Lamda: Οι διαγωνισμοί και το αναθεωρημένο πρόγραμμα έργων

Ποιοι διεκδικούν τα έργα της πρώτης 5ετίας με βάση τους τρέχοντες διαγωνισμούς. Η μετάθεση έναρξης έργων και η ενδεχόμενη μειωμένη ανάγκη για δανεικά.

Lamda: Οι διαγωνισμοί και το αναθεωρημένο πρόγραμμα έργων

Δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, αλλά και για την πρώτη μελετητική φάση του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall έλαβε η Lamda Development, ενώ ο τρίτος διαγωνισμός που αφορά στο έργο της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου έλαβε νέα παράταση στην προθεσμία δεσμευτικών προσφορών για τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, έργο προϋπολογισμού 80-100 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν όλοι οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ, η Άβαξ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-Iντρακάτ.

Για τον διαγωνισμό που αφορά στη σύναψη σύμβασης Early Contractor Involvement για την πρώτη φάση μελέτης κατασκευής του εμπορικού κέντρου στη Λεωφ. Βουλιαγμένης διατηρήθηκαν οι παλιές «συμμαχίες» ελληνικών ομίλων με ξένες τεχνικές εταιρείες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και κατά την αντίστοιχη διαδικασία για τον Πύργο Κατοικιών στη Μαρίνα. Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά κατέθεσαν οι κοινοπραξίες Άβαξ-Rizzani, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ACC, και Άκτωρ-Besix (στον αντίστοιχο διαγωνισμό για τον Πύργο Κατοικιών, το ελληνικό σκέλος της κοινοπραξίας είχε καταλάβει η Αρχιρόδον), αλλά δεν συμμετείχε η Ιntrakat με την Bouygues. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του CEO του ομίλου της Lamda Development Oδ. Αθανασίου, οι ανάδοχοι για τα παραπάνω έργα εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν μέσα στην Άνοιξη του 2023.

Πέραν των παραπάνω εξελίξεων, ο όμιλος Lamda Development -με βάση την τελευταία εταιρική παρουσίαση- μεταθέτει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τα δρομολογημένα έργα της πρώτης πενταετίας, διατηρώντας ωστόσο την πρόβλεψη για την πορεία εργασιών των έργων υποδομής (ανάδοχος όμιλος Άβαξ), αλλά και για την ολοκλήρωση των κτιρίων ΑΜΕΑ (ανάδοχος ΕΚΤΕΡ).

Σύμφωνα με τη «φωτογραφία» του Ιανουαρίου 2023, για τις βασικές αναπτύξεις με CAPEX της Lamda στον τομέα των γραφειακών χώρων (Πύργος Μεικτής Χρήσης σε joint venture με την Brook Lane, γραφεία στο συγκρότημα της Λ. Βουλιαγμένης) και του εμπορικού κέντρου εκτιμάται ότι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν στο β’ εξάμηνο του 2023, οπότε μετατίθεται και η έναρξη κατασκευής τους.

Σε ό,τι αφορά τα οικιστικά projects, πέραν του Πύργου Κατοικιών που έχει λάβει οικοδομικές άδειες και η έναρξη κατασκευής είναι θέμα χρόνου, μετάθεση πρόβλεψης έκδοσης οικοδομικών αδειών έχουν λάβει επίσης για το α’ εξάμηνο του 2023 οι 28 βίλες και το συγκρότημα κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο. Για την επίσης εμπορική ανάπτυξη του Marina Galleria, εκτιμάται ότι οι σχετικές εγκρίσεις θα εκδοθούν στο α’ εξάμηνο του 2023, επιτρέποντας τις δέουσες διαδικασίες για τον προγραμματισμό των εργασιών κατασκευής πιθανότατα στο τέλος του 2023.

Στο επικαιροποιημένο report για τον σχεδιασμό του project του Ελληνικού, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως με βάση τόσο τα εκτιμώμενα έσοδα προπωλήσεων και τελικών συμβάσεων για την εμπορευματοποίηση των οικιστικών projects όσο και των συμβάσεων για συγκεκριμένα μικτά projects (π.χ. η συνεπένδυση με την ΤΕΜΕΣ για δύο ξενοδοχεία), εξασφαλίζει ταμειακές ροές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοίχως μειώνει τις χρηματοδοτικές τις ανάγκες από τον -ήδη «κλειδωμένο»- τραπεζικό δανεισμό, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας για την κάλυψη του αυξημένου κόστους κατασκευής, που μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεχομένως για την επίσπευση επενδύσεων της β’ φάσης του έργου.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για την πρώτη 5ετία του έργου.

Αντιστοίχως έχει εξασφαλίσει ρευστότητα εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων επενδύσεων, από την ΑΜΚ του 2019, το ομολογιακό δάνειο του 2022, τραπεζικό δανεισμό ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, όπως συμφώνησε το 2021 με τις πιστώτριες τράπεζες, και αξιοποίηση 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα προπωλήσεων και εμπορευματοποίησης των προγραμματισμένων αναπτύξεων.

Στην παρούσα φάση, η πρόβλεψη για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ παρέχει την ευελιξία αναδιάταξης των πόρων, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος των projects (υπολογίζεται σε 15%-18% έναντι του αρχικού budget), ενώ προσφέρει και ένα περιθώριο 20% στο αρχικό σχέδιο χρηματοδότησης, ώστε να μειωθεί ενδεχομένως η δανειακή εξάρτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v