Γεγονότα όπως η πανδημία, που «πάγωσε» τις επενδύσεις μεγάλων πελατών επαγγελματικών ψυγείων αλλά και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ανέδειξε προκλήσεις για το ρωσικό εργοστάσιο, βασικό προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς, μετά την πυρκαγιά στη μονάδα της Ρουμανίας, έβαλαν σε νέες περιπέτειες του μετόχους της Frigoglass.
Οδηγήθηκαν σε νέα αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής του ομίλου, σε συμφωνία με τους ομολογιούχους που εκπροσωπούν το 58% των ομολογιών 260 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,87% λήξεως 2025, η οποία προβλέπει 15% συμμετοχή των μετόχων της εισηγμένης στον όμιλο.
H συμφωνία με επιτροπή ομολογιούχων, με την υποστήριξη του βασικού έμμεσου μετόχου Truad Verwaltungs A.G. συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ-Λεβέντη, αποτελεί συνέχεια σειράς πιστωτικών γεγονότων.
Αφετηρία είναι η αναδιάρθρωση χρέους του 2017 κι ενώ είχε προηγηθεί το ναυάγιο της συμφωνίας πώλησης του κλάδου υαλουργίας, που καλλιέργησε ελπίδες στους μετόχους για διαχείριση του χρέους αλλά και οι επιπτώσεις της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας στην κατανάλωση, τις οποίες ο όμιλος φάνηκε να ξεπερνά. Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, εκείνη την εποχή η Frigοglass πέτυχε μείωση δανεισμού κατά 140 εκατ. ευρώ και νέα χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ, παρατείνοντας δανειακές υποχρεώσεις για μια πενταετία περίπου.
Με την αναμόχλευση στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας με τους ομολογιούχους, η Frigοglass αποκτά πρόσβαση σε νέα κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός από 311 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 διαμορφώνεται σε 231 εκατ. ευρώ στην pro forma κεφαλαιακή διάρθρωση. Πρακτικά επεκτάθηκαν όλες οι σημαντικές ημερομηνίες ωρίμανσης του δανεισμού για άλλη μια πενταετία.
Σε αυτό το διάστημα, η Frigοglass, υπό το νέο σχήμα, καλείται να επιβεβαιώσει την ηγετική της θέση και τα μερίδιά της στην αγορά, με στόχο το 2023 οι πωλήσεις να φτάσουν τα 471 εκατ. ευρώ (από περίπου 473 εκατ. ευρώ το 2022, με βάση εκτιμήσεις και 384 εκατ. ευρώ το 2021), με ώθηση από τις πρωτοβουλίες αύξησης τιμών και στους δύο κλάδους -επαγγελματική ψύξη και υαλουργία. Το περιθώριο EBITDA προβλέπεται διψήφιο (10%), με βελτίωση λόγω της απόδοσης του κλάδου υαλουργίας και της ανακατασκευής του εργοστασίου στη Ρουμανία, που τίθεται σε λειτουργία.
Επίσης, οι κεφαλαιακές δαπάνες αυξάνονται με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο από το 2023 μέχρι το 2025 για τον κλάδο της υαλουργίας (συνολικά κατά 46 εκατ. ευρώ), λόγω συντήρησης και ανακατασκευής κλιβάνων, ενώ στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης το 2023 περιλαμβάνονται δαπάνες 16 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή στη Ρουμανία.
Η άνοδος και η πτώση
Ας σημειωθεί ότι μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού το 2017, στην επόμενη χρήση ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 417,3, έχοντας πετύχει βελτίωση EBITDA στα 56,4 εκατ. ευρώ κι ένα χρόνο μετά, το 2019 οι πωλήσεις του αυξήθηκαν 15,6% στα 482,3 εκατ. ευρώ με EBITDA πάνω από 74 εκατ. ευρώ. Είχαν αρχίσει ωστόσο να καταγράφονται οι επιπτώσεις της πανδημίας. Οι πελάτες «πάγωσαν» τις επενδύσεις σε επαγγελματικά ψυγεία και ο όμιλος το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 332 εκατ. ευρώ, με EBITDA μειωμένα κατά 45%, στα 42 εκατ. ευρώ.
Τότε, το 2020, η Frigοglass μέσω της θυγατρικής Frigοglass Finance B.V ολοκλήρωσε την προσφορά και έκδοση ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο τοκομεριδίου 6,875% και λήξης 2025.
Ωστόσο τον Ιούνιο του 2021 μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Frigοglass στη Ρουμανία άλλαξε τα δεδομένα. Αν και η ασφαλιστική αποζημίωση έφτασε τα 62 εκατ. ευρώ, η ζημιά στην παραγωγική μονάδα -που είχε ενσωματώσει και την παραγωγή που διατηρούσε η εταιρεία στην Τουρκία μέχρι πριν λίγα χρόνια- ήθελε χρόνο για να αποκατασταθεί. Το βάρος έπεσε στη μονάδα της Ρωσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια συγκυρία με αυξημένα κόστη μεταφορών και πρώτων υλών και μπαράζ ακυρώσεων παραγγελιών.
Η διοίκηση του Χάρη Δαυίδ άρχισε να διερευνά στρατηγικές επιλογές με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου και την ενίσχυση της ρευστότητάς του, δεδομένου ότι τα προβλήματα της θυγατρικής στη Ρωσία κλιμακώθηκαν με τις κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και άλλες χώρες και τις κυρώσεις που επέβαλε ως απάντηση η ρωσική κυβέρνηση. Η PwC στην έκθεσή της, ως ορκωτός ελεγκτής των οικονομικών καταστάσεων της Frigοglass για τη χρήση 2021, προειδοποιούσε εκφράζοντας αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους, χωρίς ωστόσο να διατυπώνεται επιφύλαξη.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 14,5% των πωλήσεων του ομίλου Frigοglass και η Ουκρανία το 2,4%, ενώ έχει και σημαντική συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου σε βασικούς πελάτες όπως Coca-Cola HBC, CCEP, άλλοι εμφιαλωτές Coca-Cola, ο όμιλος Diageo - Guinness, ο όμιλος Pepsi και ο όμιλος Heineken.
Οι παραγωγικές γραμμές
Η Frigοglass, που ιδρύθηκε το 1996 από τις οικογένειες Δαυίδ - Λεβέντη, μέχρι πριν από μερικά χρόνια διατηρούσε μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία.
Πριν από μια δεκαετία (2014), ο όμιλος διέκοψε τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, στο πλαίσιο αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας στην Αμερική, το οποίο εστίασε σε εμπορικές δραστηριότητες. Ενσωμάτωσε δε τον όγκο παραγωγής του εργοστασίου της Τουρκίας στη μονάδα της Timisoara στη Ρουμανία. Δύο χρόνια μετά, το 2016, είχε διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα και της μονάδας που διέθετε στην Κίνα ενώ περιόρισε τη δραστηριότητα υαλουργίας αποκλειστικά στη Νιγηρία. Το 2019 έκλεισε τη μονάδα της Πάτρας, στην Ελλάδα, όπου απασχολούσε περί τους 90 εργαζόμενους στην παραγωγή εξειδικευμένων ψυκτικών θαλάμων οικιακής χρήσης και κατηγορίες ανταλλακτικών ψυγείων.
Σήμερα διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε πέντε χώρες, Ινδία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία και ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών.