Το Υγεία ολοκλήρωσε την συνεισφορά του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα InteropEHRate

Πρόκειται για ένα καινοτόμο project που σκοπό έχει την εύκολη πρόσβαση αλλά και τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τις κινητές τους συσκευές.

Το Υγεία ολοκλήρωσε την συνεισφορά του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα InteropEHRate

Το ΥΓΕΙΑ, πιστό στην υπόσχεση του για συνεχή εξέλιξη και καινοτομία, ολοκλήρωσε ύστερα από τρία συναπτά χρόνια τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (HORIZON 2020), με την επιτυχημένη συνεισφορά του στο εμβληματικό έργο InteropEHRate.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο project που σκοπό έχει την εύκολη πρόσβαση αλλά και τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τις κινητές τους συσκευές. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα InteropEHRate έθεσε τους εξής υψηλούς στόχους:

  • Την συγκέντρωση των ατομικών δεδομένων υγείας -τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας- σε ενιαία μορφή στις κινητές συσκευές τους.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού των δεδομένων σε επαγγελματίες υγείας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτη ασφάλεια.
  • Τη δυνατότητα πρόσβασης του νοσηλευτικού προσωπικού σε κρίσιμα για τη περίθαλψη του ασθενή δεδομένα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού, με πλήρη έλεγχο, ασφάλεια, ανωνυμία, αλλά και δυνατότητα ανακλήσεως, επιλεγμένων δεδομένων, συμμετέχοντας σε απομακρυσμένες κλινικές μελέτες (decentralized clinical trials). Μία ενέργεια ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της έρευνας.

Το InteropEHRate ανέπτυξε ένα σύνολο πρωτοκόλλων και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα τόσο από τους παρόχους υγείας, όσο και από τους προμηθευτές, για τη βελτίωση ή και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών. Το ΥΓΕΙΑ επιλέχθηκε ως ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το καινοτόμο έργο. Συγκεκριμένα, ασθενείς προερχόμενοι από την Ιταλία και το Βέλγιο, επισκέφθηκαν ιατρούς του νοσοκομείου, στους οποίους έδωσαν πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους, τα οποία και μεταφράστηκαν σε πραγματικό χρόνο.

Αντιστρόφως, ασθενείς του ΥΓΕΙΑ επισκέφθηκαν τα Νοσοκομεία του Monasterio Foundation της Πίζα στην Ιταλία, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Στις επιτυχημένες δοκιμές συμμετείχαν από πλευράς του ΥΓΕΙΑ: ο Πέτρος Παπαχρήστου, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων, o Πέτρος Δανιάς, Διευθυντής Τμήματος MRI καρδιάς, o Στέργιος Τασιόπουλος Διευθυντής Ζ' Παθολογικής Κλινικής, η Ευθυμία Παπαδοπούλου, Παθολόγος Ζ' Παθολογικής Κλινικής, η Κυριακή Φραγκιουδάκη, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Διεύθυνσης.

Τα αποτελέσματα του project θα παρουσιαστούν στο τελικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λιέγη (Βέλγιο), στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Σε αυτό, εκτός από τα αποτελέσματα του έργου και τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές, θα συζητηθεί η συνεισφορά του InteropEHRate αφενός στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαμοιρασμό δεδομένων υγείας, με έμφαση στο European Health Data Space, αφετέρου στις αντίστοιχες πολιτικές των Εθνικών Οργανισμών Υγείας. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί το πλάνο ενεργειών για την περαιτέρω εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του InteropEHRate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v