Μυτιληναίος: Είμαστε έτοιμοι για εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο

Υψηλότερα από τα 260 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2022, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης. Τι είπε στην ενημέρωση των αναλυτών για την επάρκεια αερίου, το πλαφόν στη χονδρεμπορική και την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Μυτιληναίος: Είμαστε έτοιμοι για εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο

Δεν απέκλεισε την εισαγωγή της Mytilineos σε ξένο μεγαλύτερο χρηματιστήριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής της ελληνικής εταιρείας σε διεθνές χρηματιστήριο. Όπως είπε: «Ως διευθύνων σύμβουλος και όχι ως μέτοχος έχω μεγάλη ευθύνη έναντι των μετόχων και των κοινωνικών εταίρων. Επειδή το μέγεθος της Mytilineos είναι μεγάλο και απαιτείται μεγάλη υπεθυνότητα. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των μετόχων μας και όλων των stakeholders σε όλο τον κόσμο όπου δραστηριοποιείται», σημείωσε για να καταλήξει: «Η ευθύνη μου είναι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να είναι χαρούμενοι οι μέτοχοι. Αν αυτό σημαίνει είσοδο σε ξένο χρηματιστήριο, τότε αυτό θα γίνει. Είμαστε έτοιμοι».

Ο στόχος της κερδοφορίας

Ο κ. Μυτιληναίος κλήθηκε από τους αναλυτές να προχωρήσει σε εκτίμηση για τα κέρδη της εταιρείας το 2022. Θύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει το 2021 πως τα κέρδη το 2022 θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020, δηλαδή 260 εκατ. ευρώ.

Τόνισε δε, πως ήδη τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 166 εκατ. ευρώ, οπότε εκτίμησε πως αν δεν προκληθούν ακραία γεωπολιτικά γεγονότα και νέες ρυθμίσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, τότε το 2022 τα κέρδη θα είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ.

Κανένα πρόβλημα επάρκειας αερίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, τόσο η χώρα όσο και η Mytilineos έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου βίαιης διακοπής του φυσικού αερίου.

Όπως είπε, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η επάρκεια του φυσικού αερίου αλλά οι τιμές. Πρόσθεσε δε, πως οι αυξήσεις δεν πρόκειται να γυρίσουν στα επίπεδα προ κρίσης σύντομα και θύμισε ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια ξεκίνησαν 6 με 7 μήνες πριν τον πόλεμο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τον ίδιο, επιδείνωσε το πρόβλημα.

Η σύμβαση με τη ΔEΗ

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε αν η εταιρεία θα είναι έτοιμη για ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος μετά τη λήξη της σύμβασης προμήθειας με τη ΔΕΗ.

Διαβεβαίωσε πως στο τέλος του 2023 η Mytilineos θα έχει ένα πλούσιο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, παρέχοντας ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος στο εργοστάσιο της μεταλλουργίας.

Ο ίδιος, αναφορικά με τη δραστηριότητα της εταιρείας στις ΑΠΕ, είπε ότι αναπτύσσει και θα ολοκληρώσει έργα 280 MW. Το 2024 θα έχει προσθέσει άλλα 500 MW.

Το πλαφόν στη χονδρεμπορική

Σχετικά με ενδεχόμενες επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι «οι ακραίες συνθήκες απαιτούν ακραία μέτρα. Σε καμία ελεύθερη αγορά δεν είναι αρεστοί τέτοιοι μηχανισμοί (σ.σ. μηχανισμός επιστροφής εσόδων). Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς», πρόσθεσε, για να τονίσει πως η εταιρεία του δεν θα έχει επιπτώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v