Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο γάμος Ζαγόρι - Green Cola και η «μετακόμιση» στο Λονδίνο

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ελληνικής πολυεθνικής στα μη αλκοολούχα ποτά. Ο στόχος για διπλασιασμό του τζίρου, το πλάνο για εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο που έχει «παγώσει» και οι νέες εξαγορές.

Ο γάμος Ζαγόρι - Green Cola και η «μετακόμιση» στο Λονδίνο

Μετά από ένα οκταετές φλερτ με τον Γιάννη Χήτο και έναν δεκάμηνο αρραβώνα με την εταιρεία Χήτος, η Green Cola και η Χήτος ΑΒΕ έσονται εις σάρκαν μιαν υπό τη σκέπη της λονδρέζικης Green Beverages Plc.

Κάτω από τη βρετανική holding εταιρεία Green Beverages Plc που ίδρυσαν το περασμένο καλοκαίρι μέλη και προσωπικές εταιρείες μελών των οικογενειών Χήτου (Ζαγόρι) και Βενιέρη (Green Cola), θα βρίσκεται το νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των εταιρειών Χήτος ΑΒΕΕ, Green Cola Hellas και Green Cola Operations, αλλά και οι θυγατρικές σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή (Ντουμπάι).

Στη νέα Χήτος ΑΒΕΕ, δηλαδή στην εταιρεία που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με απορρόφηση των Green Cola Hellas και Green Cola Operations, το ποσοστό των παλαιών μετόχων της Χήτος θα διαμορφωθεί στο 89,8% και των παλαιών μετόχων της Green Cola σε 10,2%.

Γιατί όμως οι εταιρείες Χήτος και Green Cola αποφάσισαν να συγχωνευθούν, γιατί επελέγη η λύση ο όμιλος να έχει την έδρα του εκτός Ελλάδας και πότε θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση; «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ελληνική πολυεθνική που θα πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών», λέει πηγή της Χήτος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Σύμφωνα με άλλη πηγή, η επιλογή του Λονδίνου ως έδρα της μητρικής θα δώσει τη δυνατότητα στο νέο σχήμα να γίνει ορατό σε ένα ευρύτερο κοινό, όπως είναι οι καταναλωτές αλλά και σε επενδυτές.

Η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των μετόχων της Green Beverages, που φιλοδοξούν να την εισάγουν σε ένα ξένο χρηματιστήριο, πιθανότατα αυτό του Λονδίνου. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προς στιγμήν έχει «παγώσει» λόγω της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της Χήτος, οι οποίες εκτιμούν ότι η συγχώνευση των Χήτος, Green Cola Hellas και Green Cola Operations θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το πενταετές πλάνο της GREEN BEVERAGES GROUP προβλέπει τον διπλασιασμό του τζίρου του ομίλου στα 200 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και 120 εκατ. ευρώ που θα φθάσουν εφέτος, την ανάπτυξη της κερδοφορίας του, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εξαγορών στον ευρύτερο χώρο των μη αλκοολούχων ποτών.

Αυτό, σύμφωνα με πηγές των προς συγχώνευση εταιρειών, θα προέλθει κυρίως από την ανάπτυξη των εργασιών στο εξωτερικό και την περαιτέρω παραγωγική επέκταση σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική. Ήδη τα προϊόντα βρίσκονται στα ράφια γνωστών αλυσίδων, όπως Carrefour, Ahold-Delhaize, Walmart, Whole Foods, Kroger, Albertsons, και online marketplaces, όπως των Amazon κ.α.

Το portfolio της νέας Χήτος περιλαμβάνει τα σήματα ΖΑΓΟΡΙ, ΖΑΓΟΡΙ SPARKLING, ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, GREEN COLA, GREEN FLAVORS, GREEN MOCKTAILS, ΖΗΡΕΙΑ, και την αποκλειστική διανομή των σημάτων EVIAN και EVIAN SPARKLING για την ελληνική αγορά.

Η παραγωγή των προϊόντων θα συνεχίσει να γίνεται στα πέντε ιδιόκτητα εργοστάσια σε Ιωάννινα, Ορεστιάδα και Κορινθία, και σε τρίτους εμφιαλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές του εξωτερικού, με βάση το δικαίωμα εμφιάλωσης μέρους των προϊόντων της (licensee agreement) που έχει παραχωρήσει η GREEN COLA.

Στο πλαίσιο της συγχώνευσης της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και της GREEN COLA, εκλέχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο στην απορροφώσα εταιρεία, στο οποίο οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να μη συμμετέχουν, ενώ διατηρούν τη συμμετοχή τους στο Βoard της Group Beverages Group PLC με έδρα το Λονδίνο. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ανέλαβε ο κύριος Δαμιανός Μπούρκας, με μακρά προϋπηρεσία στον χώρο του FMCG και ειδικότερα των beverages τα τελευταία 24 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v