Πρότυπο πιστοποίησης βιοποικιλότητας από Lidl και Globalgap

Πρόκειται για το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης αγροκαλλιέργειας που εστιάζει στη βιοποικιλότητα για τη συμβατική παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Σχεδιάστηκε για όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς, από τους παραγωγούς μέχρι τους διανομείς.

Πρότυπο πιστοποίησης βιοποικιλότητας από Lidl και Globalgap

Η Lidl, μαζί με τον φορέα πιστοποίησης Global GAP. και άλλους εταίρους έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός προτύπου, για ολόκληρη τη βιομηχανία, με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας στη συμβατική παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Μεταξύ των εταίρων, είναι η Sustainable Food Systems GmbH (SFS) στον ρόλο του ηγέτη του έργου, καθώς και το Global Nature Fund, η Bioland, το Lake Constance Foundation, εκπρόσωποι παραγωγών γεωργικών προϊόντων, καθώς και το Πανεπιστήμιο Nürtingen-Geislingen. Yπηρεσίες και παραγωγοί γεωργικών προϊόντων συμμετείχαν στην ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή του προτύπου στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι πρακτικές ανάγκες. Το πρόσθετο στοιχείο για την προώθηση της βιοποικιλότητας στη συμβατική γεωργία σχεδιάστηκε λεπτομερώς για όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς, από τους παραγωγούς μέχρι τους διανομείς.

Με άμεση ισχύ είναι διαθέσιμο σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ως προσθήκη υπό τη διαχείριση του Globalgap προτύπου για καλές γεωργικές πρακτικές. Σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση, η Lidl θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων που θα χρησιμοποιήσει το πρότυπο και θα το εφαρμόσει σε περισσότερους από 250 παραγωγούς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Σαν επόμενο βήμα, η Lidl στοχεύει να το διαθέσει σε όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών.

«Η εισαγωγή του πρώτου προτύπου βιοποικιλότητας στη συμβατική ευρωπαϊκή παραγωγή φρούτων και λαχανικών δείχνει πόσο σημαντικές είναι η πρωτοβουλία και η συνεργασία. Το πρότυπο καθιστά πλέον δυνατό τον καθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων για τη βιοποικιλότητα σε ολόκληρο τον κλάδο. Είναι συμβολική η ώθησή μας για αλλαγές σε ολόκληρη τη βιομηχανία προκειμένου να εξελιχθούμε σε μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», αναφέρει ο Ιωάννης Καρανάτσιος, μέλος της διοίκησης, διεύθυνση αγορών της Lidl Ελλάς.

Η Marion Hammerl, Πρόεδρος του Global Nature Fund, δήλωσε:

«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η απώλεια βιοποικιλότητας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πλανήτη μας - και για τη γεωργία – μετά την κλιματική αλλαγή. Το πρόσθετο στοιχείο βοηθά στην προστασία της βιοποικιλότητας ορίζοντας μια καταληκτική ημερομηνία για τη μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων σε γεωργική γη, απαιτώντας ένα σχέδιο διαχείρισης βιοποικιλότητας, καθιερώνοντας πιο αποτελεσματικά κριτήρια τόσο για τη διατήρηση του εδάφους, όσο και για την ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων κ.ά. Η αναφορά στην αλληλεπίδραση του αγροκτήματος με γειτονικές εκτάσεις είναι ένα πρώτο βήμα προς μια προσέγγιση βασισμένη στο τοπίο - που είναι αναγκαία για να σταματήσει η απώλεια βιοποικιλότητας.»

Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κλάδο των τροφίμων. Ως εκ τούτου, ο «Σεβασμός της βιοποικιλότητας» αντιπροσωπεύει έναν από τους έξι στρατηγικούς πυλώνες της νέας στρατηγικής βιωσιμότητας της Lidl.

Η ανάπτυξη του νέου προτύπου, συνάδει απόλυτα με τη νέα στρατηγική της Lidl για τη βιοποικιλότητα, η οποία περιλαμβάνει την προώθηση της προστασίας και της αειφόρου χρήσης της βιοποικιλότητας. Αυτό συνεπάγεται αρχικά τον εντοπισμό πρώτων υλών των οποίων η καλλιέργεια συνδέεται με ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους για τη βιοποικιλότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v