Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Visa Innovation Program: Ποιες είναι οι ελληνικές fintechs που αποφοίτησαν

Ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση Demo Day, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ποιες 16 επιχειρήσεις ξεχώρισαν.

Visa Innovation Program: Ποιες είναι οι ελληνικές fintechs που αποφοίτησαν

Με το Demo Day, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, το Visa Innovation Program (VIP) ολοκλήρωσε με επιτυχία τον 4ο Κύκλο του. Οι δεκαέξι fintechs που αποφοίτησαν από τα hubs του προγράμματος σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους για μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως η προώθηση εμπειριών πληρωμών νέας γενιάς, η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ξεκλείδωμα νέων ροών πληρωμών και η οικοδόμηση ενός έξυπνου και περισσότερο βιώσιμου μέλλοντος. Από τις fintech που συμμετείχαν, έξι αποφοίτησαν από το hub του Visa Innovation Program που εδρεύει στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις Action Finance Initiative, Come Together, Coriunder, Infin8, Loader και Valuelenz.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τη σύστασή του έως σήμερα, το Visa Innovation Program έχει προσελκύσει πάνω από 900 αιτήσεις από εταιρείες που προέρχονται από 60 και πλέον χώρες. Ανάμεσα σε αυτές, επιλέχθηκαν και αποφοίτησαν από το πρόγραμμα 72 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των Proof of Concept που έκλεισαν ανέρχεται σε 68. Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η παροχή πρόσβασης για τις τοπικές fintech, στο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματικών συνεργατών της Visa, με στόχο την ανταλλαγή γνώσης ή την εμπορική είσοδο των λύσεων στην αγορά. Μόνο κατά την τελευταία διετία διοργανώθηκαν 133 «Ημέρες Χωρίς Σύνορα» με στόχο την ενίσχυση των διασυνδέσεων και των συνεργασιών ανάμεσα σε διαφορετικές αγορές.

Η Sevi Vassileva, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια της Visa Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ, δήλωσε:

«Η Visa καινοτομεί διαρκώς ώστε οι μέθοδοι και τα κανάλια πληρωμών, νέα και μελλοντικά, να βελτιωθούν περαιτέρω και να καταστούν περισσότερο προσβάσιμα σε όλους. Αυτό μας καθοδηγεί στη συνεργασία μας με τις fintech με στόχο τη δημιουργία νέων τρόπων πληρωμών. Σήμερα, ολοκληρώνουμε τον 4ο Κύκλο του Visa Innovation Program, που αποτελεί απόδειξη της συνεχούς επένδυσής μας στο ταλέντο του κλάδου των fintech, τόσο στις αγορές που αναπτύσσεται το πρόγραμμα, όσο και πέρα από αυτές. Είμαι εξαιρετικά περήφανη για τη διαρκή επέκταση του Visa Innovation Program, κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ως ένα καθιερωμένο πλέον περιφερειακό πρόγραμμα της Ευρώπης. Είμαι επίσης χαρούμενη που το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος και στην Ισπανία. Συγχαίρω όλες τις fintech που αποφοίτησαν από αυτόν τον κύκλο και προσκαλώ όλες τις υπόλοιπες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος».

«Το Visa Innovation Program συνεχίζει να ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη Visa και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με κορυφαίες τράπεζες και εταιρείες να αποτελούν εταίρους του προγράμματος, ενώ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κύριους καταλύτες και υποστηρικτές της καινοτομίας και της κοινότητας των startups. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η πρωτοβουλία αυτή, μάς επέτρεψε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ελληνικού fintech, να δώσουμε λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά και να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου, συμβάλλοντας στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Μιχάλης Ψαλλίδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Crowdpolicy.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, που συμμετείχε στο Demo Day, έκανε λόγο για «μία πολύ σημαντική εκδήλωση, που συγκεντρώνει startups από τον χώρο του fintech, από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Ευρώπης ακόμα και από το Ισραήλ». Ο κ. Δήμας χαρακτήρισε το Visa Innovation Program ως μια «εξαιρετική πρωτοβουλία της Visa, που δίνει ώθηση καινοτομίας στο οικοσύστημα των fintech» και την οποία «η Πολιτεία προφανώς στηρίζει στην προσπάθεια της να αναδείξει τόσο τις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν, όσο και τις νεοφυείς επιχειρήσεις από τη χώρα μας που πρωτοπορούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος του CNN Greece.

Το Visa Innovation Program σε αριθμούς

Από την έναρξή του το 2018, το Visa Innovation Program έχει ολοκληρώσει τέσσερις κύκλους σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υλοποιήθηκαν 1.300 ώρες συμβουλευτικής. Οι fintechs, πήραν μέρος σε 84 επενδυτικούς κύκλους που απέφεραν συνολικά περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση. Μια από τις πρώτες εταιρείες που συμμετείχε στο πρόγραμμα, η Payhawk από τη Βουλγαρία, έγινε unicorn το 2022. Οι Notolytix, Ferryhopper, Plum Fintech, Welcome Pickups, Divilo είναι μερικές από τις πλέον αναγνωρίσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις που αποφοίτησαν από το Visa Innovation Program.

Το Visa Innovation Program αποτελεί μια περιφερειακή πλατφόρμα συνεργασίας για αναδυόμενες fintech που δημιουργήθηκε από τη Visa, σε συνεργασία με την Crowdpolicy (Ελλάδα), την Eleven (Βουλγαρία) και τη Hackquarters (Τουρκία). Παρέχει στις επιλεγμένες fintech ένα προωθημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα, ενώ αποκτούν πρόσβαση σε ειδικούς και συμβούλους που προέρχονται από τη Visa και το δίκτυο συνεργατών της. Παράλληλα, υλοποιεί εξειδικευμένα design sprints και εργαστήρια, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή τους.

Το Visa Innovation Program αξιοποιεί πόρους όπως το design thinking, η τεχνογνωσία γύρω από το fintech, η συμβουλευτική, η πρόσβαση στην αγορά, καθώς και ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων στον τομέα του fintech. Μέσω του προγράμματος, οι fintechs παρουσιάζονται σε ένα δίκτυο συνεργατών (Proof of Concept), όπως ινστιτούτα ηλεκτρονικών πληρωμών, τράπεζες, εμπόρους και άλλους οργανισμούς, για να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τις προτάσεις τους και να φτάσουν γρηγορότερα στην είσοδό τους στην αγορά.

Οι εταιρείες που αποφοίτησαν από τον 4ο Κύκλο

Οι δεκαέξι εταιρείες που συμμετείχαν στο Visa Innovation Program φέτος, επέδειξαν, κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος, σημαντικές επιδόσεις στην ανάπτυξη προϊόντων, τη δημιουργία και διοίκηση επιχειρήσεων, τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τις πωλήσεις, που παρουσιάστηκαν κατά το Demo Day.

  1. Action Finance Initiative: Η Action Finance Initiative είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία μικροπιστώσεων που παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε όσους έχουν μια επιχείρηση ή ιδέα αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια. Παράλληλα, στηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.
  2. Alternatif: H Alternatif φέρνει σε επαφή πελάτες B2C και B2B παρέχοντας λύσεις πιστότητας, πληρωμών όπως επίσης και λύσεις CRM για εταιρείες Β2Β, αλλά και αγορά wallet για πελάτες B2C.
  3. ComeTogether: Η ComeTogether εισάγει μια νέα μορφή ψηφιακού εισιτηρίου που βασίζεται στο blockchain για να ξεκλειδώσει νέα έσοδα από δευτερεύουσες αγορές και NFTs, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των συμμετεχόντων.
  4. Coriunder: H Coriunder είναι μια πλήρης πλατφόρμα διαχείρισης που συνδυάζει υπηρεσίες αποδοχής και έκδοσης καρτών τραπεζικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης, για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτύξουν τα προϊόντα τους (με την επωνυμία τους με τη διαδικασία “λευκής ετικέτας - whitelabel”).
  5. Enno Wallet: Η Enno Wallet είναι ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης για κινητά και συναθροιστής DeFi. Συγκεντρώνει εφαρμογές DeFi και τις ενσωματώνει σε ένα wallet που ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό UI και UX.
  6. EV Loader: Η EV Loader αναπτύσσει το πρώτο ανοικτό σε όλους δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρέχει λογισμικό διαχείρισης σταθμών φόρτισης σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία και καταστήματα που διαθέτουν ήδη σταθμό φόρτισης στις εγκαταστάσεις τους και γνωστοποιεί τη θέση τους μέσω της εφαρμογής-χάρτη EV Loader.
  7. Flow: Η Flow είναι μια B2B2C εφαρμογή για διαχείρισης προσωπικών οικονομικών, που χρησιμοποιεί κανόνες και τεχνητή νοημοσύνη, συνδέεται με τράπεζες που έχουν δυνατότητα PSD2 και αυτοματοποιεί τις διάφορες πληρωμές που πραγματοποιεί ο χρήστης.
  8. Identiym: Η Identiym απαντάει στις ανάγκες για την ανεμπόδιστη αναγνώριση, ταυτοποίηση και συμμετοχή πελατών, τον διαμοιρασμό κύριων και οικονομικών δεδομένων και τη νόμιμη υπογραφή εγγράφων. Βασίζεται σε web και mobile τεχνολογία αιχμής και backend πλατφόρμα.
  9. Infin8: Η Infin8 είναι μια εφαρμογή που αξιοποιεί το open banking για τη συγκέντρωση λογαριασμών, την έναρξη πληρωμών, την έξυπνη διαχείριση οικονομικών και τη δημιουργία δυνητικών πελατών για εμπόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  10. Native Teams: Η Native Teams αποτελεί μια πλατφόρμα πληρωμών και απασχόλησης για τους freelancers και όσους δουλεύουν από απόσταση. Το προϊόν έχει ως επίκεντρο ένα σύστημα πορτοφολιού, για ευελιξία στις αναλήψεις και στις καταθέσεις, που αυτό ωστόσο υποστηρίζεται από την πρακτική του «employment as a service».
  11. MonoPayments: Η MonoPayments είναι μια ενιαία πλατφόρμα λευκής ετικέτας που ενδυναμώνει τις fintech για την παραγωγή τεχνολογίας, κατάλληλης για ηλεκτρονικό χρήμα και ιδρύματα πληρωμών.
  12. Prime Dash: Η Prime Dash προσφέρει τεχνολογίες Machine Learning και Advanced Analytics για πιστωτικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα παρέχονται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αφορούν στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  13. Qumpara: H Qumpara είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιβραβεύει τους καταναλωτές για την αποστολή φωτογραφιών από τις αποδείξεις τους. Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αποτελεσματικότερες προωθήσεις προϊόντων γρηγορότερα, ενώ οι καταναλωτές ανταμείβονται αμέσως.
  14. Skipit: H Skipit είναι μια fintech που συνδυάζει την αστική κινητικότητα και τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου για τον αναστοχασμό πάνω στον τρόπο που επισκεπτόμαστε μια άλλη πόλη, έχοντας στην κατοχή μας μια διασυνοριακή ψηφιακή κάρτα πληρωμών για τη διευκόλυνση της πληρωμής των ΜΜΜ σε κάθε μέρος.
  15. Valuelenz: Η Valuelenz είναι μια startup υβριδικού εμπορίου που επιτρέπει στα φυσικά καταστήματα να αποκτήσουν μια σειρά από ψηφιακές δυνατότητες που δημιουργούν συναρπαστικούς και ασφαλείς τρόπους για να πραγματοποιούν οι πελάτες τις αγορές τους.
  16. Yancep: H Yancep βοηθάει στην αύξηση του προσωπικού πλούτου κάνοντας τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ψηφιακή, απλή και προσβάσιμη σε όλους. Επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν επενδύσεις σε επαγγελματικά διαχειριζόμενα χαρτοφυλάκια, σχεδιασμένα σύμφωνα με τη δική τους διάθεση για ρίσκο και τους δικούς τους οικονομικούς στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v