Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριμπάουντ της κατανάλωσης αλκοόλ προβλέπει η Pernod Ricard

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα. Πώς βλέπουν στελέχη του διεθνούς ομίλου τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ριμπάουντ της κατανάλωσης αλκοόλ προβλέπει η Pernod Ricard

Ανάκαμψη της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών αναμένει τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Pernod Ricard. Βασικός καταλύτης αυτής της προβλεπόμενης αύξησης θα είναι ο τουρισμός, είπαν χθες Πέμπτη στελέχη της εν Ελλάδι θυγατρικής του γαλλικού ομίλου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης περιβαλλοντικής δράσης της εταιρείας.

Όμως αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Τα κόστη στις πρώτες ύλες και στην εφοδιαστική αλυσίδα θα καθορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της τους επόμενους μήνες. «Το επόμενο διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο, οπότε και ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος, αναμένεται να περάσουν ανατιμήσεις», είπαν τα στελέχη της, τα οποία απέφυγαν να αναφέρουν το ύψος των αυξήσεων. Υποστήριξαν πάντως ότι την περασμένη χρονιά η εταιρεία δεν πέρασε ανατιμήσεις.

Σε σχέση με την πορεία της εταιρείας εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετική πορεία στην on trade αγορά, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι πωλήσεων στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες έχουν μάθει να πίνουν έξω, το έχουν συνδυάσει με την κοινωνική συναναστροφή, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στις Βόρειες χώρες όπου η κατανάλωση εντός σπιτιού είναι κυρίαρχη», ανέφερε στέλεχος της Pernod Ricard, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν καλύφθηκε πέρυσι το κενό που δημιουργήθηκε από τον κλάδο του HORECA, που υπολειτούργησε μέσα στη χρονιά.

Σε σχέση με επενδυτικές κινήσεις, η εταιρεία κάνει σκάουτινγκ στην αγορά για περιπτώσεις παραγωγικών εταιρειών με υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντα, ωστόσο δεν έχουν κάτι να ανακοινώσουν. «Παρατηρούμε τις εξελίξεις στην αγορά, χωρίς να έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι» είπαν.

Σε σχέση με τη νέα τάση του ready to drink, όπως ανέφεραν στελέχη της, υπάρχει στενή παρακολούθηση αυτής της νέας τάσης που κινείται κυρίως από τα νεανικά κοινά. Αναφορικά με τις πωλήσεις ούζου, καταγράφεται μεν κάμψη στην εσωτερική αγορά, ωστόσο σημειώνεται αύξηση στο εξωτερικό και δη στις χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, σημείωσαν πως η επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι μεγάλη -στα χρόνια της κρίσης υπερφορολογήθηκαν τα αλκοολούχα όπως είπαν-, ωστόσο για τους ίδιους το μεγάλο πρόβλημα είναι τα αμφιβόλου προέλευσης αλκοολούχα ποτά που κυκλοφορούν.

Ο νέος επικεφαλής της Pernod Ricard προέβλεψε θετική πορεία της αγοράς για το 2022, λόγω και του τουρισμού. «Πολλοί Γάλλοι επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, αλλά και για να αποκτήσουν εξοχικές κατοικίας», είπε. Αναπτυξιακό momentum το οποίο θα διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας με κατακόρυφη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, που βρίσκεται στο monitor επενδυτικών κεφαλαίων, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v