Μέσα από ένα ευέλικτο σχέδιο συνεργασίας με τους Αμερικανούς του Ομίλου LDA, αλλά και ενδεχομένως με άλλους χρηματοδότες, η διοίκηση της Προοδευτικής θα επιδιώξει από το νέο έτος τη σταδιακή επανεκκίνηση της εταιρείας που σήμερα έχει μηδενικά έσοδα, αρχικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια σε άλλους τομείς (π.χ. ενεργειακή διαχείριση κτιρίου μέσω IoT και κατασκευές χωρίς να περιλαμβάνεται η διεκδίκηση δημόσιων έργων).
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Προοδευτική έχει δρομολογήσει το μηδενισμό των τραπεζικών της υποχρεώσεων το 2023, ενώ παράλληλα θα της απομείνει και ακίνητη περιουσία, λογιστικής αξίας οκτώ εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2022. Πέραν αυτών, υπάρχει και μια σειρά δικαστικών εκκρεμοτήτων (αγνώστου λήξεως και εκβάσεως) σε άλλες εκ των οποίων η εισηγμένη ζητά αποζημιώσεις και σε άλλες συμβαίνει το αντίθετο.
Πώς όμως θα χρηματοδοτηθεί το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας; Η διοίκηση της Προοδευτικής μιλά για ένα ευέλικτο και δυναμικό σχήμα χρηματοδότησης, στο οποίο πέρα από τους Αμερικανούς της LDA Capital θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έκδοση warrants -έναντι μηδενικού τιμήματος- που θα δίνουν το δικαίωμα (όχι την υποχρέωση) στη LDA Capital να αποκτήσει την επόμενη τριετία έως και 1.216.000 νέες μετοχές της Προοδευτικής έναντι 0,453 ευρώ ανά τίτλο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τυχόν άσκηση του προαναφερθέντος δικαιώματος θα αποφέρει στο ταμείο της Προοδευτικής 550,8 χιλ. ευρώ και στην LDA το 4,76% της εισηγμένης.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος της συμφωνίας συνεργασίας Προοδευτικής και LDA και αυτό γιατί σε προηγούμενη γενική συνέλευση έχει ψηφιστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της εισηγμένης από την LDA Capital έως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση σε βάθος τριετίας (βλέπε παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr).
Σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση αποτελεί το ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών σε τέτοιου είδους ΑΜΚ δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από την (τότε) τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ΧΑ, καθώς και το ότι σε καμιά περίπτωση το ποσοστό συμμετοχής του αμερικανικού ομίλου δεν θα μπορεί να υπερβεί το 20% της εισηγμένης.
Πέραν αυτών όμως, η διοίκηση της Προοδευτικής σημειώνει πως πέρα από την LDA Capital θα διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλείονται αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή παλαιών ή και νέων μετόχων.
Επί του παρόντος όμως, έχει ξεκινήσει ο εντοπισμός και η αξιολόγηση κάποιων επενδύσεων στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προτεραιότητα φαίνεται να αποτελεί μια πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (πολύ πιθανόν το πρώτο μισό του 2023) με τη συνδρομή της LDA Capital.
Είναι προφανές ότι ο ρυθμός επαναδραστηριοποίησης της εταιρείας θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την άντληση χρηματοδοτικών πόρων.