«Έκρηξη» εσόδων, κερδοφορίας και ταμειακών ροών εμφάνισε, κατά την χρήση 2021, ο όμιλος Cepal, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, σε μερίδιο αγοράς, διαχειριστές απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις της εγχώριας αγοράς.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε για τον όμιλο σε 177,12 εκατ. ευρώ από 33 εκατ. ευρώ πέρσι, νούμερα, όμως, που δεν είναι συγκρίσιμα καθώς εντός του 2021 εξαγοράστηκε από την Alpha ο κλάδος διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs).
Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 50% των πωλήσεων (δεν περιλαμβάνεται το τέλος χαρτοσήμου που καταβλήθηκε για την απόκτηση διαχείρισης κλάδου NPE της Alpha Bank), ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτοξεύτηκαν σε 56,2 εκατ. ερυώ από ζημιές 4,9 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 43,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 3,6 εκατ. ευρώ το 2020.
Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ από εκροές 10 εκατ. ευρώ το 2020, οδηγώντας σε αποπληρωμή δανεισμού/μισθώσεων 35,6 εκατ. ευρώ και αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 25,8 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2021 ανερχόταν σε 58,1 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις σε θυγατρικές εταιρείες ανήλθαν σε 170,33 εκατ. ευρώ και αφορούν κατά κύριο λόγο στη Cepal Hellas, που αποτελεί τον servicer του ομίλου. Την 31.12.2021 διενεργήθηκε έλεγχος απομείωσης της συμμετοχής της μητρικής Cepal Συμμετοχών στον όμιλο Kaican, από τον οποίο προέκυψε ζημία ύψους 3,23 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα χρήσης της μητρικής.
Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 203,83 εκατ. ευρώ και της μητρικής σε 170,28 εκατ. ευρώ.
Η Cepal Hellas, χάρη στις συμφωνίες με τη Hoist, επέκτεινε για μια 3ετία τη σύμβαση διαχείρισης του χαρτοφυλακίου Mercury, το οποίο διαχειρίζεται από το τέλος του 2018, ενώ διατήρησε τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής (χαρτοφυλάκιο Orbit) συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 2,1 δισ. ευρώ και ακαθάριστης λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, υπογράφοντας νέα σύμβαση διαχείρισης.
Στις 18 Απριλίου 2022, η Cepal Hellas υπέγραψε μια τροποποίηση στη σύμβαση διαχείρισης για την εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου ‘Neptune’, βάσει της οποίας περίπου το 40% του χαρτοφυλακίου θα ανακληθεί από τη διαχείριση της Cepal Hellas. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαχείριση της παραπάνω «φέτας» θα ανατεθεί στην doValue. Σημειώνεται ότι στην αγορά υπάρχει η αίσθηση πως το χαρτοφυλάκιο Neptune έχει τις υψηλότερες ανακτήσεις μεταξύ των χαρτοφυλακίων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, που έχουν πωληθεί από τράπεζες.
Τέλος, Cepal και Resolute έχουν συνάψει από τον περασμένο Μάιο συνεργασία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Εξετάζουν την εμβάθυνσή της σε joint venture, με «όχημα» την Kaikan Hellas. «Προίκα» για το εξεταζόμενο σχήμα θα αποτελέσει η διαχείριση των ανακτηθέντων ακινήτων της Cepal και πιθανώς η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για το χειρισμό των ενεχυριασμένων ακινήτων προβληματικών δανείων.