Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, η επέκταση κατά 35 χλμ του τεχνητού εμποδίου στον Έβρο, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημερώνοντας σχετικώς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Μιλώντας για το έργο «Κατασκευή νέου, αναβάθμιση - επισκευή υφιστάμενου Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου», ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής του συνόλου του φράχτη, μήκους 140 χιλιομέτρων. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι εντός του έτους, θα υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις και στο θέμα της περαιτέρω χρηματοδότησης του έργου. «Το έργο ξεκινά με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, αλλά είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δείξει την αλληλεγγύη της στην πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης μας η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας» και ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή τις πρώτες 50 μέρες του χρόνου, έχουν γίνει περισσότερες από 7.600 αποτροπές παράνομων μεταναστών στον Έβρο και 118 συλλήψεις διακινητών στην επικράτεια. «Μιλάμε για τους κεντρικούς μήνες του χειμώνα, που είναι πιο δύσκολα να περάσει κάποιος στην Ελλάδα» προσέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα για την επέκταση με το τμήμα των 35 χιλιομέτρων στον κεντρικό Έβρο, σε σημεία όπου η γειτνίαση ποταμού και ορεινού όγκου, καλυμμένου με πυκνό δάσος, τα καθιστά ιδανικά ως περάσματα, παράνομα, μεταναστών (περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου - Κορνοφωλιά Σουφλίου) είπε ότι θα είναι προϋπολογισμού 99,2 εκατ. ευρώ και ότι πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει την απειλή για την εθνική τάξη και την ασφάλεια. Όπως σημείωσε, λόγω της ανάγκης για άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην απειλή αυτή, επιλέχθηκε η εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης, καθόσον δεν ήταν δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.
«Το καλοκαίρι έρχεται, η στάθμη του ποταμού πέφτει και τα μεταναστευτικά ρεύματα εντείνονται. Ο χρόνος και τα γεγονότα πιέζουν» είπε ο κ. Θοδωρικάκος, τονίζοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση υπήρξε μέριμνα για την τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων». Προσέθεσε επίσης ότι «είναι δυστυχώς πιθανό να έχουμε ένταση των πιέσεων καθώς ο καταστροφικός σεισμός στη γειτονική μας χώρα, υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσει σε πρόσθετες μεταναστευτικές ροές. Δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο ως τώρα, αλλά αναμφίβολα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι προσήλθαν οι δύο εκ των πέντε επιχειρήσεων 7ης τάξης, οι οποίες κατέθεσαν μία κοινή προσφορά ως «Ένωση Οικονομικών Φορέων ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ», που κατόπιν διαδοχικών βελτιώσεων ανήλθε στο ποσό των 78.002.261,17 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ήτοι μέση τεκμαρτή έκπτωση 2,5%.
Η προσφορά έγινε δεκτή και ακολούθησε η κατάθεση των δικαιολογητικών κατακύρωσης τα οποία και ελέγχθηκαν ως προς την εγκυρότητα και την πληρότητά τους. Το σχέδιο της σύμβασης και ο φάκελος του έργου υποβλήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου. Επ' αυτού, εκδόθηκε -στις 21 Φεβρουαρίου- η υπ' αριθμόν 099/2023 Πράξη του Ε' Κλιμακίου με την οποία αποφαίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του Σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) και των επιχειρήσεων «Ένωση Οικονομικών Φορέων ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ».
Απαντώντας σε παρεμβάσεις βουλευτών της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο φράχτης θα κατασκευαστεί επί του αναχώματος που υπάρχει και θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο: «Θα προστατεύσει τις τοπικές καλλιέργειες και τους γειτονικούς οικισμούς από τον κίνδυνο πλημμυρών» είπε ο υπουργός.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ