Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Ή ένας ή... κανένας υποψήφιος

Σε εκκρεμότητα παραμένει τόσο το θέμα της απόλυσης των εργαζομένων όσο και αυτό της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δύσκολα θα βρεθούν υποψήφιοι επενδυτές, εκτιμά η αγορά. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τη βιομηχανία.

ΛΑΡΚΟ: Ή ένας ή... κανένας υποψήφιος

Με το Γεφύρι της Άρτας μπορούν να παρομοιαστούν οι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Διαρκώς γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν, αλλά και διαρκώς προκύπτουν νέα προβλήματα που φαίνεται να τους υπονομεύουν. Μάλιστα, στη φάση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή και με τις αντικρουόμενες πληροφορίες που διοχετεύονται, ζήτημα θεωρείται να προσέλθει έστω και ένας πρόθυμος επενδυτής να αναλάβει τη ΛΑΡΚΟ. Υπάρχουν πλευρές που στοιχηματίζουν υπέρ της κήρυξης των διαγωνισμών ως άγονων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον του συγκροτήματος.

Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων μετατέθηκε πρόσφατα από τις 14 Μαρτίου για τις 31 Μαρτίου. Όμως, ως τότε, πάλι δεν θα έχει επιλυθεί το εργασιακό ζήτημα, ενώ είναι ζητούμενη και η έγκαιρη δημοσιοποίηση της ΑΕΠΟ (περιβαλλοντική αδειοδότηση), συνοδευόμενης από το Σχέδιο Συμμόρφωσης, για τις αναγκαίες περιβαλλοντικές επενδύσεις στο συγκρότημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ θα κοινοποιήσει τις απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της μεταλλουργίας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ή το αργότερο εντός του πρώτου 15νθημέρου. Κι αυτό γιατί πρέπει να συμπληρωθούν 20 ημέρες από τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, που έκρινε στις 11 Μαρτίου σύννομες τις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν οι αποζημιώσεις για ένα μέρος των εργαζομένων, με βάση την εκκαθάριση του Μαρτίου, ενώ υπάρχει και ένα άλλο μέρος, η σύμβαση των οποίων ολοκληρώνεται τον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, παρότι είναι έτοιμη η ΑΕΠΟ δεν έχει υπογραφεί ακόμη, κάτι το οποίο προβλέπεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια να πάρει σειρά για δημοσιοποίηση στη Διαύγεια και τη σχετική ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ. Υπενθυμίζουμε ότι η υποβολή των προσφορών είναι για τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 31 του μηνός.

Βέβαια, όπως ανέφεραν πηγές που παρακολουθούν από κοντά την όλη διαδικασία της αποκρατικοποίησης, οι επενδυτές είναι ενήμεροι για το περιεχόμενο της ΑΕΠΟ, άλλωστε, όπως σημειώνουν, υπήρξε σημαντικό σημείο τριβής μέχρι την τελική διαμόρφωσή της, γιατί συνεπάγεται πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις για να μετατραπεί η ΛΑΡΚΟ σε περιβαλλοντικά φιλικό παραγωγικό συγκρότημα. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι είναι μία εκκρεμότητα η οποία θα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί καιρό τώρα και σε κάθε περίπτωση να είναι έτοιμη για τυπικούς λόγους πολύ πριν από την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Τώρα κι αυτό το θέμα είναι υπό αίρεση.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχουν πλευρές που εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει και πάλι μετάθεση της προθεσμίας των προσφορών, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για την αρνητική έκβαση των διαγωνισμών. Οι φόβοι που εκφράζονται, έχουν να κάνουν με την ενδεχόμενη επενδυτική απροθυμία να αναληφθούν πολύ μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ΛΑΡΚΟ, σε συνδυασμό με την επιβολή και τυχόν προστίμων για παραλείψεις παρελθόντων ετών.

Είναι μια κατάσταση για την οποία επιρρίπτονται ευθύνες σε αδικαιολόγητες, όπως χαρακτηρίζονται, καθυστερήσεις και ολιγωρίες των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν είχαν πάντα ταύτιση απόψεων. Είναι μια κατάσταση, τέλος, που φαίνεται να διευκολύνει αυτό που απεύχονται όλοι: να μην υπάρξει εντέλει επενδυτικό ενδιαφέρον και να επαναληφθούν περιπτώσεις βιομηχανιών από το μακρινό παρελθόν, με άδοξο τέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v