Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Γιατί αποτελεί ορόσημο η πώληση των «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο

Ο όμιλος υπέγραψε SPA με την Cerberus για την πώληση χαρτοφυλακίου με NPEs 2,2 δισ. συν REOs 0,2 δισ. ευρώ. Πού υπολογίζεται το τίμημα. Οι δυσκολίες του χαρτοφυλακίου και τα επόμενα βατά βήματα για μονοψήφιο ποσοστό NPEs.

Alpha: Γιατί αποτελεί ορόσημο η πώληση των «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο

Τον πιο δύσκολο… κάβο στο εναπομείναν ταξίδι μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs) σε επίπεδα κοντινά του μέσου ευρωπαϊκού όρου διέρχεται, χωρίς προς το παρόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις, ο όμιλος Alpha, μετά την υπογραφή δεσμευτικής σύμβασης πώλησης χαρτοφυλακίου με NPEs 2,2 δισ. ευρώ (project Sky).

Alpha Bank και Cerberus είχαν εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών. Η περίοδος αποκλειστικότητας ολοκληρώθηκε επιτυχώς το περασμένο Σάββατο με την υπογραφή του SPA, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων.

Παρότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίμημα, παρέχεται μια έμμεση καθοδήγηση με την αναφορά ότι η εκτιμώμενη ζημιά στα αποτελέσματα χρήσης 2021 (σ.σ. μετά το SPA, το χαρτοφυλάκιο κατατάσσεται στα διαθέσιμα προς πώληση στις 31/12/2021 και ο όμιλος σχηματίζει πρόβλεψη απομείωσης) θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Εντός του προϋπολογισμού της Alpha.

Επομένως, η αγορά υπολογίζει το τίμημα για το χαρτοφυλάκιο μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ, συν το παρακολούθημα ανακτηθέντων ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ, πέριξ των 700 εκατ. ευρώ. Το τίμημα (σ.σ. πέριξ του 30% επί της μικτής λογιστικής αξίας) υπερέβη, σύμφωνα με στελέχη της Alpha, τις αρχικές εκτιμήσεις της ίδιας και των ανεξάρτητων εκτιμητών (σ.σ. περίπου 25% επί της μικτής λογιστικής αξίας). Η ανακοίνωση δεν παρέχει διευκρινίσεις ως προς τον χρονισμό των καταβολών του τιμήματος.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ευέλικτη δομή συναλλαγών, που προτάθηκε στους επενδυτές (σ.σ. δυνατότητα υποβολής προσφοράς για οποιοδήποτε από τα δύο μέρη του χαρτοφυλακίου), εξασφάλισε υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού (Cerberus, PIMCO, Bain-Fortress, Apollo) και ταχεία υλοποίηση της συναλλαγής.

Πρόκειται για την πιο δύσκολη από τις συναλλαγές, που είχε μπροστά της η Alpha, προκειμένου να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της. Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του Project Sky αποτελείται από σύνθετα projects real estate με έκθεση τόσο σε δανειολήπτες retail και wholesale, από όλους τους τύπους ανοιγμάτων wholesale, ΜμΕ, λιανικής τραπεζικής, όσο και από ανακτηθέντα ακίνητα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Απαιτεί επομένως υψηλή διαχειριστική ικανότητα. Η Cerberus έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές από mega-servicers της Κύπρου, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάθεσης διαχείρισης σε τρίτο, ενώ την ίδια στιγμή εκδήλωσε ενδιαφέρον να πάρει σημαντικό αριθμό εργαζομένων από την Alpha Βank Κύπρου, στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Η Αlpha Bank έχει ήδη ενημερώσει την ΕΤΥΚ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου) και αναμένει την έναρξη των διαβουλεύσεων, ώστε, μεταξύ της υπογραφής και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, να διασφαλίσει ότι τυχόν μεταγραφόμενοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν όχι μόνο το σύνολο των δικαιωμάτων τους αλλά και τη δυνατότητα επιστροφής στην Τράπεζα στο μέλλον.

Οι επόμενες πωλήσεις για μείωση του NPE ratio σε μονοψήφιο ποσοστό

Μετά το SPA, ο όμιλος Alpha εισέρχεται σε ένα πολύ πιο βατό πρόγραμμα, για μείωση του NPE ratio σε μονοψήφιο ποσοστό, εντός της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα προβλέπεται η πώληση επιλεγμένων επιχειρηματικών και ναυτιλιακών δανείων άνω των 400 εκατ. ευρώ καθώς και συμβάσεις leasing τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, υπάρχει στο πρόγραμμα η τιτλοποίηση Solar, που αφορά σε κοινοπρακτικά δάνεια όλων των συστημικών τραπεζών.

Με τις παραπάνω συναλλαγές, το NPE ratio του ομίλου θα υποχωρήσει από τα επίπεδα του 13% (σ.σ. pro forma 30/9 συνυπολογιζομένου του SPA για Sky) σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του Β' εξαμήνου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό Σχέδιο (Project Tomorrow).

Με την ολοκλήρωση του Project Sky, εξυγιαίνεται πλήρως το χαρτοφυλάκιο της Αlpha Bank Κύπρου καθώς η ακαθάριστη λογιστική αξία NPE & REO περιορίζεται σε λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ, απελευθερώνοντας έτσι πόρους και επιτρέποντας στην τράπεζα, με καθαρό ισολογισμό και περιορισμένο κόστος, να επικεντρωθεί εκ νέου στις βασικές της δραστηριότητες,

Ο όμιλος Cerberus είναι ένας από τους πλέον εξειδικευμένους επενδυτές σε ακίνητα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχοντας αποκτήσει περισσότερα από 300 μεμονωμένα χαρτοφυλάκια σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Ειδικά στην Ευρώπη, από το 2013 ο όμιλος ολοκλήρωσε συναλλαγές NPL και REO συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 72 δισ. ευρώ σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v