Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Ο Ειδικός Διαχειριστής αποκτά τη δυνατότητα να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Το Δημόσιο θα καλύψει το κόστος.

Ανοιξε ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Σπουδή για την επίσπευση της διαδικασίας πώλησης της ΛΑΡΚΟ επιδεικνύει η κυβέρνηση. Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιό του, επιχειρείται να κλείσει η εργασιακή εκκρεμότητα, η οποία «σέρνεται» από τις αρχές του χρόνου.

Στο άρθρο 6 της τροπολογίας, που κατατέθηκε αργά το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το οποίο εισάγεται σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση, προβλέπονται τα εξής:

  • Ο Ειδικός Διαχειριστής αποκτά τη δυνατότητα να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ο ίδιος αναλαμβάνει και τον προσδιορισμό του ύψους των αποζημιώσεων, που θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο.
  • Στη συνέχεια, ο Ειδικός Διαχειριστής θα μπορεί να προχωρήσει στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για όσο διάστημα λειτουργεί η Ειδική Διαχείριση. Ως ανώτατος χρόνος λειτουργίας της επιχείρησης ορίζονται οι πέντε μήνες.
  • Οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν και είναι πάνω από 55 χρόνων προβλέπεται να ενταχθούν σε ειδικές δράσεις και ειδικά προγράμματα απασχόλησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως την πλήρη συνταξιοδότησή τους. Επίσης, προβλέπονται ανάλογα προγράμματα για απολυμένους εργαζομένους, ιδιαίτερα ευάλωτους, που δεν εντάσσονται στην προηγούμενη κατηγορία. Τα προγράμματα αυτά θα καταρτιστούν από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, από τους 1.060 εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ που οδηγούνται πλέον σε μαζικές απολύσεις, θα επαναπροσληφθούν περί τους 400, οι οποίοι θα συνάψουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ώστε η εταιρεία να παραδοθεί εν λειτουργία στον τελικό ανάδοχο. Από τους υπόλοιπους εργαζομένους, 100 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ 150 διαθέτουν μεν τα αναγκαία ένσημα για τη συνταξιοδότησή τους αλλά όχι την ηλικία.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου, πρόκειται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από δύο αναβολές, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα 5 σωματεία της ΛΑΡΚΟ για την αναστολή της διαδικασίας της διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που ανοίγει τον δρόμο για τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων, αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ για σήμερα, Τρίτη, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τη ΛΑΡΚΟ «τρέχουν» ταυτόχρονα δύο διαγωνισμοί. Του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων της. Νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν είναι γνωστή ακόμη. Προφανώς, θα προσδιοριστεί όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η απόλυση των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v