Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Asahi: Επένδυση €4,4 εκατ. σε εφαρμογή βιοτεχνολογίας με ελληνικό DNA

Η Asahi ηγήθηκε γύρου χρηματοδότησης στην Embion Technologies SA του Γιώργου Σαβογλίδη, με έδρα τη Λωζάνη. Η επένδυση στη βιομηχανική βιοτεχνολογία.

Asahi: Επένδυση €4,4 εκατ. σε εφαρμογή βιοτεχνολογίας με ελληνικό DNA

Ο παγκόσμιος όμιλος ζυθοποιίας ASAHI Group Holdings Ltd. ήταν βασικός επενδυτής στον κύκλο χρηματοδότησης Σειράς Α της Embion Technologies SA, εταιρείας επεξεργασίας βιομάζας που ιδρύθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας, με επικεφαλής τον Γεώργιο Σαβογλίδη.

Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) ολοκλήρωσε πρόσφατα τον γύρο χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,5 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 4,4 εκατ. ευρώ). Με τα νέα κεφάλαια, η Embion θα αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητές της ενώ ήδη έχει σχεδιαστεί διπλασιασμός της εταιρικής ομάδας μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Η τεχνολογική πλατφόρμα επεξεργασίας βιομάζας της Embion επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των παραπροϊόντων της διατροφικής και γεωργικής βιομηχανίας σε λειτουργικά συστατικά υψηλής αξίας. Αυτή η ανακύκλωση συμβάλλει στην επέκταση των διατροφικών πόρων, στην ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού πρώτων υλών και στη βιωσιμότητα, ενώ η τεχνολογία μειώνει αποτελεσματικά το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής τροφίμων.

Η Embion ιδρύθηκε μόλις το 2016 ως spin-off από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) και στοχεύει να ανακυκλώσει 1 εκατομμύριο τόνους βιομάζας εξοικονομώντας 100 εκατομμύρια τόνους CO2 έως το 2025.

Ο Γεώργιος Σαβογλίδης, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Embion, σχολιάζοντας την επένδυση σε κοινή ανακοίνωση με την Asahi, αναφέρει ότι η αγορά της λειτουργικής διατροφής εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και η χρονική στιγμή της εξασφάλισης χρηματοδότησης της Σειράς Α δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. «Μας προσφέρει τη δυνατότητα να φέρουμε τα μοναδικά οφέλη της τεχνολογίας της πλατφόρμας μας στην αγορά πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, οι πελάτες μας στις βιομηχανίες υγείας και διατροφής μπορούν να προσφέρουν προϊόντα που έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και στην υγεία των ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε μια τεράστια μελλοντική αγορά σε ολόκληρο το πεδίο της ανακύκλωσης βιομηχανικής βιομάζας. Αυτό το πεδίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς μετασχηματισμού στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών», δήλωσε ο Manabu Sami, Πρόεδρος και Αντιπρόσωπος Διευθυντής της Asahi Quality and Innovations Ltd., θυγατρικής του ιαπωνικού ομίλου Asahi. Πρόκειται για τον όμιλο που διέθεσε την πρώτη κονσερβοποιημένη μπίρα στην Ιαπωνία και ανέπτυξε τις πρώτες υπαίθριες δεξαμενές ζυθοποιίας στον κόσμο. Το κύριο προϊόν του είναι η "Asahi Super Dry", μια από τις κορυφαίες μπίρες σε πωλήσεις στον κόσμο.

Οι ιδρυτές της Embion Technologies

Ο Γεώργιος Σαβογλίδης διαθέτει πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας στη βιοτεχνολογία και στον τομέα των βιοανανεώσιμων πηγών ενέργειας με περισσότερα από δέκα χρόνια επιχειρηματικής εμπειρίας, με αφετηρία την οικογενειακή εκτυπωτική επιχείρηση. Είναι κάτοχος διδακτορικού, μεταπτυχιακού και διπλώματος Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ από το 2011 εργάζεται ως συνεργάτης ερευνητής στο EPFL. Το 2016 ίδρυσε την EMBION Technologies μαζί με την Sviatlana Siankevich, CTO της εταιρείας (με δίπλωμα οικολογίας από το Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος Ζαχάρωφ στο Μινσκ της Λευκορωσίας, μεταπτυχιακό στη χημική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Πατρών και διδακτορικό στη Χημεία από το EPFL) και τον Γεώργιο Φένγκο, Διευθυντής Μηχανικής & Λειτουργίας της Embion, ο οποίος σπούδασε επίσης ως χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με διδακτορικό στη βιολογία συστημάτων από το ETHZ στην Ελβετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v