Δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο να παραιτούνται ταυτόχρονα δύο ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μιας εισηγμένης εταιρείας (οι κ.κ. Σπύρος Γκανίας και Χρήστος Βασιλακόπουλος) και μάλιστα λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της (9 Σεπτεμβρίου).
Το ασυνήθιστο αυτό περιστατικό ανακοινώθηκε χθες στην κλωστοβιομηχανία Μουζάκης και λαμβάνει χώρα (χωρίς απαραίτητα να συσχετίζεται με αυτό) σε ένα έτος όπου το εκλογικό σώμα της εταιρείας θα εμφανιστεί έντονα διαφοροποιημένο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Με βάση τη διαθήκη του αείμνηστου ιδρυτή της εισηγμένης Ελευθέριου Μουζάκη, η σύζυγος και οι τέσσερις κόρες του εκλιπόντος που κληρονόμησαν το 70,81% της εταιρείας (ισόποσα κατανεμημένο) δεν είχαν ούτε δικαίωμα ψήφου αλλά ούτε και δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Αντίθετα, για τις μετοχές αυτές ψήφιζαν οι εκτελεστές της διαθήκης, που πρόκειται για τέσσερα στελέχη της εταιρείας.
Τα πράγματα όμως φέτος έχουν διαφοροποιηθεί. Οι κυρίες Ελευθερία, Αικατερίνη και Στυλιανή-Λιάνα Μουζάκη που κατέχουν αθροιστικά γύρω στο 42,74% της εταιρείας (κατανεμημένο περίπου στα τρία) έχουν ήδη προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις και δικαιούνται ψήφου για πρώτη φορά στη ΓΣ της 9ης Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι πως για το ποσοστό που κατέχουν οι κληρονόμοι των άλλων θυγατέρων του Ελευθερίου Μουζάκη θα ψηφίσουν και φέτος οι εκτελεστές της διαθήκης.
Τώρα, το αν όλα αυτά θα εκφραστούν με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση ή σε επόμενες μένει να φανεί στην πράξη, ωστόσο σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους στην εισηγμένη επικρατεί κλίμα ηρεμίας.
Πάντως, παρά τα κατά καιρούς φημολογούμενα για τις σχέσεις μεταξύ κάποιων εκ των κληρονόμων, οι γενικές συνελεύσεις της εταιρείας από το 2007 έως και το 2021 κύλησαν όλες χωρίς την εκδήλωση οποιασδήποτε διαφωνίας. Επιπλέον, ενώ οι κληρονόμοι έχουν πλέον από φέτος τη δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους, δεν έχουν παρατηρηθεί σχετικές κινήσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Τέλος, καλή διάθεση φαίνεται να δείχνουν οι κληρονόμοι και σε ό,τι αφορά το ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η εταιρεία. Πρόκειται για δανειακό ποσό από τους κληρονόμους που είχε προνοήσει ο Ελευθέριος Mουζάκης να χρησιμοποιηθεί ως στήριξη στην εισηγμένη, σε περίπτωση που μετά τον θάνατό του προέκυπτε σχετική ανάγκη.
Όπως πληροφορούμεθα, κανείς εκ των κληρονόμων δεν έχει πιέσει την εταιρεία για την αποπληρωμή του ποσού, με την εισηγμένη πάντως να έχει προχωρήσει κατά τα τελευταία κάποια χρόνια σε κάποιες περιορισμένες αποπληρωμές μέσα από τα κέρδη που επιτυγχάνει (καθαρό αποτέλεσμα +721 χιλ. το 2021, +507 χιλ. το 2020, θετικό καθαρό ταμείο 1,04 εκατ. στις 31/12/2021).
Ειδικότερα, η Mουζάκης μέσα από την επιτυχή αξιοποίηση (εκμίσθωση) των ακινήτων της έχει καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια να εισπράττει σημαντικά έσοδα από ενοίκια, τα οποία υπερκαλύπτουν τις όποιες ζημίες προκύπτουν από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα και έτσι να καταγράφονται λογιστικά κέρδη.
Το στοίχημα ωστόσο είναι η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας σε ένα περιβάλλον δύσκολο και ανταγωνιστικό, με την εισηγμένη να καλείται να αντιμετωπίσει φέτος και την πρόκληση του υψηλού ενεργειακού κόστους.