Ένα διαφοροποιημένο από τον ανταγωνισμό πλάνο ανάπτυξης για την τετραετία 2022-2025, που περιλαμβάνει όμως κάποιους «φιλόδοξους» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στόχους, παρουσίασε το μεσημέρι στην επενδυτική κοινότητα η τράπεζα. Με αιχμή την αύξηση κερδοφορίας από διαφοροποίηση εσόδων, το πλάνο κέντρισε το ενδιαφέρον της πλειονότητας των επενδυτών, καθώς η στρατηγική που το διαπνέει, αφενός, εστιάζεται σε τομείς με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αφετέρου, διαθέτει αμυντικά στοιχεία έναντι των επιπτώσεων της γεωπολιτικής κρίσης, σύμφωνα με παριστάμενους αναλυτές.
Η Πειραιώς εστιάζει πλέον τη στρατηγική της στην αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, μέσω του διπλασιασμού των υπό διαχείριση κεφαλαίων (από 6 δισ. τέλος 2021, ο στόχος προβλέπει υπό διαχείριση κεφάλαια 12 δισ. στο τέλος του 2025) σε asset management, private banking, bank assurance και χρηματιστηριακές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, γίνεται επιλεκτική ως προς τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, επικεντρώνοντας τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις με ισχυρό ισολογισμό που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους (μεταποίηση, τουρισμός και ενέργεια).
Ως αποτέλεσμα της επιλεκτικότερης πολιτικής χορηγήσεων, τα προβλεπόμενα έσοδα από τόκους μειώνονται σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του ομίλου. Η επικέντρωση της στρατηγικής στην ανάπτυξη των καθαρών εσόδων από προμήθειες διαθέτει το πλεονέκτημα, σύμφωνα πάντα με αναλυτές, ότι δεν απαιτεί σημαντική ανάλωση κεφαλαίων, όμως την ίδια στιγμή απαιτεί υψηλής ποιότητας προσωπικό προκειμένου να επιτευχθεί υλοποίηση των στόχων.
Επιπρόσθετα, φιλόδοξο κρίνει η αγορά τον στόχο μείωσης του cost of income σε επίπεδα χαμηλότερα του 40% το 2025, καθώς διεθνώς ελάχιστες τράπεζες έχουν να επιδείξουν αντίστοιχα επίπεδα κόστους ως προς το σύνολο των εσόδων τους. Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο της Πειραιώς προβλέπει μείωση των λειτουργικών δαπανών από 900 εκατ. στο τέλος του 2021 σε 700 εκατ. στο τέλος του 2025.
Η ανάπτυξη ψηφιακής τράπεζας σε συνεργασία με τη Natech αναμένεται να διευκολύνει την υλοποίηση του στόχου μείωσης των λειτουργικών δαπανών, εφόσον η Πειραιώς πετύχει να μεταφέρει σταδιακά μεγάλο μέρος των λιγότερο κερδοφόρων δραστηριοτήτων της στην ψηφιακή τράπεζα.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης, η διοίκηση της Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά το ύψος των φετινών προβλέψεων, ενισχύοντας το cost of risk κατά 30 μονάδες βάση σε σχέση με το αρχικό pattern.
Η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ απορροφά σχεδόν το σύνολο της πίεσης στα περιθώρια χορηγήσεων από την ένταση του ανταγωνισμού. Αν τελικώς η ΕΚΤ δεν προχωρήσει φέτος σε αύξηση επιτοκίων, η επίδραση στα έσοδα από τόκους θα είναι κατά 60 εκατ. ευρώ χαμηλότερη.
Η τράπεζα προτίθεται να διανείμει μέρισμα το 2025 για τη χρήση 2024, το οποίο θα αφορά το 35% των κερδών, ενώ η διοίκηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος και για τη χρήση του 2023 (20% pay out), εφόσον το επιτρέψει ο επόπτης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και διήρκεσε 2,5 ώρες συμμετείχαν δια ζώσης 50 ξένοι αναλυτές και περισσότεροι από 200 διαδικτυακά. Με βάση τις ίδιες πηγές, ο βασικός κορμός των ερωτήσεων αφορούσε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τράπεζας, όπως αυτές αποτυπώνονται στις προβλέψεις του business plan, ενώ περιορισμένες ήταν οι ερωτήσεις σχετικά με τις συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης.
Η διοίκηση της τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές και fund managers στη βρετανική πρωτεύουσα ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί για roadshow στις Ηνωμένες Πολιτείες (στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα και στη Βοστώνη Τρίτη και Τετάρτη).