Εγκρίθηκε από τη ΓΣ των ΕΛΠΕ το σχέδιο διάσπασης

Ως ενεργειακός όμιλος, πλέον, η νέα Ελληνικά Πετρέλαια θέτει ως στόχο οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν στην κερδοφορία της κατά 20-25% στα επόμενα 5-6 χρόνια. Ερχεται έκτακτο μέρισμα. Τι είπε ο Αν. Σιάμισιης για τις ΑΠΕ, την Ελευσίνα και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Εγκρίθηκε από τη ΓΣ των ΕΛΠΕ το σχέδιο διάσπασης

Εντός του Ιανουαρίου 2022 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διάσπασης της μητρικής εταιρείας του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. και η ίδρυση νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος των πετρελαιοειδών και πετροχημικών.

Το επόμενο βήμα θα είναι η αλλαγή της ομιλικής ταυτότητας, που θα αποτυπώνει συνδυαστικά τις παραδοσιακές δραστηριότητες και την πορεία προς το μέλλον. Ως ενεργειακός όμιλος, πλέον, η νέα ΕΛ.ΠΕ. θέτει ως στόχο οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν στην κερδοφορία της κατά 20-25% στα επόμενα 5-6 χρόνια. Η συνεισφορά αυτή προσβλέπεται να προέλθει από την αύξηση της δραστηριότητας του ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, τη Νέα Ενέργεια, και όχι από τη συρρίκνωση της βασικής δραστηριότητας του ομίλου.

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με απαρτία 86,32%, ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα το σχέδιο διάσπασης που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ.

«Το ταξίδι της εταιρείας προς τη νέα εποχή ξεκίνησε από το 2021», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης. «Στόχος μας είναι η ΕΛ.ΠΕ. να μην είναι μόνο η καλύτερη και μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία των τελευταίων 20 ετών, αλλά να παραμείνει ένας από τους εθνικούς πρωταθλητές της χώρας, με δραστηριότητες στις γειτονικές αγορές και για τα επόμενα 20 χρόνια. Να είναι ένας ικανός πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό».

Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι από τα έσοδα που προήλθαν από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και υπολογίζονται πάνω από 260 εκατ. ευρώ, θα προκύψει έκτακτο μέρισμα προς τους μετόχους, ενώ θα χρηματοδοτηθούν και έργα ΑΠΕ. Για το 2021, θα δοθεί αυξημένο μέρισμα στους μετόχους, τόνισε ο ίδιος.

Vision 2025 και μετασχηματισμός

Με βάση το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης Vision 2025, προβλέπεται να επενδυθούν στα επόμενα 5-10 χρόνια κεφάλαια ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για τους δύο βασικούς πυλώνες που θα στηρίξουν τον μετασχηματισμό του ομίλου και την «πράσινη» μετάβασή του. Πάνω από το 50% αυτών των κεφαλαίων προορίζονται για τη Νέα Ενέργεια, με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και το υπόλοιπο για την ενίσχυση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων (πετρελαιοειδή) και τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματός τους. «Για μας είναι εξίσου σημαντικοί και οι δύο πυλώνες, θα τύχουν της ίδιας προσοχής», διαβεβαίωσε ο κ. Σιάμισιης.

Στα τέλη του έτους ολοκληρώνεται η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ισχύος 204 MW, με την έναρξη λειτουργίας του να τοποθετείται στις αρχές του 2022. Με αυτό το έργο, το χαρτοφυλάκιο της ΕΛ.ΠΕ. στα τέλη του 2021 θα ανέρχεται σε περίπου 300 MW, κυρίως, φωτοβολταϊκά και λίγα αιολικά, από 20 MW που διέθετε πριν από 18 μήνες. Ο όμιλος διαθέτει pipeline έργων ΑΠΕ πάνω από 1,5 GW, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Δεν θα γίνουν όλα, είπε ο κ. Σιάμισιης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει κινήσεις επέκτασης στον τομέα αυτό εκτός Ελλάδος, «για να δώσουμε έμφαση και σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή».

Παράλληλα, εκτός από τις ΑΠΕ, η ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται να αναπτύξει έργα αποθήκευσης ενέργειας όπως και υπεράκτια αιολικά πάρκα. Μάλιστα, για το τελευταίο, όπως είπε ο CEO της ΕΛ.ΠΕ., είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού για συνεργασία και μεταφορά Know How. Οι επενδυτικές κινήσεις για υπεράκτια αιολικά θα αναπτυχθούν στα επόμενα χρόνια και όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, «θα τα συζητήσουμε στις γενικές συνελεύσεις του 2024 και του 2025».

Στο διυλιστήριο Ελευσίνας, εξάλλου, έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις για τη βελτίωσή του, την ενεργειακή αυτονομία του και την παραγωγή «πράσινων» αερίων όπως το υδρογόνο.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σιάμισιης στις αποχωρήσεις του ομίλου από τρεις περιοχές για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. «Δεν εντάσσονται οι υδρογονάνθρακες 100% στη νέα στρατηγική του ομίλου», είπε.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ίδιος ανέφερε ότι αξιολογούνται τα επόμενα βήματα για την απεμπλοκή από την εταιρεία, ενώ για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Ο κ. Σιάμισιης έκανε γνωστό, επίσης, ότι θα διατηρηθούν τα εμπορικά σήματα ΕΛ.ΠΕ. και ΕΚΟ, ενώ για την έγκριση της νέας ομιλικής ταυτότητας που θα αποτυπωθεί στη Holding, θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις μετόχων, ο CEO της ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε ότι «δεν θα γίνουμε εταιρεία συμμετοχών, αλλά ενεργειακός όμιλος», με τη Holding να έχει τις μετοχές όλων των θυγατρικών και με δυνατότητα εξαγοράς ή συμμετοχής σε άλλες εταιρείες, «πολλαπλασιάζοντας τις δραστηριότητές μας». Για τον δανεισμό του ομίλου είπε ότι βρίσκεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, μειώθηκε το κόστος του δανεισμού, με το κόστος χρηματοδότησης να υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 100 εκατ. ευρώ. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το κόστος χρηματοδότησης στα 70-100 εκατ. ευρώ, ώστε τα κέρδη να πηγαίνουν στη μερισματική πολιτική», κατέληξε ο κ. Σιάμισιης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v