Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλατφόρμα που υπόσχεται λύσεις στην έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό

Η Uworc έχει συνάψει 35 συνεργασίες εντός Ελλάδας και μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας έχουν βρει απασχόληση περισσότεροι από 340 εργαζόμενοι.

Πλατφόρμα που υπόσχεται λύσεις στην έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό

Λύση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που ταλανίζει τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια, εκείνο της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, επιχειρεί να δώσει η online πλατφόρμα εύρεσης προσωπικού Uworc. Εχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της τη βιωσιμότητα, πέρα από τα στενά όρια που υπαγορεύει η αειφορία του περιβάλλοντος, η εταιρεία, εμπνευστής της οποίας είναι ο Πάρης Οικονόμου, στοχεύει να καλύψει τις θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του κλάδου HoReCa (Hotels - Restaurants - Cafe), προσφέροντας στους εργαζομένους τη σταθερότητα που συνεπάγεται η 12μηνη απασχόληση.

Μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας Uworc, το application της οποίας θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι, εργοδότες και προσωπικό αλληλεπιδρούν αρχικά σε ένα online περιβάλλον, καλύπτοντας τις ανάγκες τους, εκπαιδεύονται και αξιολογούνται. Ενας από τους βασικούς στόχους του Π. Οικονόμου, ο οποίος είναι και ο ίδιος ξενοδόχος, είναι να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους που θα βρουν δουλειά μέσω της πλατφόρμας συνεχόμενη και εναλλασσόμενη εργασία χειμώνα - καλοκαίρι, παρέχοντας παράλληλα εκπαίδευση και δυνατότητες εξέλιξης. Αλλωστε, η ανασφάλεια που προκαλεί ο εποχικός χαρακτήρας του τουρισμού, κάτι που ανέδειξε ακόμα περισσότερο η υγειονομική κρίση, αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν «ευκαιριακά» τις θέσεις απασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο. Την ίδια στιγμή, παρέχει στους επιχειρηματίες μία πληθώρα επιλογών για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, με απώτερο σκοπό «τη δημιουργία μιας συμπαγούς ομάδας, μιας άρρηκτης συμμαχίας με κοινούς στόχους και αμφίδρομα κέρδη», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Π. Οικονόμου.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει συνάψει 35 συνεργασίες εντός Ελλάδας και μέσω της πλατφόρμας έχουν βρει απασχόληση περισσότεροι από 340 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι Ουκρανοί που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με στόχο την εργασιακή αποκατάσταση κάποιων εκ των εργαζομένων που απασχολούνται σε εποχιακής λειτουργίας ξενοδοχεία και τον χειμώνα, η Uworc έχει προχωρήσει ήδη στη σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών με επιχειρήσεις του τουρισμού και εκτός Ελλάδας, και συγκεκριμένα με επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ αυτή την περίοδο μπαίνει στο κάδρο και η βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Π. Οικονόμου, η μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού καταγράφεται στην Κρήτη, στη Χαλκιδική, στις Κυκλάδες, με αιχμή τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο και την Τήνο, και στα νησιά του Ιονίου, με επίκεντρο την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, ενώ η πλειονότητα των θέσεων που δεν έχουν καλυφθεί αφορά ειδικότητες όπως οι μάγειρες (κουζίνα) και οι καμαριέρες (καθαριότητα).

Με βάση, δε, στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Uworc, που αποτελεί επί της ουσίας τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, μόνο το 10% των εποχικά εργαζομένων σε επιχειρήσεις στις Κυκλάδες έχει επαναπροσληφθεί με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε σχέση με πέρυσι και μόνο το 35% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις HORECA στο Ηράκλειο Κρήτης έχει επαναπροσληφθεί σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και συνακόλουθα του υψηλού κόστους ζωής, οι τελικές απολαβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 11% σε σχέση με το 2019.

Τα συν για εργοδότες και εργαζομένους

Η Uworc δίνει σε μία επιχείρηση τη δυνατότητα επιλογής του προσωπικού της από έναν μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων, εγκεκριμένων και υψηλά εκπαιδευμένων υπαλλήλων για όλες τις θέσεις εργασίας που την ενδιαφέρουν, εμπλουτίζοντας την εμπειρία και τα προσόντα του προσωπικού με συνεχή εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, δίνει στην επιχείρηση πρόσβαση σε υφιστάμενες -από προηγούμενες εργοδότριες επιχειρήσεις- αξιολογήσεις του προσωπικού που την ενδιαφέρει και παράλληλα της παρέχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει η ίδια την απόδοση του προσωπικού που της προτείνει η Uworc.

Τέλος, παρέχει την ευκαιρία στην επιχείρηση να δημιουργήσει μια μόνιμη ομάδα συνεργατών με το μοντέλο «προκράτησης» του προσωπικού που κάλυψε τις ανάγκες της για την επόμενη σεζόν, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει τη μισθοδοσία της κατά τους μη ενεργούς λειτουργικά για αυτή μήνες, αφού η Uworc αναλαμβάνει να απορροφήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους εργαζομένους, καθ’ όλη την περίοδο μη λειτουργίας της επιχείρησης.

Αντίστοιχα, η Uworc εξασφαλίζει στους εργαζόμενους θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με εναλλασσόμενες επιλογές απασχόλησης σε χειμερινούς και σε θερινούς προορισμούς, ενώ παράλληλα προσφέρει με τη δημιουργία ειδικών workshops τη δυνατότητα εξέλιξης. Μάλιστα, δίνει πρόσβαση σε υφιστάμενες -από προηγούμενους εργαζομένους - αξιολογήσεις της επιχείρησης που ενδιαφέρει τον υποψήφιο και του επιτρέπει να αξιολογήσει ο ίδιος την απόδοση της επιχείρησης στην οποία απασχολήθηκε μέσω της Uworc. «Στόχος μας είναι το footprint που προς το παρόν αφήνουμε ως ανθρωπότητα στον πλανήτη, να μετατραπεί σύντομα σε handprint, να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα», καταλήγει ο εμπνευστής της Uworc (worc=WOrk Recognition Community).

Υπενθυμίζεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό υπολογίζονται σε περίπου 50.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v