Κόντρα στο περιβάλλον των προκλήσεων και των αβεβαιοτήτων, η ElvalHalcor όχι μόνο κατάφερε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο (σε σύγκριση με μια πολύ καλή χρονιά όπως η περυσινή) να διατηρήσει τις οικονομικές της επιδόσεις αλλά και να εκτινάξει τις πωλήσεις της, τη λειτουργική της κερδοφορία και το καθαρό της αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, ο εισηγμένος όμιλος αύξησε τον όγκο των πωλήσεών του κατά 8,7% (+10,9% στο αλουμίνιο και +5% στον χαλκό), το προσαρμοσμένο EBITDA (χωρίς τις θετικές επιπτώσεις των μετάλλων) κατά 78% (από τα 41,9 στα 74,7 εκατ. ευρώ) και την καθαρή του κερδοφορία από τα 34,7 στα 65,3 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι πως κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 74,7 εκατ. ευρώ, όταν ολόκληρο το 2021 είχε βρεθεί στα 166,8 εκατ., ολόκληρο το 2020 στα 136 εκατ. και ολόκληρο το 2019 στα 140 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με αναλυτές, «η διεθνής ζήτηση κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν τόσο υψηλή, ώστε όχι μόνο πέρασαν στις τιμές οι όποιες αυξήσεις του παραγωγικού κόστους, αλλά διευρύνθηκε και το περιθώριο του λειτουργικού κέρδους».
Πώς όμως θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα κατά τους υπόλοιπους μήνες της φετινής χρονιάς; Από την πλευρά της, η διοίκηση της εισηγμένης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, λόγω των σημαντικών αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζουν τη διεθνή οικονομία.
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί παράγοντες αβεβαιότητας, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είτε βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου η ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού παραμένει σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά όχι ίσως στα… τρελά επίπεδα του πρώτου φετινού τριμήνου. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, ωστόσο η ElvalHalcor αποφεύγει μέσω hedging τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των τιμών στα μέταλλα και προσπαθεί να μεταφέρει στις τιμές πώλησης τις άλλες κατηγορίες δαπανών που ακολουθούν ανοδική τάση.
Σε ό,τι μάλιστα αφορά τον αυξημένο δανεισμό (λόγω της εκτίναξης των τιμών των μετάλλων και των ανεβασμένων όγκων πώλησης, απαιτείται μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης) σε ένα περιβάλλον ανοδικών τάσεων στα επιτόκια, ο εισηγμένος όμιλος έχει ήδη ασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια το επιτόκιο περίπου για το 40% του συνολικού δανεισμού του, ενώ έχει παράλληλα συμφωνήσει τη λήξη μακροχρόνιου δανεισμού ύψους 75 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (το αν θα είναι σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου θα αποφασιστεί όταν γίνει η εκταμίευση του ποσού).
Επίσης, μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση στη μονάδα των Οινοφύτων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραστικά η παραγωγική δυναμικότητα (capacity) στα προϊόντα αλουμινίου.
Στις 31 Μαρτίου του 2022, τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης αυξήθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στα 872 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (584 εκατ. ευρώ).
Τέλος, η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της ElvalHalcor αναμένεται να εγκρίνει τη διανομή μικτού μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή.