Εξι ελληνικές startups στα... άδυτα της Silicon Valley

Με γεμάτες… βαλίτσες φαίνεται ότι επιστρέφει από τις ΗΠΑ η αποστολή έξι ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece και Ελλήνων αξιωματούχων. Οι συναντήσεις με Venture Capital Funds, πανεπιστήμια και πολυεθνικές.

Εξι ελληνικές startups στα... άδυτα της Silicon Valley

Επενδυτικά funds, εταιρείες όπως η Microsoft και η Ericsson, η Google, η Meta και η Amazon, Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και πανεπιστήμια και εταιρείες που προωθούν την καινοτομία ήταν ορισμένες από τις συναντήσεις που είχαν στη Silicon Valley η αντιπροσωπεία  των Ελλήνων αξιωματούχων και οι έξι νεοφυείς εταιρείες από την χώρα μας.

Η Ελλάδα πλέον φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στην θεμελίωση ελληνικού εθνικού φορέα στήριξης ελληνικών startups στην Silicon Valley.

Μέσα σε έξι μέρες οι εταιρείες – μέλη του Elevate Greece και συγκεκριμένα οι εταιρείες iComat, Digital Commerce Intelligence, Hosthub, Phenometry, BibeCoffe και Gaspardesk «διαφήμισαν» την χώρα μας στο παγκόσμιο σύστημα των startups και αποκόμισαν συνεργασίες, γνωριμίες, ιδέες και μοναδικά «εργαλεία».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Ιωάννης Σμυρλής ηγήθηκαν της αποστολής η οποία πληροφορούμαστε στέφθηκε από επιτυχία.

Οι συναντήσεις

Ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κάνοντας γνωστό το ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα που υλοποιείται στην χώρα μας στον κλάδο των startups ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν οι ιδέες των έξι νεοφυών επιχειρήσεων που προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Silicon Valley.

Ειδικότερα:

  • Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, παρουσιάστηκε σε Έλληνες της διασποράς η αλλαγή σελίδας που συντελείται σήμερα στην χώρα μας. Η ελληνική αποστολή συζήτησε με ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ερευνητές, startuppers, επιχειρηματίες κ.ά, για τους στόχους της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Καλιφόρνια. Σημειώνεται ότι στο Σαν Φρανσίσκο ζει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών. Η ελληνική πλευρά θέλει να αξιοποιήσει την γνώση, την δικτύωση, την εμπειρία αλλά και την πρόθεση τους να συνδράμουν και παράλληλα να χτίσουν γέφυρες συνεργασίας μαζί τους.
  • Συνάντηση με τα μέλη του Silicon Valley Greek Hub. Ένα δίκτυο ταλαντούχων Ελλήνων που δραστηριοποιείται στην μήτρα της καινοτομίας και που επιδιώκει να διευκολύνει την σύνδεση της Ελλάδας με την περιοχή της Silicon Valley. Τους παρουσιάστηκε το νέο επενδυτικό/επιχειρηματικό κλίμα που υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, την δυναμική του #ElevateGreece και τις μεταρρυθμίσεις στο οικοσύστημα καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν προτάσεις των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο δίκτυο της καινοτομίας και συμφωνήθηκε  διεύρυνση των επαφών των δύο πλευρών.
  • Οι 6 νεοφυείς επιχειρήσεις του #ElevateGreece συμμετείχαν σε pitching event με εκπροσώπους επενδυτικών/επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, όπου παρουσίασαν τις ιδέες και τις δραστηριότητες τους. Στην συνέχεια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν να διευκολύνουν της δικτύωση τους στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.
  • Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Με καθηγητές και ακαδημαϊκούς αλλά και τον επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου έγινε συζήτηση για καλές πρακτικές, για τους Τεχνοβλαστούς και για παραδείγματα σύνδεσης της έρευνας με την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε επίσης στους χώρους του Πανεπιστημίου και είδαν από κοντά τις δραστηριότητες του ερευνητικού κέντρου CITRIS. Συμφωνήσαν στο να διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη παρουσία του Berkeley στην Ελλάδα και συνέργειες με τα ερευνητικά κέντρα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Σε συνάντηση με τον επενδυτικό φορέα Nomura Greentech, συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις υποδομές της αγροτικής ανάπτυξης, στην αγροτεχνολογία και σε άλλα έργα υποδομών
  • Συναντήθηκαν με στελέχη αμερικανικών εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες η Ericsson, η Google, η Meta και η Amazon όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας αλλά και η μελλοντική παρουσία τους στην Ελλάδα.
  • Μίλησαν με τον ιδρυτή της Scale AI, Alexandr Wang τον νεότερο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο 25 ετών, που θεωρείται από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου. Εκεί ο CEO της Scale AI Michael Kratsios αναφέρθηκε στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε ζητήματα άμυνας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας κ.α..
  • Επισκέφτηκαν το Swissnex, όπου ξεναγήθηκαν  από τους υπεύθυνους στις εγκαταστάσεις που έχει η Ελβετία στο Σαν Φρανσίσκο με σκοπό να υπάρχει δυναμική παρουσία του Ελβετικού οικοσυστήματος καινοτομίας στη Silicon Valley. Μία βέλτιστη πρακτική που μελετάται και στην Ελλάδα.
  • Συνομίλησαν με 3 scale-up επιχειρήσεις της Silicon Valley σε γεύμα που διοργάνωσε ο επενδυτής Ανδρέας Σταυρόπουλος ώστε να αναλύσουν προκλήσεις και προβλήματα των μεγάλων νεοφυών επιχειρήσεων στη Silicon Valley.
  • Στα κεντρικά γραφεία της Microsoft ξεναγήθηκαν στους χώρους και τα εργαστήρια της εταιρείας και είδαν από κοντά τις τελευταίες λέξεις της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Σε σύσκεψη εργασίας με την κα Ayelet Steinitz (General Manager, Global VC and PE Relationships), τον κ. Will Tschumy (Global Sr Director, World Wide Venture Capital and Private Equity Partnerships) και άλλα στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού, συζήτησαν για τα προγράμματα και τα εργαλεία που παρέχει στο παγκόσμιο δίκτυο της καινοτομίας και πιο συγκεκριμένα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν.
  • Επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του επιχειρηματικού πάρκου Plug and Play Tech Center, στην Silicon Valley. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους επιταχυντές που δραστηριοποιείται σε αρκετά σημεία του πλανήτη. Η εταιρεία εξειδικεύεται στο να εντοπίζει startup σε όλο τον κόσμο και να τις συνδέει με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων και συνεργειών. Στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Τότα Ζούρα, σε ειδική εκδήλωση που συμμετείχαν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους, αλλά και τις τάσεις που αναδύονται στην παγκόσμια αγορά.
  • Βρέθηκαν στο Stanford University, το οποίο θεωρείται ένα εκ των κορυφαίων Πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθηγητές και ερευνητές του ιδρύματος, παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες και δραστηριότητες τους, που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και έχουν άμεση εφαρμογή και πρακτικό αντίκτυπο.

Σημειώνεται ότι το Σαν Φρανσίσκο έχει αδελφοποιηθεί (sister city) με την Θεσσαλονίκη, ενώ υφίσταται και σχετική επιτροπή (Sister City Committee). Στο Προξενείο η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τον Διευθυντή Διεθνών Εξωτερικών Σχέσεων του Δήμου του Σαν Φρανσίσκο Mark Chandler. Η παρουσία μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη ανάδυση του τοπικού οικοσυστήματος αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για την ελληνική πλευρά, να ενεργοποιήσουν και να επικαιροποιήσουν αυτήν την ειδική σχέση των δυο πόλεων.

Μάλιστα συμφωνήθηκε να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο που θα έχει πολύ σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό και πολιτιστικό αποτύπωμα και για τις δυο πλευρές. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να χτίσουν μια γέφυρα επικοινωνίας που να συνδέει το ελληνικό οικοσύστημα με την Καλιφόρνια.

Η αποστολή συνάντησε και τον Dr. Sean Randolph, διευθυντή μιας Αμερικανικής δεξαμενής σκέψης (Think Tank) στα εντυπωσιακά πλωτά γραφεία του ινστιτούτου. Το”Βay Area Council Economic Institute” μελετά θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος της Καλιφόρνια. Του παρουσιάστηκαν οι  επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο οικοσύστημα καινοτομίας. Ο Dr. Sean Randolph από την πλευρά του μίλησε  για τις τάσεις που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια όσον αφορά τις επενδύσεις και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και για καλές πρακτικές άλλων χωρών που θα εντείνουν την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη «Μέκκα» των Startup επιχειρήσεων.

Το «προφίλ» των εταιρειών

iComat

Πρόκειται για μια Spinoff του Πανεπιστημίου του Bristol, η οποία αναπτύσσει σύνθετα και πρωτοποριακά υλικά, όπως για παράδειγμα ένα ύφασμα από ανθρακονήματα, αλλά και το μηχάνημα το οποίο τo παράγει μαζικά. Τα εξαρτήματα από τα υλικά αυτά είναι πιο ελαφριά, πιο φθηνά, (και με υψηλές αντοχές), σε σχέση με το ατσάλι για παράδειγμα, και προορίζονται για την αεροδιαστημική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αμυντική βιομηχανία,

Digital Commerce Intelligence

Οι λύσεις της εταιρείας δίνουν τη δυνατότητα στις κορυφαίες επωνυμίες του κόσμου να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις ηλεκτρονικού εμπορίου παρέχοντας αιχμηρή ευφυΐα egde σχετικά με τις τάσεις της online αγοράς τους, τη δυναμική των ανταγωνιστών τους και την απόδοση των επωνυμιών τους.

Ο ιδιόκτητος αλγόριθμός με δυνατότητα AI αποκτά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τις κορυφαίες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Νοτιοανατολικής Ασίας και τα μετατρέπει σε έτοιμα προς χρήση, πρακτικά insight απόδοσης πωλήσεων που παρέχονται στους διαδραστικούς πίνακες εργαλείων.

Hosthub

Με τη χρήση των υπηρεσιών της Hosthub (πρώην Syncbnb) οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορούν να προσφέρουν τα ακίνητά τους σε πολλά κανάλια και διεθνείς πλατφόρμες ταυτόχρονα, καθώς και να διαχειρίζονται τις κρατήσεις και τη διαθεσιμότητα χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, περιττά έξοδα και χαμένο χρόνο.

Η Hosthub, ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους channel managers για βραχυχρόνια μίσθωση στον κόσμο ξεκίνησε το 2018, και παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο στα 2 πρώτα χρόνια πριν από την πανδημία, αποκτώντας πελάτες σε 87 χώρες και προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό κορυφαίων υπηρεσιών και φανατικής υποστήριξης πελατών, μετατρέποντας ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ενεργούς πρεσβευτές της Hosthub σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Κατά την πανδημία η ομάδα της Hosthub εντόπισε τις χώρες όπου η βραχυχρόνια μίσθωση και ο εσωτερικός τουρισμός συνέχισαν να λειτουργούν απρόσκοπτα (π.χ. ΗΠΑ, Αυστραλία κ.α.).

Phenometry

Πρόκειται για το ελληνικό software που σχεδιάζει από… ποντίκια για PC μέχρι αεροπλάνα. Η εταιρεία αναπτύσσει το PHI, ένα πρόγραμμα software για Computer-aided Design (CAD) εξειδικευμένο για την…μοντελοποίηση ελεύθερων επιφανειών και τον σχεδιασμό αντικειμένων, από τα προϊόντα καταναλωτή όπως, για παράδειγμα, ένα ποντίκι για ηλεκτρονικό υπολογιστή μέχρι τα μέρη ενός αυτοκινήτου, μιας μοτοσυκλέτας, ενός αεροπλάνου ή ενός θαλάσσιου σκάφους αναψυχής.

BibeCoffe

Η BibeCoffee εξοπλίζει τις εταιρίες εμπορίας και διάθεσης καφέ με ένα εργαλείο ελέγχου των σημείων με τα οποία συνεργάζονται και διαθέτουν το προϊόν τους, σε πραγματικό χρόνο.

Με γνώμονα την εξασφάλιση της ποιότητας του καφέ, η BibeCoffee, μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ σε έξυπνα τερματικά ακριβείας, εγκαθιστώντας τις ΙοΤ συσκευές της εσωτερικά σε οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής. Η υπηρεσία προσφέρεται σε οποιονδήποτε διαθέτει επαγγελματικές μηχανές καφέ από μεγάλες εταιρίες διανομής, μέχρι αλυσίδες και μεμονωμένα καταστήματα, καθώς και εταιρίες συντήρησης και διάθεσης μηχανών.

Gaspardesk

Η Gaspardesk είναι μία πλατφόρμα που βοηθά τις εταιρείες να επιλύουν αυτόματα το 40% των μηνιαίων αιτημάτων υποστήριξης IT helpdesk των εργαζομένων τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή. Πρόσφατα συγκέντρωσε έναν κύκλο χρηματοδότησης 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο γύρο συμμετείχαν οι VentureFriends, L-Stone Capital και πολλοί angel investors.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v