Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Μονοψήφιος δείκτης NPEs στο τέλος Ιουνίου

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης. Τα σχέδια για τις εκδόσεις ομολόγων AT1 800 εκατ. ευρώ και senior preffered. Τα νέα NPEs, οι εκταμιεύσεις δανείων και οι προβλέψεις για μέρισμα το 2024.

Alpha Bank: Μονοψήφιος δείκτης NPEs στο τέλος Ιουνίου

Η εξυγίανση του ισολογισμού με μείωση του δείκτη NPEs στο 7% στο τέλος του 2022 και επιστροφή σε μονοψήφιο ποσοστό μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου, η ισχυροποίηση της κερδοφορίας με στόχο ROE 13% το 2023, η έκδοση ομολόγου AT1 ύψους περίπου 800 εκατ ευρώ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η πληρωμή μερίσματος το 2024 για την οικονομική χρήση του 2023 αποτελούν τους βασικούς στόχους της Alpha Bank, όπως εξήγησε στους αναλυτές η διοίκησή της.

Για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής αναταραχής που έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως θα υπάρξουν λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, συνδυασμός που σίγουρα θα επηρεάζει το εισόδημα. Ωστόσο, επεσήμαναν πως είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις. "Οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες, ωστόσο δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η εικόνα που βλέπουμε όλοι σήμερα και μετά να γίνουν οι εκτιμήσεις", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Σε ερώτηση αν η τράπεζα έχει αναπροσαρμόσει το business plan τα στελέχη της τόνισαν πως δεν έχει γίνει προς το παρόν κάτι τέτοιο εκτός αν προκύψει ανάγκη λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Μολονότι δεν υπάρχει ανάγκη για εκδόσεις ομολόγων η διοίκηση της τράπεζα υπογράμμισε ότι προετοιμάζεται τόσο για έκδοση AT1 ύψους 800 εκατ. ευρώ όσο και για Senior preffered, ωστόσο οι εκδόσεις θα γίνουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και δεν είναι της παρούσης.

Εκταμιεύσεις

Τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι το 2022 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα καλή χρονιά στο μέτωπο της χρηματοδότησης ενώ το 2021 έκλεισε με συνολικές χορηγήσεις 5,4 δις ευρώ και νέες εκταμιεύσεις 1,6 δισ. ευρώ. "Το 2022 οι νέες εκταμιεύσεις εκτιμούμε ότι θα διπλασιαστούν", τόνισαν. Ήδη, η τράπεζα το πρώτο 3μηνο του έτους έχει συμφωνήσει για νέες χρηματοδοτήσεις 1 δις ευρώ και δρομολογεί άλλο 1 δισ. ευρώ.

Νέα NPEs

Στο ερώτημα αν η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις αυτής στο εισόδημα των νοικοκυριών εγείρει κίνδυνο για τη δημιουργία νέων NPEs τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν: "Το πρώτο 3μηνο του 2022 η συμπεριφορά των δανειοληπτών συνεχίζει να είναι καλή και δεν παρατηρείται καθυστέρηση στις πληρωμές. Θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε λίγο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση γεωπολιτικά. Εχουμε, ωστόσο, μια καλή βάση για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή αρρυθμία με οργανικό τρόπο". Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2 ανέφεραν πως στο πρώτο που η ισχύς του έχει λήξει το 99% των πελατών πληρώνει κανονικά και στο δεύτερο που είναι ακόμη σε ισχύ το ποσοστό αγγίζει το 96%. Για το 2022 η τράπεζα αναμένει νέα NPEs χαμηλότερα των 700-800 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις

Η ροή νέων καταθέσεων το 2022 αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτή του 2021, εκτίμησε η διοίκηση της τράπεζας. Για τα επιτόκια τόνισαν πως όσο πιο γρήγορα ανέβουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επίπτωση στο NII. Εκτίμησαν ότι τα επιτόκια καταθέσεων δεν θα ανέβουν πάνω από τις 20-25 bp και το 85% των καταθέσεων θα κινηθεί σε μηδενική επιτοκιακή βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v