Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Τέσσερις μνηστήρες στη 2η φάση για το 20% της Αριάδνης

Ολα τα υποψήφια σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, με απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Υποχρέωση αλλαγής καταστατικού.

Ενέργεια: Τέσσερις μνηστήρες στη 2η φάση για το 20% της Αριάδνης

Περνούν και τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση του 20% της «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Ολομέλεια του Τμήματος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, έδωσε «διαβατήριο» και στους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές, εκτιμώντας ότι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής, χωρίς να ανακύπτουν κωλύματα αποκλεισμού για κανέναν.

Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Phaethon Holdings Single Member S/A (όμιλος Κοπελούζου)-Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp και StateGrid International Development Belgium Ltd-Group ELIA (Βελγικός Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), καθώς και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Ιταλικό Διαχειριστή TERNA SpA.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η απόφαση συνοδεύεται με την υποχρέωση της αλλαγής του καταστατικού της Αριάδνης, ώστε να ορίζεται σαφώς ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο κύριος του έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, που έχει αναλάβει η πρώτη. Από την αναθεώρηση αυτή θα πρέπει να προκύπτει με σαφήνεια ότι η Αριάδνη λειτουργεί ως υπεργολάβος του έργου, για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι πληροφορίες, ο νέος μέτοχος, που θα αποκτήσει το 20% της Αριάδνης, διασφαλίζεται ότι θα είναι παθητικός, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκησή της και τη λήψη αποφάσεων, πρόβλεψη, ωστόσο, που έχει ήδη συμπεριληφθεί στους όρους του διαγωνισμού.

Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εκτιμά ότι δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του καταστατικού της Αριάδνης, καθώς είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις οδηγίες που έδωσε η Κομισιόν, κατά την πρώτη επαφή της τότε ΡΑΕ με τις Βρυξέλλες, με ερώτημα τη δυνατότητα διάθεσης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ θα περιμένει να πάρει επίσημα στα χέρια του την απόφαση του Τμήματος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, θα τη μελετήσει και στη συνέχεια προτίθεται να συνεργαστεί με την Αρχή για τις δέουσες επόμενες ενέργειες, ώστε να ανοίξει τον δρόμο, το συντομότερο δυνατό, για τη β’ φάση του διαγωνισμού, που προβλέπει την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v