Κλίμα αβεβαιότητας στις εισηγμένες του χάλυβα

Εως και τον Απρίλιο οι εταιρείες του κλάδου είδαν τα αποτελέσματά τους να κινούνται σε ανέλπιστα καλά επίπεδα, με όπλα την πολύ ισχυρή ζήτηση και τις αυξημένες τιμές πώλησης. Μετά όμως η ζήτηση επιβραδύνθηκε και η τιμή του χάλυβα βούτηξε.

Κλίμα αβεβαιότητας στις εισηγμένες του χάλυβα

Μετά από ένα εκπληκτικό πρώτο φετινό τετράμηνο και μια «κοιλιά» που ακολούθησε έως σήμερα, οι εταιρείες του κλάδου χάλυβα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο σε σχέση με τη διεθνή τιμή του μετάλλου όσο και με το ενδεχόμενο ύφεσης στην ελληνική και διεθνή οικονομία.

Ειδικότερα, έως και τον Απρίλιο οι εταιρείες του κλάδου -μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι εισηγμένες Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου και Σωληνουργεία Τζιρακιάν- είδαν τα αποτελέσματά τους να κινούνται σε ανέλπιστα καλά επίπεδα, καθώς πέρα από την πολύ ισχυρή ζήτηση, οι τιμές πώλησης είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, εξαιτίας της πορείας της διεθνούς τιμής του χάλυβα, ιδίως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται πως οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών που θα δημοσιευθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα συνοδεύονται από πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες (έως τα μέσα του 2019 οι πλείστες εταιρείες του κλάδου ήταν ζημιογόνες επί μακρά σειρά ετών, ενώ αντίθετα το 2021 σημείωσαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα).

Από τον Μάιο ωστόσο έως και σήμερα, η ζήτηση σε όγκους επιβραδύνθηκε (σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά ένα περίπου 15% σε σύγκριση με τα τόσο υψηλά επίπεδα του πρώτου τετραμήνου) και τα περιθώρια κέρδους συρρικνώθηκαν δραστικά (σε κάποιους επιμέρους μήνες ενδεχομένως να υπήρξαν σε ορισμένες εταιρείες και ζημιογόνα αποτελέσματα).

«Η τιμή του μετάλλου έχει υποχωρήσει περίπου κατά 35% από τα υψηλά της φετινής χρονιάς και εδώ και τέσσερις μήνες παραλαμβάνουμε πρώτη ύλη υψηλού κόστους ενώ την ίδια περίοδο πουλάμε σε αποκλιμακούμενες τιμές. Πρόκειται για μια δραστική συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα εξαντληθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, στον βαθμό που στο εξής δεν θα δούμε σημαντικές μεταβολές στην τιμή του χάλυβα».

Αυτό υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας: «Αναμφίβολα, μετά τα πολύ υψηλά εξαμηνιαία κέρδη επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον, ιδίως αν δούμε να επιβεβαιώνονται τα δυσμενή σενάρια που ακούγονται για την πορεία ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω πως η ζήτηση αυτή την περίοδο διατηρείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, ίσως αρκετά κοντά στα αντίστοιχα περυσινά (που δεν ήταν καθόλου άσχημα) για κάποιες εταιρείες. Πέραν αυτού, διαπιστώνουμε ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον υπάρχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, όπως επίσης υπάρχει και ένα υπόλοιπο κατασκευαστικών έργων που υπερβαίνει με άνεση τα δέκα δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά πολλά εμβληματικά projects που βαίνουν προς υλοποίηση.

Αν ξεπεραστεί λοιπόν το τρέχον κλίμα αβεβαιότητας χωρίς κάποιες ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, θεωρώ ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου είναι σαφώς ανοδικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v