Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία από Celestyal Cruises για το φετινό καλοκαίρι

Στις προτεραιότητες της εταιρείας περιλαμβάνεται ανανέωση του στόλου της. Οι επιδόσεις του 2021 και η συμβολή της στην εθνική οικονομία.

Αισιοδοξία από Celestyal Cruises για το φετινό καλοκαίρι

Τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα σηματοδοτήσει το 2022 για τη Celestyal Cruises, η οποία φέτος, εκτός από τον Πειραιά, θα χρησιμοποιήσει ως λιμάνια απο-επιβίβασης (home port) και εκείνα του Λαυρίου και της Θεσσαλονίκης. Ισχυρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις κρατήσεις να αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το 64% των επιπέδων του 2019 και τον Leslie Peden, Γενικό Εμπορικό Διευθυντή της εταιρείας να εκτιμά ότι η προσέγγιση των μεγεθών της στα προ πανδημίας επίπεδα θα επιτευχθεί το 2023.

Η επιλογή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως home port αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας, η οποία στοχεύει αφενός στην προσέλκυση περισσότερων ταξιδιωτών από τη βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια και αφετέρου στην ανάπτυξη και άλλων ελληνικών προορισμών.

«Η απόφαση να εντάξουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως home port εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Celestyal να αναπτύξει και άλλους προορισμούς στην Ελλάδα. Δυστυχώς η βόρεια Ελλάδα έχει μείνει πίσω όσον αφορά την κρουαζιέρα. Επίσης, θέλουμε να επεκταθούμε σε προορισμούς που μπορούν να “δουλέψουν” και τον χειμώνα, δηλαδή μεγάλα λιμάνια τα οποία μπορούν να επισκεφθούν τα πλοία, λόγω της ανεπάρκειας των υποδομών στα μικρότερα λιμάνια στο νότιο Αιγαίο», επεσήμανε ο Γιώργος Κουμπενάς, γενικός διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises και πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Ενισχυτικά στην απόφαση της εταιρείας να ξεκινά τα δρομολόγιά της από τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί η καλή αεροπορική διασύνδεση της βορειοελλαδίτικης πόλης με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αλλωστε, η σημαντική αύξηση των Ελλήνων που ταξίδεψαν πέρυσι με τη Celestyal οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην προσέγγιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ελληνες που ταξίδεψαν πέρυσι με τη Celestyal αντιπροσώπευσαν το 27% του συνολικού αριθμού των τουριστών που επέλεξαν την εταιρεία από 10% το 2019. Αντίστοιχα, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν τεθεί σε ισχύ πέρυσι στο πλαίσιο της ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού, το ποσοστό των ταξιδιωτών της εταιρείας που προερχόταν από τις παραδοσιακές αγορές της μειώθηκε το 2021 στο 11% από 16%-17% το 2019.

Αναφορικά με την επιλογή της εταιρείας να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Λαυρίου ως home port, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντή της Celestyal τόνισε ότι ο εν λόγω λιμένας «έχει πολύ καλή σύνδεση, που επιτρέπει την προσέλκυση ταξιδιωτών τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και από παραδοσιακές αγορές, ενώ και τα λιμενικά τέλη είναι ικανοποιητικά».

Από την πλευρά του ο Γ. Κουμπενάς ανέφερε ότι «περιλαμβανόταν στο στρατηγικό σχεδιασμό της Celestyal Cruises εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η αποκλειστική χρήση του επιβατικού λιμενικού σταθμού για τις μέρες που η εταιρεία θα έχει αναχώρηση και άφιξη θα εξασφαλίσει μια βελτιωμένη και ταχύτερη εμπειρία επιβίβασης και αποβίβασης». Σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι η σύρραξη αύξησε σημαντικά το λειτουργικό κόστος λόγω της ανόδου των τιμών στα καύσιμα και στις προμήθειες.

Ανανέωση του στόλου

Στις στρατηγικές προτεραιότητες της Celestyal περιλαμβάνεται η ανανέωση του στόλου της. Στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο να αντιμετωπίσει της οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία σύναψε συμφωνία με το αμερικανικό fund Searchlights Capital Partners, το οποίο πλέον είναι μέτοχός της.

Οπως τόνισε ο Leslie Peden, η εταιρεία αυτή την περίοδο αξιολογεί κάποια πλοία «αλλά μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, του due diligence, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για νέα κρουαζιερόπλοια». Πάντως, όπως εξήγησε, στόχο της εταιρείας αποτελεί η βελτίωση του μίγματος των προσφερόμενων δωματίων, δεδομένου ότι καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για καμπίνες με μπαλκόνι και σουίτες.

Οι επιδόσεις του 2021

Η Celestyal Cruises πραγματοποίησε το 2021 κρουαζιέρες από τα μέσα Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου, σημειώνοντας ικανοποιητική πληρότητα της τάξης του 57%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο άλλων εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα στην περιοχή, με το 67,8% των επισκεπτών της να προέρχεται από την εγχώρια αγορά και γειτονικές στην Ελλάδα χώρες. Μόνο σε δυόμισι μήνες δραστηριοποίησης το 2021 η συνολική συμβολή της Celestyal Cruises στην εθνική οικονομία άγγιξε τα 26 εκατ. ευρώ.

Οι 11 κύριες χώρες ως πηγές ταξιδιωτών για την εταιρεία το 2021 ήταν οι ΗΠΑ, τα Βαλκάνια, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, το 67,3% των επισκεπτών της Celestyal, η οποία πραγματοποίησε 146 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια, προερχόταν από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες, το 19,4% από κοντινές αγορές και το 13,3% από μακρινές αγορές. Συνολικά η εταιρεία εξυπηρέτησε 14.330 ταξιδιώτες, εκ των οποίων το 8% ήταν solo, με τις δαπάνες τους στα λιμάνια (προσέγγισης και home port) να ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v