Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελευθέριος Βενιζέλος: «Τσίμπησε» η επιβατική κίνηση Φεβρουαρίου

Με αρνητική απόκλιση 37,1% σε επίπεδο συνολικού αριθμού ταξιδιωτών σε σχέση με το 2019 ολοκληρώθηκε ο δεύτερος μήνας του έτους. Οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Ελευθέριος Βενιζέλος: «Τσίμπησε» η επιβατική κίνηση Φεβρουαρίου

Με περιορισμό της ψαλίδας σε σύγκριση με το 2019 ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για την επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων ταξιδιωτών διαμορφώθηκε σε 835 χιλιάδες, καταγράφοντας αρνητική απόκλιση 37,1% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ποσοστό που… θυμίζει τον Ιούλιο του 2021, όταν η συνολική πτώση της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είχε διαμορφωθεί στο μείον 37,8% συγκριτικά με το 2019.

Ο Φεβρουάριος εξακολούθησε να επηρεάζεται σημαντικά από την πανδημία της νόσου Covid-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, με την επιβατική κίνηση εσωτερικού να «τσιμπάει» ελαφρώς σε σχέση με τον Ιανουάριο και να διαμορφώνεται σε 321 χιλιάδες, με μείωση κατά 27,5% συγκριτικά με το 2019.

Αντίστοιχα η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε κάμψη κατά 41,9% και ανήλθε σε 513 χιλιάδες, με τις όποιες επιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν να μην έχουν αποτυπωθεί για την ώρα.

Συνολικά, κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 1,6 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 40,9% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 31,9%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 45,3%.

Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2022 ανήλθε σε 21.072, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 18,5% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 10,4% και 24,5% αντίστοιχα.

Οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης

Εξι δρομολόγια, με προορισμούς πόλεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν με αφετηρία το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τη θερινή σεζόν αναστέλλονται τουλάχιστον μέχρι τις 27 Μαΐου, βάσει των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ακυρώνονται 14 εβδομαδιαία δρομολόγια Αθήνα-Μόσχα που θα εξυπηρετούσαν η Aegean και η Aeroflot, 2 εβδομαδιαία δρομολόγια Αθήνα-Αγία Πετρούπολη, που είχε προγραμματίσει για τη θερινή σεζόν η Αegean, καθώς και 1 ακόμη εβδομαδιαίο δρομολόγιο στη γραμμή Αθήνα-Κρασνοντάρ, το οποίο επίσης θα εξυπηρετούσε η Αegean.

Αντίστοιχα, αναφορικά με την Ουκρανία, έχουν ανασταλεί 13 δρομολόγια προς το Κίεβο, τα οποία είχαν προγραμματίσει η Αegean, η Ryanair, η SkyUp και η WizzAir. «Παγώνουν» για την ώρα το δρομολόγιο Αθήνα-Λβιβ από τη WizzAir, καθώς και τα δύο εβδομαδιαία δρομολόγια προς την Οδησσό από SkyUp και WizzAir επίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v