Σχέδια για την εταιρεία τους εκτός ΧΑ δρομολογούν οι βασικοί μέτοχοι της Πλαίσιο Computers, Γιώργος (φωτ.) και Κώστας Γεράρδος, που προσφέρουν υψηλό premium 44,5% για να βγάλουν την εταιρεία από το ΧΑ, δεδομένου ότι κατά τους ίδιους, δεν πιστώθηκε στην αξία της μετοχής η δυναμική και οι οικονομικές επιδόσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ειδικά αυτές της τελευταίας διετίας.
Αυτό επανέλαβε χθες στο Euro2day.gr ο Κώστας Γεράρδος, CEO και Αντιπρόεδρος της εταιρείας. «Τα τελευταία δύο χρόνια πάμε εξαιρετικά, αλλά η τιμή αντί να αυξηθεί, μειώθηκε», τόνισε. Πέρα από την αποτίμηση, εξηγεί ότι η εταιρεία διαθέτει ισχυρό ταμείο και δεν χρειάζεται χρήματα, αν ληφθεί υπόψη ο βασικός ρόλος του χρηματιστηρίου, που είναι η άντληση κεφαλαίων. Επιπλέον, υπάρχει κόστος και υποχρεώσεις δημοσιότητας ανά τρίμηνο που στερούν πόρους και ευελιξία σε μια εταιρεία που σχεδιάζει στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας.
Σε αυτή την ανάγκη εξασφάλισης ευελιξίας, δίχως τους περιορισμούς που θέτει το κανονιστικό περιβάλλον της χρηματιστηριακής αγοράς, αποδίδει την απόφαση εξόδου της Πλαίσιο Computers από το ΧΑ, μέσω προαιρετικής δημόσιας πρότασης, και ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας Γιώργος Γεράρδος.
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η συγκεκριμένη κίνηση, «ο λόγος που μια εταιρεία είναι στο Χρηματιστήριο, είναι η χρηματοδότηση, η οποία εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθώς διαθέτουμε καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση και αφετέρου, να έχει καλύτερη αποτίμηση. Στην περίπτωσή μας, θεωρούμε ότι είμαστε διαρκώς υποτιμημένοι, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις (σ.σ. οικονομικών αποτελεσμάτων) που έχουμε, οι οποίες βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Παρ' όλα αυτά, η αποτίμηση της εταιρείας μειώθηκε».
Όπως προσθέτει ο κ. Γεράρδος, «στον αντίποδα αυτών υπάρχει το υψηλό κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται το κανονιστικό πλαίσιο για τις εισηγμένες εταιρείες και ακόμη σημαντικότερα οι περιορισμοί στους οποίους υποβάλλονται οι ανακοινώσεις μας, υπo το φως της τριμηνιαίας και της εξαμηνιαίας υποχρέωσης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα και ότι οι αποφάσεις μας θα πρέπει να είναι γρήγορες και να έχουν μακροπρόθεσμη οπτική. Για να αναπτυχθείς σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο και μεταβλητό, πρέπει να μπορείς να παίρνεις άμεσες αποφάσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα ή για να το θέσουμε αλλιώς, οι όποιες αποφάσεις δεν θα περιορίζονται από τον ορίζοντα του τριμήνου ή του εξαμήνου».
Εντέλει, η χθεσινή ανακοίνωση για την προαιρετική δημόσια πρόταση των βασικών μετόχων της Πλαίσιο Computers αιφνιδίασε την αγορά, κυρίως όμως ως μια «κακή είδηση» για το ΧΑ, επειδή σχεδιάζει να αποχωρήσει μια ακόμη εισηγμένη εταιρεία, της οποίας οι μετοχές άρχισαν να διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά το 1999. Δεν θα 'πρεπε να εκπλήσσει η είδηση για την ίδια την εταιρεία, αν ληφθεί υπόψη ότι οι βασικοί μέτοχοι είχαν κάνει επανειλημμένως αναφορά στο γεγονός ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη.
Σημειώνεται ότι η τιμή που προσφέρεται στην προαιρετική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 17,82% των μετοχών που δεν κατέχουν οι Γιώργος και ο Κώστας Γεράρδος είναι 4,58 ευρώ ανά μετοχή (σύμφωνα και με την αποτίμηση της Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.), όταν η μέση σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών τιμή το τελευταίο εξάμηνο είναι στα 3,17 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο δύο φορές βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021 στα 4,63 ευρώ και σε κάποιες συνεδριάσεις τον Ιανουάριο του 2018.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι το προσφερόμενο τίμημα αποτιμά το 100% της εταιρείας λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό ίδιο με τα ίδια κεφάλαιά της και ενώ η εταιρεία έχει σχεδόν 40 εκατ. ευρώ ταμείο και 12,2 εκατ. ευρώ δανεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου.
Η πορεία από το πρώτο κατάστημα στη Στουρνάρη
Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία της Πλαίσιο Computers αρχίζει το 1969, όταν ο Γεώργιος Γεράρδος ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος επί της οδού Στουρνάρη. Σημαντικός σταθμός ήταν το 1986, όταν συναρμολογήθηκε ο πρώτος υπολογιστής TURBO-X, ενώ το 1995 πραγματοποίησε τις πρώτες πωλήσεις προϊόντων μέσω καταλόγου στην ελληνική αγορά.
Το 1996 άρχισε να λειτουργεί οργανωμένο τμήμα πωλήσεων σε επιχειρήσεις και το 1999 εγκαινίασε ψηφιακό κατάστημα, με το πρώτο Superstore τεχνολογίας να ανοίγει τρία χρόνια αργότερα, σε χώρο 2.500 τ.μ. και τριών επιπέδων στη Μεταμόρφωση. Το 2009 λειτούργησε σύγχρονο κέντρο logistics και διανομής στη Μαγούλα ενώ οι επενδύσεις συνεχίζονται εντατικά σε διανομή και e-commerce τα τελευταία χρόνια. Το 2019 η εταιρεία συμπλήρωσε 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και την ίδια χρονιά επεκτάθηκε στις λευκές συσκευές.
Από το 2021 έχει ενισχύσει το διοικητικό της συμβούλιο με νέα καταξιωμένα στελέχη, όπως ο Απόστολος Ταμβακάκης στη θέση αντιπροέδρου, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο Αλέξης Πιλάβιος και η Κατερίνα Βασιλάκη, μέλη.
Πέρυσι η εταιρεία πέτυχε ρεκόρ τζίρου στα 436,9 εκατ. ευρώ, με ανάπτυξη 38% σε σχέση με το 2019, ΕBITDA 20 εκατ. ευρώ, ταμείο 62 εκατ. ευρώ και σημαντική ενίσχυση του τομέα B2B με διείσδυση στη ho.re.ca. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, στο εννεάμηνο του 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 302,8 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) μειωμένα κατά 7,6%, στα 5,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 11,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,9%.
* Δείτε την έκθεση αποτίμησης στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό