Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

P&G: Πάνω από 13% η ανάπτυξη στα δύο χρόνια της πανδημίας

Κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ και 50,9 εκατ. ευρώ για διαφήμιση στην τελευταία χρήση, με 6 εκατ. ευρώ συνολικό μέρισμα. Προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη το 2022.

P&G: Πάνω από 13% η ανάπτυξη στα δύο χρόνια της πανδημίας

Σε περαιτέρω ενίσχυση πωλήσεων και μεριδίων στοχεύει η P&G το 2022 μετά τις καλές επιδόσεις εν μέσω κρίσης, που αποτυπώθηκαν σε σωρευτική ανάπτυξη κύκλου εργασιών πάνω από 13% στα δυο χρόνια της πανδημίας.

Στην οικονομική χρήση 2020/2021 που έκλεισε τον Ιούνιο η εταιρεία εμφάνισε καθαρές πωλήσεις 254,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με κέρδη μετά από φόρους 2,9 εκατ. ευρώ. Οι συνθήκες της πανδημίας ενίσχυσαν τη ζήτηση στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται η P&G, ειδικά απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, πριμοδοτώντας τα προϊόντα της. Ας σημειωθεί ότι διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα πιο δημοφιλή σήματα (όπως Tide, Ariel, Fairy, Viakal, Swiffer, Gillette, Lenor, Pampers, Always, Vicks κ.α.).

Η αύξηση πωλήσεων που σημείωσε στην οικονομική χρήση 1.7.2020 - 30.6.2021 ήταν της τάξη 6,6% ενώ στην προηγούμενη χρήση που περιελάμβανε την πρώτη φάση της πανδημίας (1.7.2019 - 30.6.2020) ενισχύθηκαν κατά 6,7%.

Στη χρήση 2020/2021 οι πωλήσεις προϊόντων στην εσωτερική αγορά ενισχύθηκαν σε 248,4 εκατ. ευρώ από 234 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ οι πωλήσεις εξωτερικού ενισχύθηκαν σε 3,14 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο τομέας υπηρεσιών εισέφερε συνολικά 3 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 92,7 εκατ. ευρώ από 87,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη της εταιρείας μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ και οι εμπορικές απαιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ. Διαθέτει μηδενικό δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμά της διαμορφώθηκαν σε περίπου 40 εκατ. ευρώ από 45,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Η Πρόκτερ & Γκάμπλ Ελλάς ΜΕΠΕ (της οποίας τα μεγέθη ενοποιούνται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της “Procter & Gamble International Operations S.A.” με έδρα την Ελβετία), εστιάζει εν μέσω κρίσης στη διαχείριση των προκλήσεων που αφορούν την τροφοδοσία της αγοράς ενώ τον τελευταίο χρόνο επένδυσε στα προϊόντα της 50,9 εκατ. ευρώ έναντι 45,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι δαπάνες για προβολή και διαφήμιση ένα χρόνο πριν. Παράλληλα συνέχισε να κατευθύνει πόρους σε κοινωνικά προγράμματα (όπως π.χ. τα πάρκα τσέπης για βιώσιμες πόλεις, τα Pampers Preemies στα μαιευτήρια για πρόωρα μωρά και το Ariel Ithaca για τη στήριξη των αστέγων). Σημειώνεται ότι τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας μειώθηκαν σε 8,8 εκατ. ευρώ έναντι 9,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το μέρισμα

Εκτιμώντας το ύψος των αδιανέμητων κερδών, την κερδοφορία της τελευταίας οικονομικής χρήσης και τις θετικές προοπτικές για την επόμενη χρονιά προτείνει μέρισμα 3,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 2,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη της κλειόμενης χρήσης και τα υπόλοιπα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Το συνολικό μέρισμα όμως φτάνει τα 6 εκατ. ευρώ, καθώς επιπλέον προτείνει διανομή μέρους του σχηματισθέντος τακτικού αποθεματικού 2,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο τμήμα του πέραν του υποχρεωτικού, ήτοι του 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου. Ας σημειωθεί ότι στις 17 Δεκεμβρίου του 2020, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, καταβλήθηκε μέρισμα 8,3 εκατ. ευρώ.

Το οικόπεδο στα Γλυκά Νερά

Εν τω μεταξύ, σχετικά με το οικόπεδο στα Γλυκά Νερά για το οποίο είχε διενεργήσει εκτίμηση μέσω της Danos – International Property Consultants & Valuers, πριν προβεί στην απομείωσή του το 2016, διατηρεί ενδιαφέρον για άμεση πώλησή του. Διενήργησε δε και νέα μελέτη για την απομείωση της αξίας του οικοπέδου στην χρήση που έληξε στις 30.6.2019 από την εταιρεία Pepper Hellas Management S.A.. Η αξία του οικοπέδου παραμένει στα 1,42 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v