Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια ανάπτυξης της πορτογαλικής EDPR στην Ελλάδα

Η εταιρεία θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο και έχει να επιδείξει έργα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα έως τα υπεράκτια αιολικά.

Τα σχέδια ανάπτυξης της πορτογαλικής EDPR στην Ελλάδα

Στο επενδυτικό ραντάρ της έχει θέσει και την Ελλάδα η πορτογαλική EDPR, που δραστηριοποιείται παγκόσμια στον τομέα των ΑΠΕ.

Σε συνάντηση που είχαν χθες με δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος, Ντάμιαν Ροντρίγκεζ Πράντο και ο επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρίας, Διονύσιος Ανδρωνάς, ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης που έχουν για την Ελλάδα ως το 2025 περιλαμβάνει έργα ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW και προϋπολογισμού τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία διαθέτει στη χώρα μας pipeline έργων ΑΠΕ 1,1 GW, με την εγκατεστημένη ισχύ να είναι στα 45 MW. Όπως είπαν, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία και τη Δανία, που έχει θέσει υψηλούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030. Συν τοις άλλοις, το υποσχόμενο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας διευκολύνει τους στόχους της EDPR, όπως τονίστηκε, να αναδειχθεί σε έναν από τους κύριους παίκτες στον τομέα αυτό.

Η EDPR θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο και έχει να επιδείξει έργα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα έως τα υπεράκτια αιολικά. Στην Ελλάδα, μάλιστα, εκτός από την αυτόνομη ανάπτυξη της, έχει να επιδείξει και αξιοσημείωτες συμμαχίες. Συμμετέχει, καταρχήν, στην κοινοπραξία Ocean Winds μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη γαλλική Engie, για την υλοποίηση πλωτών υπεράκτιων αιολικών. Επίσης, έχει συνάψει συμφωνίες με τη ΔΕΗ και την Ελλάκτωρ για προώθηση έργων ΑΠΕ.

Οι κ.κ. Πράντο και Ανδρωνάς αναφέρθηκαν και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένονται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρίας. Όπως, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια, τις δημοπρασίες ΑΠΕ από τη ΡΑΕ και την αγορά των PPA’s.

H EDPR σήμερα έχει παρουσία σε 26 αγορές, στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία. Στην 5ετία 2021-2025 προγραμματίζει επενδύσεις 19 δισ. ευρώ για να αποκτήσει ΑΠΕ 20 GW από τα 12 GW που έχει σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v