Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ετοιμάζει ο Ολυμπος στη Ροδόπη

Σταματά η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στο εργοστάσιο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στη Ροδόπη. Θα παράγονται μόνο φυτικά προϊόντα. Ποια πολυεθνική προχωρά σε αντίστοιχη κίνηση.

Τι ετοιμάζει ο Ολυμπος στη Ροδόπη

Η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ευρέως γνωστή με το brand Όλυμπος, πρόκειται να μετατρέψει το εργοστάσιό της στη Ροδόπη, από μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, σε εργοστάσιο παραγωγής φυτικών προϊόντων.

Σχετική περιβαλλοντική μελέτη έχει υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές. Το σχέδιο προβλέπει, όπως λέει στο Euro2day.gr ο εκ των βασικών μετόχων της κ. Δημήτρης Σαράντης, τη διακοπή της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από το εργοστάσιο της Ροδόπης -η συγκεκριμένη παραγωγή θα μεταφερθεί στα εργοστάσια των Τρικάλων και της Λάρισας- και τη μετατροπή του σε εργοστάσιο παραγωγής αποκλειστικά φυτικών προϊόντων όπως φυτικά επιδόρπια και φυτικά ροφήματα.

«Η μετατροπή αυτή δεν θα επηρεάσει τη ζώνη γάλακτος», αναφέρει ο Μιχάλης Σαράντης στο Euro2day.gr. Το εργοστάσιο της Ροδόπης το απέκτησε η οικογένεια Σαράντη μέσω της ΤΥΡΑΣ το 2008, όταν εξαγόρασε τη Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη» έναντι 5,11 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την αλλαγή της παραγωγής του εργοστασίου, στις δραστηριότητές του θα προστεθούν αυτές της αποθήκευσης και διανομής προϊόντων. Διότι ο στόχος είναι στην εγκατάσταση να αποθηκεύονται και προϊόντα που παράγονται σε άλλα εργοστάσια του ομίλου ή ακόμη και εμπορεύματα που θα αγοράζονται από τρίτους, αναφέρεται στην περιβαλλοντική μελέτη, λένε οι αδελφοί Σαράντη.

Σήμερα τα φυτικά προϊόντα αποτελούν το 4% των συνολικών πωλήσεων της Ελληνικά Γαλακτοκομεία -ο τζίρος των φυτικών ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ- και καταγράφουν, από της αρχές της χρονιάς, ανάπτυξη άνω του 20%.

Ποσοστό αύξησης σχεδόν τριπλάσιο από την άνοδο που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο τζίρος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία τη φετινή χρονιά. Πέρυσι οι πωλήσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ξεπέρασαν τα 405 εκατ. ευρώ (+8,8% σε σχέση με το 2019) και τα καθαρά κέρδη 17,2 εκατ. ευρώ (-7,8%) ενώ εφέτος η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ανάπτυξη πωλήσεων 7% και πτώση των κερδών λόγω της αύξησης του κόστους.

Και η Danone μετατρέπει εργοστάσιό της

Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προχωρήσει και σκοπεύουν να προχωρήσουν και άλλες γαλακτοβιομηχανίες. Μόλις πριν από δύο εικοσιτετράωρα η γαλλική Danone, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 43 εκατ. ευρώ για να μετατρέψει ένα εργοστάσιό της στη Γαλλία σε μονάδα παραγωγής φυτικών προϊόντων.

Η Danone, όπως μετέδωσε το Reuters, δήλωσε ότι η γαλλική αγορά φυτικών τροφίμων έχει τριπλασιαστεί μέσα σε επτά χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2025.

Μια έκθεση του Bloomberg Intelligence διαπίστωσε ότι οι κλάδοι του «κρέατος και των γαλακτοκομικών» προϊόντων φυτικής προέλευσης αναπτύσσονται με πρωτοφανή ρυθμό και η αξία τους θα ξεπεράσει τα 161,9 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 από 29,4 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι. Ειδικά για την εναλλακτική αγορά «γαλακτοκομικών» προϊόντων, έκθεση της Meticulous Research προβλέπει πως η κατηγορία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 11,2% έως το 2027, για να φτάσει τα 44,89 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v