Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fiera Infrastructure: Επενδύσεις 150 εκατ. στην Ελλάδα σε υποβρύχια καλώδια-οπτικές ίνες

Η καναδική εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της Islalink, η οποία ολοκλήρωσε την πόντιση του υποθαλάσσιου συστήματος ΙΟΝΙΑΝ. Παράλληλα εξαγόρασε και την Inalan, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη ενός full fiber broadband σε πάνω από 1,6 εκατ. σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Fiera Infrastructure: Επενδύσεις 150 εκατ. στην Ελλάδα σε υποβρύχια καλώδια-οπτικές ίνες

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην διεκδίκηση του τίτλου digital hub, καθώς συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις που εκτός από data centers επεκτείνονται σε οπτικές ίνες και υποβρύχια καλώδια.

Χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των  εγκαινίων του υποθαλάσσιου συστήματος ΙΟΝΙΑΝ, του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει την πόλη της Πρέβεζας με την ιταλική πόλη Κρότωνα και συμπληρώνεται από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που το επεκτείνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Μιλάνο και τη Ρώμη η Εsther Garces CEO της Islalink, η οποία κατασκευάζει το IONIAN, τόνισε ότι στόχος της ισπανικής εταιρείας είναι να βοηθήσει στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξελιχθεί σε digital hub.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η σύνδεση με την Ιταλία δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η χώρα. «Όταν ξεπεράσαμε τα θεσμικά ζητήματα με τις ΗΠΑ, αρχίσαμε να προσελκύουμε επενδύσεις στα data centers. Το επόμενο βήμα είναι η επέκταση της συνδεσιμότητας της χώρας» είπε ο κ. Πιερρακάκης ο οποίος τόνισε ότι θα είναι δίπλα στην Islalink και το νέο ιδιοκτήτη της, την Fiera Infrastructure προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Σημειώνεται ότι η Fiera Infrastructure έχει ξεκινήσει να υλοποιεί στην Ελλάδα επενδυτικό πλάνο 150 εκατ. ευρώ που εκτός από υποβρύχια καλώδια περιλαμβάνει και δίκτυο οπτικών ινών μετά και την εξαγορά της Inalan.

Από την πλευρά του ο Jason Gogley, Managing Director της Fiera Infrastructure τόνισε ότι η εξαγορά της Islalink και η Ελλάδα αποτελούν σταθμό για την εταιρεία που έχει έδρα στον Καναδά. Με την εξαγορά της Islalink στοχεύουν να κάνουν υποδομή στη Νότια Ευρώπη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εξαγορά της Inalan, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη ενός full fiber broadband σε πάνω από 1,6 εκατ. σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα τόνισε ότι σχεδιάζουν και νέα projects, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο δήλωσε μακροπρόθεσμος επενδυτής στην χώρα μας.

Η Islalink έχει απλώσει συνολικά πάνω από 2.600 χλμ υποθαλάσσιο καλώδια, ενώ η Inalan έχει 10.000 πελάτες αυτή τη στιγμή. Μάλιστα συζητά για επέκταση και εκτός Ελλάδος ενώ δηλώνει ανοικτή και σε συζητήσεις για χονδρική. 

ΙΟΝΙΑΝ: Το καλώδιο οπτικών ινών 320 χλμ. «ενώνει» Ιταλία με Ελλάδα

Το υποβρύχιο καλώδιο έχει τεράστια δυναμική, είναι σε θέση να προσφέρει 70 φορές μεγαλύτερη διεθνή χωρητικότητα σε σχέση με αυτή που διαθέτει σήμερα η χώρα.

Το καλώδιο 320 χλμ., που διαθέτει και επίγεια όδευση, συνδέει την Πρέβεζα με το Κροτόνε της Καλαβρίας στην Ιταλία. Ουσιαστικά επιτρέπει τη σύνδεση του Μιλάνου και της Ρώμης με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο καλώδιο δημιουργεί μια εναλλακτική –έναντι των υφιστάμενων– όδευση και αναμένεται να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υφίσταται ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Μέσω του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου καλωδίου Ελλάδα και Ιταλία θα αποκτήσουν νέα σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο.

Το σύστημα θα προσφέρει μια υψηλής χωρητικότητας, αξιόπιστη, διεθνής διαδρομή ινών που συνδέει την Αθήνα με το Μιλάνο. Αυτή η νέα συνδεσιμότητα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των υπερ-ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών. Το IONIAN θα προσφέρει χονδρική χωρητικότητα, οπτικό φάσμα σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς και παρόχους περιεχομένου.

Η Inalan

Η ιστορία της Inalan στην Ελλάδα ξεκινά κάπου το 2014, ως μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα με ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γνωστό αλλιώς και ως FTTH.

Η Inalan, επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στην Αθήνα, προσθέτοντας κάλυψη με δίκτυο οπτικών ινών σε νέες περιοχές -εκτός από τα βόρεια προάστια- μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ζωγράφου. Υπολογίζεται, ότι οι κάτοικοι του Δήμου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το 100% Optic Fiber Internet της μοναδικής εταιρείας που προσφέρει συμμετρικές ταχύτητες το καλοκαίρι του 2023.

Με την εξαγορά της από την καναδική Fiera Infrastructure αναμένεται και νέα επέκταση ενώ δεν σχεδιάζεται και η έξοδό της σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v