Το ντεμπούτο της στην πράσινη ενέργεια δρομολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εντός του επόμενου τριμήνου σχεδιάζει την προκήρυξη διαγωνισμών για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 550 MW στην Κοζάνη και τη Βοιωτία, τα οποία φιλοδοξεί να είναι έτοιμα ως τα τέλη του 2024.
Με την κίνηση αυτή η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμπληρώνει τις δραστηριότητες της και μπορεί να εκληφθεί ως καθετοποιημένος όμιλος, καθώς στα επόμενα χρόνια θα έχει παρουσία στην παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο και με ΑΠΕ, εκτός από τη λιανική αγορά, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Ελλάδος, και την εμπορία αερίου που ασκεί η ίδια.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει ως μέτοχος, στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης (29%), για την επένδυση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Gastrade (20%) για την κατασκευή FSRU, στην ακριτική πόλη, στη North Solar (49%) που διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών φωτοβολταϊκών, ενώ εξαγόρασε και το 100% της New Spes Concept, επίσης, με φωτοβολταϊκά.
Σε αυτή τη φάση ετοιμάζονται οι διαγωνισμοί που θα βγουν στον αέρα και θα αφορούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 450 MW στην Κοζάνη και 100 MW στη Βοιωτία. Ουσιαστικά η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί τώρα το χαρτοφυλάκιο των δύο εταιριών που απέκτησε το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο αριθμός των διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν, πάντως, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προτίθεται να περιλάβει και μπόνους για τη γρήγορη αποπεράτωση των σταθμών, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι στα τέλη του 2024 και να ηλεκτρισθούν στις αρχές του 2025. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί και όροι σύνδεσης των σταθμών με το Σύστημα.
Στα σχέδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να αξιοποιήσει την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια για πώληση με PPAs, από κοινού με τη Φυσικό Αέριο Ελλάδος, ώστε να ενισχυθεί το μερίδιο αγοράς της τελευταίας στη χαμηλή και μέση τάση, ενώ ένα μέρος θα διατεθεί και στη βιομηχανία.
Από το υφιστάμενο pipeline έργων ΑΠΕ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, συνολικής ισχύος 732 MW, αναμένει να διασφαλίσει όρους σύνδεσης και για άλλα 150 MW (πέραν των 550 MW που δρομολογούνται για κατασκευή), ώστε κι αυτά σταδιακά να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης. Στόχος της εταιρίας είναι να φθάσει σε ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1 GW.