Τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στο σχέδιο ανάπτυξης του πολυεθνικού ομίλου Philip Morris International (PMI) για τη μετάβαση από το τσιγάρο σε εναλλακτικά καπνικά προϊόντα εδραιώνει η νέα επένδυση της Παπαστράτος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, στο mega plant του Ασπροπύργου.
Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται σε μια συγκυρία που η Αθήνα αναβαθμίζεται σε διοικητικό κέντρο 12 χωρών για την PMI και με επικεφαλής τον Χρήστο Χαρπαντίδη, αντιπρόεδρο Ευρώπης, η Παπαστράτος τίθεται στο επίκεντρο ενός cluster με μεγάλο αποτύπωμα στη δομή του πολυεθνικού ομίλου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τη νέα επένδυση, που θα προσθέσει 4 γραμμές παραγωγής -δύο για την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων TEREA και δύο γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης, ανακοίνωσε χθες ο Massimo Andolina, πρόεδρος Ευρώπης της PMI και ένα από τα τρία στελέχη της πολυεθνικής που έλαβαν τη δύσκολη απόφαση για επενδύσεις στην Ελλάδα το 2017, σε μια εποχή κρίσης, που η χώρα αγωνιζόταν να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Ήταν η περίοδος που η ελληνική καπνοβιομηχανία εγκαινίαζε έναν νέο κύκλο επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, μετατρέποντας το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο προϊόν θέρμανσης καπνού της PMI. Αυτή η επένδυση σηματοδότησε τον μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας από μια παραδοσιακή βιομηχανία παραγωγής τσιγάρων σε μια εταιρεία τεχνολογίας με παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος για ενήλικες.
«Σε δύσκολες περιόδους, η εταιρεία έβαλε πλάτη και έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδύσεων στην Ελλάδα. Με αφετηρία το εργοστάσιό της κατέκτησε τις αγορές του κόσμου», σημείωσε στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της επένδυσης ο Χρήστος Χαρπαντίδης, αντιπρόεδρος PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καλωσορίζοντας στη «νέα εποχή της Παπαστράτος» το κοινό της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένων 1.200 εργαζομένων της και ηγετικών στελεχών της PMI.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, από το 2017 οι επενδύσεις της Παπαστράτος έχουν ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ, με επιπλέον δράσεις που συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου (6 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια), μειώνουν τις απώλειες φόρων του κράτους και προστατεύουν τους πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι η Παπαστράτος βρέθηκε στο επίκεντρο της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου της PMI, με στόχο ένα «μέλλον χωρίς τσιγάρο» και σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη δικαιώθηκε για το ρίσκο που ανέλαβε. Αυτό επιβεβαιώνουν τα μερίδια αγοράς που κερδίζει το IQOS (18,1%) αλλά και η ενίσχυση της παραγωγικότητας του εργοστασίου στην Ελλάδα, που επιπλέον έχει φτάσει σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Το ιστορικό των επενδύσεων
Από το 2018 το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σταμάτησε να παράγει τσιγάρα μετά από 87 χρόνια και οι επενδύσεις ενίσχυσης της παραγωγικής του δυναμικότητας είναι συνεχείς.
Ειδικότερα οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ και με τη νέα επένδυση θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ:
2017 - επένδυση 300 εκατ. ευρώ
2021 - επένδυση 125 εκατ. ευρώ
2022 - επένδυση 125 εκατ. ευρώ
2023 - επένδυση 200 εκατ. ευρώ
Με τις επενδύσεις η αξία των εξαγωγών σημείωσε αλματώδη αύξηση κατά 300% σε σχέση με το 2017 ενώ με την επένδυση που ανακοινώθηκε χθες η αξία των εξαγωγών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 40% σε σχέση με το 2022 (με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ). Όπως τόνισε χθες ο Γιώργος Μαργώνης, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα ενισχυθεί κατά 30%. Σημειώνεται ότι το 83% της παραγωγής της Παπαστράτος εξάγεται σήμερα.
Οι επενδύσεις των τελευταίων ετών δημιούργησαν ένα από τα δύο κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς της Philip Morris International παγκοσμίως, ανοίγοντας σχεδόν 1.000 νέες θέσεις εργασίας: 400 το 2017, 185 το 2021 και πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας το 2022. Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία εισφέρει ετησίως στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.
Η ηγεσία, η καινοτομία και το success story της Ελλάδας
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επιτυχημένο σχέδιο μετασχηματισμού της Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Χρήστο Χαρπαντίδη, που ηγήθηκε του εγχειρήματος ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας από το 2015. Τότε είχε στην ευθύνη του τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και σήμερα έχει φτάσει να ελέγχει cluster 12 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η αναβάθμιση, που κατέστησε την Αθήνα διοικητικό κέντρο της PMI, εγκαινίασε το 2023 την νέα εποχή για την Παπαστράτος και το success story συνεχίζεται με νέο κύκλο επενδύσεων σε καινοτομία και νέα προϊόντα.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια, η μητρική εταιρεία Philip Morris International έχει επενδύσει πάνω από 10,5 δισ. δολ. σε R&D για καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο ενώ απασχολεί περίπου 1.000 επιστήμονες, μηχανικούς και τεχνικούς γι' αυτό τον σκοπό.
Εν κατακλείδι, όπως σημείωσε ο Massimo Andolina, από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.770 πατέντες για προϊόντα χωρίς καπνό. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο και είναι υπόδειγμα για τη δραστηριότητα της Philip Morris στην Ευρώπη και στον κόσμο και μιλώντας για τον φιλόδοξο στόχο του ομίλου κατέληξε ότι «ο μπλε ουρανός της Ελλάδας είναι κυριολεκτικά το όριο αυτού που μπορούμε να πετύχουμε».