Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλλυντικά: Εξαγωγές πάνω από 400 εκατ. ευρώ το 2021

Στα 519 εκατ. ευρώ οι εξαγωγικές δυνατότητες της βιομηχανίας. Στο 1 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2021, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Καλλυντικών και Αρωμάτων. Η ανάπτυξη των online πωλήσεων και ο πόλεμος στα ράφια.

Καλλυντικά: Εξαγωγές πάνω από 400 εκατ. ευρώ το 2021

Ανθεκτικότητα στην κρίση επιδεικνύει η βιομηχανία καλλυντικών και παρά την αύξηση πρώτων υλών σε ποσοστό περίπου 20% και τις άλλες προκλήσεις, έκλεισε το 2021 με αξία 1 δισ. ευρώ και εξαγωγές πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Οι πιέσεις στο κανάλι του supermarket κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας φαίνεται να αντισταθμίστηκαν από την ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων, ειδικά στο κανάλι του φαρμακείου, ενώ οι εξαγωγικές δυνατότητες του κλάδου ξεπερνούν σήμερα τα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι επιδόσεις, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας καλλυντικών, που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των μνημονίων και της πανδημίας στοχεύοντας -κόντρα στις νέες προκλήσεις που αναδύει ο πόλεμος στην Ουκρανία- σε κύκλο εργασιών 1,45 δισ. ευρώ, που ήταν η αξία της πριν και από τη δεκαετή κρίση που προηγήθηκε της πανδημίας. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), οι βιομηχανίες προς το παρόν υποστηρίζουν τη διατήρηση των τιμών και προσφορών παρά την αύξηση των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ Θόδωρος Γιαρμενίτης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Enterprise Greece, που παρουσίασε στη γενική συνέλευση του ΠΣΒΑΚ ο Αντώνης Γραβάνης, Διευθυντής Μικρομεσαίων Πελατών, οι εξαγωγές καλλυντικών ανήλθαν σε 395 εκατ. ευρώ στο 11μηνο του 2021, με αύξηση 20%, βάσει επίσημων στοιχείων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Σημείωσε δε ότι οι εξαγωγικές δυνατότητες του κλάδου φθάνουν στα 519 εκατ. ευρώ.

Στο λιανεμπόριο πάντως εκδηλώνονται πιέσεις. Σημειώνεται ότι ειδικά στα supermarket, τα προϊόντα ατομικής υγιεινής βασίζονται περισσότερο στις προσφορές και τις εκπτώσεις. Κατά το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της IRI, η αύξηση της αγοράς των supermarket σε αξία κατά 0,8% και η μείωση σε όγκο κατά 1,1% οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις τιμών κυμάνθηκαν σε 1,9% στο σύνολο της αγοράς.

Τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς, αν και εμφάνισαν ανάπτυξη 6,8% το 2020, ευνοημένες εν πολλοίς από τις συνθήκες εγκλεισμού στην πανδημία, το 2021 εμφάνισαν πτώση 2,3% ενώ τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα για τη φροντίδα του σπιτιού, από ανάπτυξη 13,3% το 2020 υποχώρησαν 3% το 2021, σε αξία. Ειδικότερα πιέστηκαν κατηγορίες όπως τα κρεμοσάπουνα (-18,7%), μετά την εκρηκτική άνοδο της προηγούμενης χρονιάς, όπως και οι αφροί ξυρίσματος (-4,6%) ενώ στον αντίποδα, σημαντική αύξηση σημείωσαν αντηλιακά (+14,2%) και αποσμητικά (+6,4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v