Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: Γεμάτο «πονοκεφάλους» το 2023 για τις εισηγμένες του κλάδου

Περιορίζουν την παραγωγή λόγω χαμηλής ζήτησης και ελπίζουν σε «καλύτερες μέρες» οι εγχώριες κλωστοϋφαντουργίες. Οι εξελίξεις σε Κλωστήρια Ναυπάκτου, Επίλεκτο και Βαρβαρέσο.

Κλωστές: Γεμάτο «πονοκεφάλους» το 2023 για τις εισηγμένες του κλάδου

Με σοβαρά προβλήματα ξεκίνησε η φετινή χρονιά για την ελληνική νηματουργία, καθώς η διεθνής ζήτηση είναι χαμηλή, το ενεργειακό κόστος υψηλό και απρόβλεπτο, ενώ επίσης πονοκέφαλο προκαλεί και το μεγάλο στοκ που διαθέτουν οι τουρκικές επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μπαλάκι πλέον έχει περάσει εδώ και καιρό στην Πολιτεία, η οποία καλείται να προσέξει (και) τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα μεσαίας τάσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Η ουσία είναι ότι παρά τη σχετικά θετική εικόνα που προκύπτει από τα λογιστικά αποτελέσματα του πρώτου εννεαμήνου του 2022, οι ελληνικές νηματουργίες βρίσκονται σε ένα περιβάλλον σαφώς περιορισμένης ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα ορισμένες εξ’ αυτών να αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και παράλληλα να ανεβάζουν τα αποθέματά τους, ελπίζοντας σε «καλύτερες μέρες» στο μέλλον.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της αγοράς: «Αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις. Το κόστος μας έχει ανεβεί δραστικά και δεν μπορούμε να το μετακυλήσουμε στις τιμές πώλησης, σε μια περίοδο όπου τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον, γεμάτο αβεβαιότητα. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η τιμή της πρώτης ύλης, τα μεταφορικά έξοδα, η βαφή, ενώ σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος, όχι μόνο είναι υψηλότερο από αυτό των ανταγωνιστών μας, αλλά είναι και απρόβλεπτο. Διαπραγματευόμαστε παραγγελίες και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ενεργειακό μας κόστος, κινδυνεύοντας έτσι είτε να χάσουμε τις δουλειές αυτές προχωρώντας σε ακριβές προσφορές, είτε να γράψουμε ζημίες αν τις αναλάβουμε.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης μέσα στο 2023 από το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος έχει αποκλιμακωθεί έντονα κατά τους τελευταίους μήνες, η απάντηση του ίδιου στελέχους είναι μάλλον αρνητική.

«Αυτή τη στιγμή ορισμένες ελληνικές μονάδες διαθέτουν αποθέματα υψηλού κόστους και είτε θα εγγράψουν κάποια πρόβλεψη υποτίμησής τους στις λογιστικές καταστάσεις του 2022, είτε θα υποχρεωθούν σε αντίστοιχη απώλεια μέσα στη φετινή οικονομική χρήση, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες αυτής.

Επιπρόσθετα, εξακολουθούμε να βλέπουμε τη ζήτηση να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι οι πελάτες μας κατά τους τελευταίους μήνες έχουν ακολουθήσει μια πολιτική μείωσης των αποθεμάτων τους (destocking) και ότι σύντομα θα επανέλθουν με αυξημένες παραγγελίες, ιδίως αν η κρίση στην Ευρώπη δεν αποδειχτεί τόσο βαθιά όσο πολλοί φοβούνταν.

Ακόμη όμως και να γίνει αυτό, να μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα έτοιμα να βγουν προς πώληση από την Τουρκία, οι εταιρείες της οποίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση επιβαρύνονται με μικρότερο ενεργειακό και εργατικό κόστος από το δικό μας».

Από τις εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έκλεισε το 2022 με αυξημένο κύκλο εργασιών και κερδοφόρο αποτέλεσμα, επηρεασμένο και από τις πωλήσεις βάμβακος που είχε αποκτήσει έναντι χαμηλότερης τιμής. Ωστόσο, η μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας δεν δουλεύει εδώ και αρκετούς μήνες «full capacity» όπως έκανε κατά τα προηγούμενα χρόνια και γενικότερα το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς αναμένεται να συνοδευτεί από προκλήσεις (υψηλό μέσο κόστος αποθεμάτων, χαμηλή διεθνής ζήτηση).

Σε ότι αφορά την Επίλεκτος, ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Ευριπίδης Δοντάς είχε αφήσει πέρυσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει την παραγωγική διαδικασία στην αρχή του 2023. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς ο Όμιλος εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος αποκλιμακώθηκε και κυρίως το ότι είχε επιλέξει να μην διατηρήσει σημαντικά αποθέματα στις αποθήκες του. Έτσι, το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην εισηγμένη να πουλήσει τον Ιανουάριο προϊόντα σχετικά χαμηλού κόστους παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν αλλάζει την απόφαση του Ομίλου να μελετά μήνα με τον μήνα την κατάσταση που διαμορφώνεται και να πράττει αναλόγως σχετικά με το αν θα αυξάνει, θα μειώνει, ή και διακόπτει την παραγωγή του. Ειδικότερα ο Ευριπίδης Δοντάς έχει τονίσει πολλές φορές την ανάγκη στήριξης των παραγωγικών μονάδων που χρησιμοποιούν ρεύμα μεσαίας τάσης.

Τέλος, η νηματουργία Βαρβαρέσος έχει πολύ μεγάλα ανοίγματα προς τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Όλοι συμφωνούν πως τυχόν διάσωση της εταιρείας θα περάσει μέσα από γενναία κουρέματα και προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v