Η αύξηση του κόστους κατασκευής -κατά 65%-70% από το επίπεδο τιμών στα μέσα του 2021- αλλά και η σημαντική αύξηση κόστους χρήματος επηρεάζουν ευθέως την κερδοφορία της Dimand, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Δ. Ανδριόπουλο, ο οποίος ωστόσο εστίασε στις στρατηγικές εξουδετέρωσης των παραπάνω πιέσεων, στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Πέρα από το καθαρό αποτέλεσμα, ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε και στη νέα επενδυτική στόχευση της εταιρείας όσον αφορά το μοντέλο αποεπένδυσης και το σκοπούμενο IRR που κυμαίνεται πλέον στο 20% ενώ ο πολλαπλασιαστής στα επενδεδυμένα κεφάλαια στο 1.5Χ.
Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποεπένδυσης από το Moxy Athens, η οποία είχε εσωτερική απόδοση IRR 64%, αλλά και την έξοδο από το project του κτιρίου της KAIZEN GAME στο 21,8% (πραγματοποιήθηκαν και τα δύο μέσα στο 2022), υπογραμμίζοντας πως κάθε επένδυση έχει διαφορετικούς χρονισμούς, κόστος χρήματος και κατασκευής.
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο επενδυτικός στόχος απόδοσης παραμένει υψηλός για την Dimand, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η εποχή των μεγάλων προκλήσεων οδηγεί σε exits με «κλειδωμένο» κέρδος, παρά σε μια στρατηγική επιδίωξης υψηλότερων αλλά επισφαλών απαιτήσεων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία πώλησης του κτιρίου γραφείου στο Μαρούσι προς τη Eurobank τον Φεβρουάριο του 2023, το οποίο έχει μισθωθεί από την PwC.
Σε κάθε περίπτωση, η Dimand μετά την ΑΜΚ για την εισαγωγή στο ΧΑ κατάφερε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, ώστε να προχωρά σε περισσότερες αυτόνομες επενδύσεις, ενώ μείωσε τη δανειακή της μόχλευση εξοφλώντας πλήρως τον εξόχως υψηλότοκο δανεισμό του προς τη HIG.
Ο κ. Ανδριόπουλος πρόσθεσε δε ότι η δυνατότητα αύξησης των μισθωμάτων, καθώς η ζήτηση για το σύνολο των επενδυτικών ακινήτων που αναπτύσσει η Dimand παραμένει εξόχως ισχυρή, αποτελεί επίσης μια «άμυνα». Πρόσθεσε πως σημαντική υποστήριξη θα λάβει η εταιρεία και από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (διεκδικεί περίπου 120 εκατ. ευρώ) για διάφορα projects βιώσιμων προδιαγραφών.
Νέα σχέδια
Η εταιρεία έχει δρομολογήσει σειρά έργων και αναπλάσεων με ορίζοντα ολοκλήρωσης και αποεπένδυσης σταδιακά έως τα τέλη του 2024, ωστόσο συνεχίζει να μελετά νέες ευκαιρίες σε περιοχές όπου προβλέπεται η κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε πως η εταιρεία μελετά όλη την περιοχή πέριξ της σχεδιαζόμενης Γραμμής 4 του Μετρό, προκειμένου να ανακαλύψει ευκαιρίες «εισόδου» με χαμηλό κόστος αλλά και δυνατότητες ανάπλασης περιοχών.
Πέραν του παραπάνω σχεδίου έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη των δικαστηρίων Πειραιά, καθώς η Dimand αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό. Επίσης, ο κ. Ανδριόπουλος επιβεβαίωσε πως η Dimand αποτελεί προσωρινό ανάδοχο για την ανάπτυξη οικοπέδου του ΤΕΕ για λογαριασμό του Ιατρικού Κέντρου, αναμένοντας τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να συμβασιοποιηθεί η συμφωνία.
Τέλος, ο κ. Ανδριόπουλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις του 2023, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο ευρύτερης συνεργασίας με την Εθνική Ασφαλιστική (η οποία έχει χορηγήσει ήδη δανειακή χρηματοδότηση στην Dimand), χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.
Το Skyline
Όσον αφορά στο project Skyline, συναλλαγή μέσω της οποίας περιήλθαν στην κατοχή των Dimand-Premia 573 ακίνητα αξίας 438 εκατομμυρίων ευρώ, το 90% των οριζόντιων ιδιοκτησιών (το 40% της αξίας) θα διατεθούν και το 10% θα διακρατήσει ο επενδυτής. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής εύλογης αξίας 220 εκατ. ευρώ. Η Dimand θα έχει τον ρόλο του συμβούλου ανάπτυξης για αυτά τα ακίνητα. Η παραλαβή των ακινήτων από την Alpha Bank θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούνιο του 2023 και θα ολοκληρωθεί σε πέντε τμηματικές εισφορές, ενώ θετικές είναι ήδη οι ενδείξεις για την προπώληση των ακινήτων από ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο Skyline.
Εξέλιξη έργων και δρομολογημένα exits
Η Dimand διαχειρίζεται σήμερα έργα που στην ολοκλήρωσή τους με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2022 αποτιμώνται σε χαρτοφυλάκιο 915 εκατ. ευρώ από 524 εκατ. ευρώ το 2021, με το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Dimand να είναι στα 723 εκατ. ευρώ.
Το 2022 προστέθηκαν έξι έργα ύψους 370 εκατ. ευρώ: τα νέα γραφεία PwC στο Μαρούσι, το έργο του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, το ακίνητο της BΑΛΚΑΝ, η επέκταση στο Hub 26, ένα ακίνητο στη Φιλοθέη (οικιστικό project), ένα κτίριο στην Ομόνοια (Σινέ Αβέρωφ).
Μαζί με τα παραπάνω, η εταιρεία οριστικοποίησε και την απόκτηση των εγκαταστάσεων της Softex στον Ελαιώνα αλλά και ακίνητα αποθηκών της εταιρείας στο Μεγάλο Πεύκο. Παράλληλα, δρομολογούνται επενδύσεις σε Καβάλα και Δράμα για την κατασκευή Logistics Center. Συνολικά, σήμερα η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 10 εργοτάξια και προωθεί αδειοδοτικά τις υπόλοιπες επενδύσεις.
Στην προσεχή διετία εκτιμά ότι θα αποεπενδύσει από έξι projects (το οικιστικό της Φιλοθέης, αλλά και από το Μινιόν, που θα έχει μικτής χρήσης χαρακτήρα), από το ακίνητο της ΕΕΔΕ (διαπραγματεύεται με δύο υποψήφιους μισθωτές), το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη (γραφεία) αλλά και από τον Πύργο Πειραιά.
Για το τοπόσημο του λιμανιού, η εταιρεία έχει πλέον μισθώσει πλήρως 10 ορόφους γραφείων και πλήρως τους χώρους εστίασης, leisure και retail.