Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Τράπεζα Πειραιώς τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Σερβία

Μεταβιβάστηκαν, έναντι 45 εκατ. ευρώ, στην Novus Συμμετοχές, νεότευκτη θυγατρική της Πειραιώς. Θα μεταφερθούν στην Strix Holdings, προκειμένου να τεθούν υπό επαγγελματική διαχείριση.

Στην Τράπεζα Πειραιώς τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Σερβία

Στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία εξυγίανσης, που επικυρώθηκε δικαστικά το μακρινό 2019, μεταβιβάστηκαν τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία έναντι αθροιστικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου της Πειραιώς εντός του πρώτου τριμήνου η τράπεζα απέκτησε μέσω της θυγατρικής της Novus Συμμετοχών τις εταιρείες Fabrika Secera Sajkaska Doo και Crvenka Fabrica Secera Doo έναντι ποσών 17 εκατ. και 28 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η Novus Συμμετοχών τον Νοέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο το Δ.Σ της πιστοποίησε την κάλυψη του αρχικού μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 46,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 45,2 εκατ. ευρώ καλύφθηκε μετρητοίς και το 1,3 εκατ. ευρώ με εισφορά εις είδος (εκχώρηση δανειακών απαιτήσεων).

Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί, έναντι της Strix, ότι ορισμένα non core business assets, συνολικής λογιστικής αξίας 157 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της τράπεζας θα τεθούν υπό επαγγελματική διαχείριση ως την 23η Ιουνίου 2023. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο παραπάνω εταιρείες που ελέγχουν τις μονάδες ζάχαρης στη Σερβία. Στόχος να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να πωληθούν, σε εύθετο χρόνο, με το καλύτερο δυνατό τίμημα.

Η μεταβίβαση των δύο εργοστασίων στην Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία υλοποιείται με τετράχρονη καθυστέρηση. Προηγήθηκε προ μηνών η μεταφορά ακινήτων της ΕΒΖ στην Πειραιώς, μαζί με απαιτήσεις από δάνεια.

Το σχέδιο εξυγίανσης επικυρώθηκε από δικαστήριο το 2019. Η μετάταξη του μόνιμου προσωπικού ΕΒΖ στο Δημόσιο, η έγκριση του σχεδίου διάσωσης (σ.σ. έκρινε ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση) από την DG Comp και η νομιμοποίηση δεκάδων αυθαιρεσιών στα εργοστάσια απαίτησε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο είχαν υπολογίσει κυβέρνηση, Πειραιώς και ΕΒΖ.

Μετά την τετράχρονη καθυστέρηση, όλα όσα προέβλεπε το σχέδιο εξυγίανσης για την… νεκρανάσταση της ΕΒΖ καθίστανται εξαιρετικά αμφίβολα. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εκτιμούσε ως εφικτή την επανεκκίνηση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, εντός του τρίτου έτους, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης (σ.σ. πέρσι δηλαδή), στη μονάδα στο Πλατύ, με συγκέντρωση της τευτλοπαραγωγής σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο.

Το σχέδιο προέβλεπε, επίσης, ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια της συμφωνίας εξυγίανσης θα ξεκινούσε η εμπορεία ζάχαρης που θα αγοραζόταν από τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, το οποίο δεν έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς την Πειραιώς, πριν το «κούρεμα» της συμφωνίας εξυγίανσης ανερχόταν σε 179,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τους τόκους) και προέρχονται από την Αγροτική καθώς κατά τη διάσπαση η μεν ΕΒΖ πέρασε στην υπό εκκαθάριση Αγροτική (διαχείριση από PQH), αλλά οι υποχρεώσεις από δάνεια πέρασαν μαζί με το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ στην Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v