Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι αναλυτές τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ElvalHalcor, όχι μόνο επειδή εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά, αλλά και γιατί ο εισηγμένος όμιλος κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο κατάφερε να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα σε σχέση με το πρώτο, κόντρα στο αντίξοο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όγκο οι πωλήσεις αλουμινίου έκλεισαν στο εξάμηνο +11,5% ψηλότερα από πέρυσι (+10,9% στο Q1), οι πωλήσεις χαλκού +5,1% (+5% στο Q1) και το προσαρμοσμένο EBITDA (δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών των μετάλλων) εκτινάχθηκε από τα 85,2 στα 159,6 εκατ. ευρώ! (+87% στο εξάμηνο, έναντι +78% στο α’ τρίμηνο).
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2022 από τα 83,5 στα 119,1 εκατ. ευρώ και οδηγούν τη μετοχή σε ένα έντονα μονοψήφιο δείκτη P/E, ακόμη και αν δεν συνυπολογιστούν τα κέρδη του δευτέρου εξαμήνου, ακόμη και αν δεν προσμετρηθούν τα μη λειτουργικά κέρδη από την ανατίμηση των μετάλλων!
Η μονάδα αλουμινίου των Οινοφύτων έπιασε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σχεδόν το 100% της πλήρους παραγωγικής δυναμικότητάς της (η οποία είχε διευρυνθεί πέρυσι), ενώ στο μέτωπο του χαλκού, στους μεν σωλήνες η εταιρεία δουλεύει σχεδόν σε κατάσταση «full capacity», στα δε προϊόντα έλασης αρκετά πιο κάτω από τα επίπεδα αυτά, αλλά με στροφή προς πωλήσεις υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
Η «επόμενη μέρα»
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ElvalHalcor συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μετακυλίει στους πελάτες της το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανόν κατά το δεύτερο εξάμηνο να υπάρξει κάποια μείωση στους όγκους των πωλήσεων σε σχέση με τις πολύ υψηλές επιδόσεις του πρώτου μισού του 2022.
Εκτιμάται δηλαδή ότι λόγω της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία, θα υπάρξουν πιθανότατα προϊόντα που θα δουν τη ζήτηση γι’ αυτά να περιορίζεται, αλλά και προϊόντα που είτε θα διατηρήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυναμική τους, ή ακόμη και θα την αυξήσουν περαιτέρω (π.χ. αυτά που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας). Επιπλέον, λόγω της ευρείας προϊοντικής γκάμας, η εισηγμένη θα μπορεί να αναδιατάξει τις πωλήσεις κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να περιορίσει τις ενδεχόμενες απώλειές της λόγω της διεθνούς κρίσης.
Προφανώς, κανείς δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε προβλέψεις, καθώς πέραν των άλλων αβεβαιοτήτων, υπάρχει και το ενδεχόμενο της ενεργειακής ανεπάρκειας σε πελάτες της ElvalHalcor στο εξωτερικό.
Ωστόσο, στο στρατόπεδο της εισηγμένης εταιρείας επικρατεί κλίμα βαθιάς ικανοποίησης για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, ψυχραιμία για τις επερχόμενες αβέβαιες εξελίξεις και μεγάλη εμπιστοσύνη για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου (ήδη έχει μπει από τον Ιούνιο σε δοκιμαστική το νέο ψυχρό έλαστρο στη μονάδα αλουμινίου στα Οινόφυτα, που θα οδηγήσει μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας).
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η διοίκησή της, πως «παρά το γεγονός ότι η ένταση της ενεργειακής κρίσης δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία».
Η πορεία του δανεισμού
Οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα και την αξιοσημείωτη διόγκωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος από τα 678,6 εκατ. στις 30/6/2021 ανέβηκε στα 787 εκατ. στις 31/12/2021 και στο 1,048 δισ. ευρώ στις 30/6/2022.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εκτόξευση των διεθνών τιμών των μετάλλων, στην πολύ σημαντική αύξηση του όγκου των πωλήσεων, όσο και στη δημιουργία υψηλότερων αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε μονάδα του Ομίλου.
Πάντως, με δεδομένη την πολύ σημαντική υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου (γύρω στο -40% από το φετινό υψηλό) και την προαναφερόμενη μείωση των έκτακτων αποθεμάτων, αναμένεται έως το τέλος του χρονιάς μείωση στο ύψος του καθαρού δανεισμού.