Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ στα Τρίκαλα

Στην «παράταση» εκδικάζεται από το ΣτΕ η... όγδοη προσφυγή κατά του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας της ΔΕΗ. Γιατί στρέφεται ξανά κατά του έργου ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος».

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ στα Τρίκαλα

Σε ένα μήνα θα κριθεί από το ΣτΕ η τύχη του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας της ΔΕΗ, στα Τρίκαλα. Η 8η κατά σειρά προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος» δεν συζητήθηκε χθες από το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, όπως αρχικά είχε οριστεί, και πήρε παράταση για την 1η Μαρτίου.

Η προσφυγή του Συνδέσμου είχε υποβληθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2022 και στρέφεται κατά της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η απόφαση αυτή επέτρεψε στη ΔEΗ να δρομολογήσει επισκευαστικές εργασίες και αναβαθμίσεις προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό, ενώ προωθήθηκαν και αλλαγές στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά οι αιτιάσεις της προσφυγής του Συνδέσμου στο ΣτΕ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2022 η ΔEH με δικαστικό επιμελητή ανάρτησε στο Κοινοτικό Γραφείο Μεσοχώρας πρόταση για αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 1.744.962,55 τ.μ., τις οποίες θεωρεί απαραίτητες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του έργου, με βάση την τελευταία ΑΕΠΟ. Δεν προέβη, όμως, σε άλλες κινήσεις πέραν της ανάρτησης. Εκτός από το χωριό της Μεσοχώρας, το οποίο σχεδόν κατά το ήμισυ θα κατακλυσθεί από ύδατα, όπως προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο, ανάλογη τύχη θα έχουν το Αρματολικό και τρεις ακόμη συνοικισμοί της περιοχής.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ήταν μια τυπική διαδικασία η ανάρτηση της πρότασης, το είχε κάνει η ΔEΗ και το 2020, λίγο πριν βγει η 7η αρνητική απόφαση του ΣτΕ, που έβαζε «φρένο» στο έργο. Είναι προφανές ότι η ΔEΗ προχωρά ξανά σε όλα τα απαραίτητα βήματα, αναμένοντας, ωστόσο, τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, που θα καθορίσει την ολοκλήρωση τους ή όχι.

Πάντως, από την πλευρά του ΥΠΕΝ φαίνεται να επιταχύνονται οι αναγκαίες ενέργειες για την προώθηση του υδροηλεκτρικού της ΔEΗ. Άλλωστε, ο Κώστας Σκρέκας, που εκλέγεται στα Τρίκαλα, έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για το έργο. Μάλιστα, πέρυσι, τον Σεπτέμβριο επισκέφθηκε τη Μεσοχώρα και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών του φράγματος στο Αρματολικό.

Έτσι, στις 27 Ιανουαρίου η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας εξέδωσε απόφαση για τη χορήγηση στη ΔEΗ «τμηματικής άδειας εγκατάστασης υδροηλεκτρικού σταθμού Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW στη θέση Γλύστρα της Δημοτικής Ενότητας Μυροφύλλου, Δήμου Πύλης, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας». Το σχετικό αίτημα της ΔEΗ είχε υποβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2022. Η άδεια περιλαμβάνει τις εργασίες επισκευής, αποκατάστασης και συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του ΥΗΣ Μεσοχώρας σε τέσσερις περιοχές, συνολικού εμβαδού 1.260.270,65 τ.μ.

Το υδροηλεκτρικό προβλέπεται να συνδεθεί στον Υποσταθμό 150/20 kV Μεσοχώρας του ΑΔΜΗΕ, που έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτουργεί. Η σύνδεση του με το Σύστημα προβλέπεται με εναέρια διασυνδετικά κυκλώματα 150 kV.

Ωστόσο, το ΣτΕ είναι το «κλειδί» για την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, την απόφαση του οποίου αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, πάντως, δηλώνει ετοιμοπόλεμος. Φέρεται αποφασισμένος να μην σταματήσει τις προσπάθειες του να μπλοκάρει το έργο, και στην περίπτωση που απορριφθεί αυτή τη φορά η προσφυγή του από το Διοικητικό Δικαστήριο προτίθεται να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Να θυμίσουμε ότι το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και τον Σύνδεσμο διαρκεί 36 χρόνια, από τότε που η ΔEΗ οραματίστηκε ένα φαραωνικό έργο, που συμπεριελάμβανε και την εκτροπή του Αχελώου. Ο Σύνδεσμος έχει κερδίσει 7 προσφυγές στο ΣτΕ και μία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v