Πουλήθηκε το εργοστάσιο της Shelman

Ο αγοραστής κατέβαλε 5,77 εκατ. ευρώ. Στους όρους του πλειστηριασμού περιλαμβάνονταν η υποχρέωση επαναλειτουργίας της μονάδας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Πουλήθηκε το εργοστάσιο της Shelman

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο σύνολο των παραγόντων της ελληνικής οικονομίας, η πώληση του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή, καθώς με αυτό τον τρόπο πρόκειται να επαναλειτουργήσει μετά από πολλά χρόνια μια εμβληματική εγχώρια βιομηχανία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τεθούν οι βάσεις για τη διενέργεια σημαντικών εξαγωγών.

Πρόκειται για τη δικαίωση των επίπονων και πολυετών προσπαθειών τόσο του συνδίκου, όσο και των πιστωτών της πρώην Shelman, οι οποίοι επέμεναν πεισματικά στην πώληση της παραγωγικής μονάδας στο σύνολό της και με όρους για την ουσιαστική επαναλειτουργία της και δεν υπέπεσαν στον πειρασμό της πώλησης του εξοπλισμού της σε «κομμάτια» για τα οποία φέρεται πως είχε υπάρξει παλαιότερα αρχικό ενδιαφέρον.

Η ουσία είναι ότι ο αγοραστής κατέβαλε το ποσό των 5,77 εκατ. ευρώ και επιπλέον είναι υποχρεωμένος:

  • Πρώτον να επαναλειτουργήσει τη μονάδα για χρονικό διάστημα τριών τουλάχιστον ετών και
  • δεύτερον, να προσλάβει αριθμό προσωπικού που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στο 40% των προϋπαρχουσών θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος ιδιοκτήτης θα χρειαστεί πέραν του ποσού που κατέβαλε στον πλειστηριασμό (5,77 εκατ. ευρώ) και άλλα τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να συντηρήσει το μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας και για εξασφάλιση του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης, πλην όμως η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας από την αρχή θα απαιτούσε πολλαπλάσιο ύψος κεφαλαίων.

Σύμφωνα επίσης με τους ίδιους κύκλους, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μονάδα σε πλήρη λειτουργία θα απαιτήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από το 40% που είναι υποχρεωμένος να προσλάβει ο νέος ιδιοκτήτης. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι για να καταστεί βιώσιμη μια τέτοια μονάδα απαιτείται υψηλό επίπεδο παραγωγής και πωλήσεων (έτσι ώστε να προκύψουν οικονομίες κλίμακας) άρα και η δυνατότητα σημαντικών εξαγωγών, με δεδομένο το περιορισμένο μέγεθος της εγχώριας αγοράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά αφορά μόνο το εργοστάσιο της Shelman, καθώς το σχετικό brand name είχε πωληθεί προ ετών στην EPS Woods των Αντώνη Δαπόλα και Εμμανουήλ Σαχλού.

Πολιτική συναίνεση

Θετικά στην όλη διαδικασία λειτούργησε η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και των τοπικών φορέων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Η διαδικασία των πλειστηριασμών ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς ωστόσο να προκύψει αγοραστικό ενδιαφέρον. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης είχε συχνά σηκώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών (μιλώντας τόσο σε τοπικούς φορείς, όσο και μέσα στη Βουλή) με αποτέλεσμα να υπάρξει σειρά διαμαρτυριών εναντίον του υπουργού και της κυβέρνησης, όσο καθυστερούσε η διευθέτηση της υπόθεσης. Ωστόσο, το αίσιο τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα.

Λεφτά στους εργαζόμενους

Τα 5,77 εκατ. ευρώ του χθεσινού πλειστηριασμού θα προστεθούν στα 23,4 εκατ. ευρώ από την πώληση της μονάδας στην Εύβοια και σε κάποια άλλα μικρότερα έσοδα από άλλες εκποιήσεις, προκειμένου να δοθούν για την ικανοποίηση των πιστωτών της Shelman. Και επειδή πρόκειται για παλαιά περίπτωση πτώχευσης και ισχύει το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, στη διανομή προηγούνται οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε Εύβοια και Κομοτηνή και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v