Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον αραμπά η αντιστάθμιση ρύπων για τη βιομηχανία

Πού κόλλησε η έγκριση από την Κομισιόν, ώστε να συνεχιστεί η αποζημίωση-αντίβαρο απέναντι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Στον επικαιροποιημένο κατάλογο συγκαταλέγονται 14 κλάδοι.

Με τον αραμπά η αντιστάθμιση ρύπων για τη βιομηχανία

Με καθυστέρηση δύο και πλέον χρόνων οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν το ευρωπαϊκό μέτρο της αντιστάθμισης ρύπων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους τους.

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, για τη διάθεση ποσού 1,36 δισ. ευρώ, με το οποίο θα αποζημιώνονται σταδιακά έως το 2030 οι επιχειρήσεις που πλήττονται από το κόστος των έμμεσων εκπομπών CO2, καθώς επιβαρύνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Τα πρώτα έσοδα-ανάσα για τον ενεργειακό κόστος της η βιομηχανία θα τα εισπράξει στις 30 Απριλίου και θα καλύπτουν το 2021, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Επιτροπής. Για το 2022 δεν ορίζεται προθεσμία καταβολής, προφανώς, μετατίθεται για το 2024.

Το αρχικό μέτρο της αντιστάθμισης ρύπων για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2020. Επωφελήθηκε και η ελληνική βιομηχανία. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κομισιόν προχώρησε στην έκδοση νέων κατευθυντήριων γραμμών, με άλλα λόγια, δημιουργήθηκε ένα νέο σχήμα, προσαρμοσμένο στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, στο οποίο εντάχθηκαν νέοι κλάδοι και εξαιρέθηκαν κάποιοι άλλοι που συμπεριλαμβάνονταν στο πρώτο. Η κλωστοϋφαντουργία και τα λιπάσματα δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των ωφελειών της αντιστάθμισης, ενώ, αντίθετα, προστέθηκαν για πρώτη φορά ο πετρελαϊκός κλάδος, η βιομηχανία χαλκού και η παραγωγή υδρογόνου.

Στον νέο επικαιροποιημένο κατάλογο δικαιούχων της αποζημίωσης συγκαταλέγονται 14 κλάδοι, ανάμεσά τους, η κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων, η παραγωγή αλουμινίου, χαρτιού, χαρτοπολτού, σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραμάτων, πλαστικών, κ.λπ.

Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε μόλις το 2022 και έστειλε την πρότασή της στην Επιτροπή τον Μάιο πέρυσι, προκειμένου να συνεχιστεί η αποζημίωση των εγχώριων βιομηχανιών. Με τις γνωστές καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, η έγκριση ήρθε εννέα μήνες μετά και η πληρωμή για το 2021 θα απαιτήσει άλλους (σχεδόν) τρεις μήνες.

Πηγές της βιομηχανίας που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, το 2020, ώστε με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, από το καλοκαίρι του 2021, η ελληνική βιομηχανία να είχε έστω και μερικώς ένα αντίβαρο απέναντι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους της.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αντιστάθμιση ρύπων θα χορηγηθεί στις επιλέξιμες εταιρείες μέσω μερικής επιστροφής του κόστους έμμεσων εκπομπών που προέκυψε κατά το προηγούμενο έτος. Η τελική πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το 2031. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 75% του κόστους έμμεσων εκπομπών που προέκυψε για κάθε βιομηχανία. Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα να είναι και υψηλότερο, για να περιοριστεί το εναπομένον κόστος στο 1,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της εταιρείας.

Τίθενται και προϋποθέσεις για την καταβολή της ενίσχυσης. Θα πρέπει οι δικαιούχοι είτε να εφαρμόζουν συστάσεις ενεργειακού ελέγχου, είτε να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ, είτε να επενδύσουν το 50% της αποζημίωσης σε έργα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των βιομηχανικών εγκαταστάσεών τους.

Σε μια προσπάθεια αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου, υποχρεώνονται οι βιομηχανίες να συμμορφωθούν με μία από τις παραπάνω υποχρεώσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v