Την πρώτη στο Χ.Α. «ηχηρή» εταιρική προειδοποίηση για μείωση κερδοφορίας -πιθανώς και πωλήσεων-, συνεπεία της γενικευμένης αύξησης στις τιμές πρώτων υλών καθώς και σε ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης, διενήργησε, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου 2021, η Πλαστικά Κρήτης.
Η εισηγμένη προχώρησε στην πρώτη επίσημη ενημέρωση στις 11 Απριλίου, με αφορμή την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της κινεζικής θυγατρικής «Shanghai HiTeC Plastics». Στην ίδια ανακοίνωση προειδοποίησε για μείωση της κερδοφορίας, κατά το α' εξάμηνο του έτους.
Με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021, η καθοδήγηση για μείωση κερδοφορίας αναθεωρήθηκε επί τα χείρω καθώς η διοίκηση του ομίλου προειδοποιεί για μείωση κερδοφορίας στο σύνολο πλέον της χρήσης 2022, σε σχέση με αυτές των 2020/21, ενώ αναφέρει ως ενδεχόμενο τη μείωση πωλήσεων.
«Το 2022 αναμένεται μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τον όμιλό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης, παραθέτοντας το… κοκτέιλ των προβλημάτων, που έχουν επιφέρει στη λειτουργία της ο συνδυασμός Covid-19 και ρωσικής εισβολής.
Από τις αρχές της περσινής χρονιάς, η Πλαστικά Κρήτης βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντική αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες (σ.σ. ως και 100%), η οποία κλιμακώθηκε, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πολύ μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σε κάποιες, μάλιστα, πρώτες ύλες διαπιστώνονται δυσκολίες εξασφάλισης επαρκών ποσοτήτων, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Παράλληλα, λόγω της ρωσικής εισβολής και των κυρώσεων, έχει υπερτριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας, ενώ πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις στα ναύλα εξωτερικού, τόσο τα οδικά όσο και τα θαλάσσια.
Οι παραπάνω αυξήσεις στο κόστος εκτιμάται από τη διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης ότι δεν θα καταστεί εφικτό να μετακυλιστούν στο σύνολό τους στις τιμές πώλησης. Εξάλλου, η μεγάλη αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση σε ορισμένες αγορές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται και κάποια μείωση του όγκου πωλήσεων.
Πέραν της ανόδου του κόστους και της επίπτωσης που θα έχει στα περιθώρια κέρδους και πιθανώς τις πωλήσεις, η Πλαστικά Κρήτης αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα ομαλής παραγωγής.
Στις 29 Μαρτίου έκλεισε, προσωρινά, το εργοστάσιο της Shanghai HiTeC Plastics, λόγω ολικού lockdown που επιβλήθηκε από τις τοπικές αρχές για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το εργοστάσιο επαναλειτούργησε από τέλη Απριλίου, αλλά στο 50% της δυναμικότητάς του, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική απώλεια παραγωγής. Σημειώνεται ότι η Shanghai HiΤeC εμφάνισε, κατά το περσινό Α' εξάμηνο, πωλήσεις 30,9 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση που επικρατεί έχει μεταθέσει και την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής masterbatches (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικών φύλλων θερμοκηπίων στην Κίνα από τη θυγατρική Anhui HiTeC Plastics. Εντός της περσινής χρονιάς ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του παραγωγικού εξοπλισμού, με στόχο να ξεκινήσει την παραγωγική της λειτουργία εντός του έτους.
Επίσης, το εργοστάσιο του ομίλου στη Ρωσία λειτουργεί αλλά με μειωμένη παραγωγή και πωλήσεις, λόγω των συνεπειών του πολέμου στη ζήτηση και τις δυσκολίες εξασφάλισης των εισαγόμενων πρώτων υλών.
Τέλος, μέρος των ενοποιημένων πωλήσεων διενεργούνται σε ρούβλι, ρενμινμπί Κίνας, δολάρια ΗΠΑ, λίρα Τουρκίας.
Εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως θα υπάρξει μείωση της κερδοφορίας εταιρείας και ομίλου, κατά την τρέχουσα χρήση, σε σχέση με τα έτη 2020 & 2021, το ύψος της οποίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ακριβώς στην παρούσα φάση, λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις.
Σημειώνει, βέβαια, ότι η ισχυρή οικονομική θέση του ομίλου, η σημαντική θέση που κατέχει στις διεθνείς αγορές και η συνεχής ανάπτυξη πρωτότυπων νέων προϊόντων, εξασφαλίζουν ότι ο όμιλος θα διατηρήσει εν μέσω των τρεχουσών δύσκολων συνθηκών ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωση.
Η κρητική βιομηχανία προϊόντων πλαστικού κατάφερε τα τελευταία 25 χρόνια να μεγαλώσει σημαντικά, διεθνοποιώντας τις δραστηριότητές της. Σήμερα, τα δύο τρίτα της παραγωγής της μονάδας στο Ηράκλειο εξάγονται, ενώ διατηρεί θυγατρικές εταιρείες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού (Κίνα, Πολωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Γαλλία και Τουρκία).