Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ADAPTIT: Ελληνικά drones και λύσεις κυβερνοασφάλειας στη διεθνή αγορά

Με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό για νέες συμφωνίες αλλά και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα μας βρίσκεται η ADAPTIT. Το 2022 τα ελληνικά drones της εταιρείας θα «χτενίζουν» ευρωπαϊκές θάλασσες για ρύπους. Οι κινήσεις στην Ισπανία.

ADAPTIT: Ελληνικά drones και λύσεις κυβερνοασφάλειας στη διεθνή αγορά

Σημαντικά έργα και συνεργασίες με ελληνικές και διεθνείς εταιρείες και Οργανισμούς, ακόμα και με υπουργεία της χώρας μας έχει στο «χαρτοφυλάκιό» της η ADAPTIT.

Ο Όμιλος αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες εταιρείες από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, του δημόσιου τομέα, των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τη διοίκησή του να δηλώνει ότι έχει... τις κεραίες της ανοιχτές για την αγορά μιας startup με σχετικό αντικείμενο.

Όπως είπε ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ADAPTIT, αν και στον ορίζοντα δεν υπάρχουν συμφωνίες για στρατηγικό εταίρο που θα εξαγοράσει την εταιρεία, ωστόσο δεν είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου η εταιρεία να προχωρήσει σε περεταίρω ανάπτυξη.

Οι έξυπνες πόλεις, τα αεροδρόμια, η επιτήρηση με χρήση drones, απομακρυσμένη υποστήριξης, κυβερνοασφάλεια, δίκτυα πρόσβασης και δίκτυα κορμού και δίκτυα κρίσιμων επικοινωνιών υποστήριξη λειτουργίας επιχειρήσεων είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο όμιλος, ο οποίος έχει παρουσία σε πολλές χώρες μέσω θυγατρικών της.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που έχει προχωρήσει ήδη η εταιρεία είναι οι εξής:

• Σε συνεργασία με την Telefonica δίνει λύσεις για την κάλυψη σε τηλεφωνία και internet απομακρυσμένων περιοχών στην Ισπανία, όπου δεν υπήρχε δίκτυo. Έχουν τοποθετηθεί σταθμοί βάσης σε 500 σημεία, δίνοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεφωνίας σε χιλιάδες κατοίκους.
• Είναι ο ανάδοχος μεγάλου διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, όπου αφορά μετρήσεις στις θάλασσες για ρύπους. Οι πρώτες αποστολές θα γίνουν σε Γαλλία, Λιθουανία, Κύπρο και Ελλάδα.
• Σε συμφωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στην κατασκευή σταθμών σε 93 σημεία για αναγνώριση πλοίων.
• Έχει αναλάβει την προμήθεια μιας ευρείας γκάμας λύσεων 4 g και 5 g βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης για εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενισχύοντας την κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας των grοup Deutsche Telecom και Οrange στην Ευρώπη.
• Έχει αναλάβει τη ραδιοκάλυψη του ΟΑΚΑ για λογαριασμό της Wind.
• Συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.
Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας. Επιπλέον, ο όμιλος εταιρειών ADAPTIT συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.

Τα οικονομικά του Ομίλου

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας αναμένει η διοίκηση του Ομίλου το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ADAPTIT, ο κύκλος εργασιών για το 2021 θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 11 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζαφέρης, ακόμα πιο θετικό θα είναι το 2022, όπου θα αρχίσουν να αποδίδουν σημαντικές συμφωνίες, όπως αυτή με την Deutsche Telecom, που έκλεισαν μέσα στο 2021. Για το 2022 εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκατ. ευρώ θα είναι από τις συμφωνίες στο εξωτερικό.

Οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 2 εκατ. ευρώ ενώ σχεδιάζεται και η αύξηση των εργαζομένων με 30 νέους μηχανικούς. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία, μέσω της ADAPTIT Bulgaria, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Τα ελληνικά drones στις ευρωπαϊκές θάλασσες

Τα ελληνικά drones της ADAPTIT θα πετάνε πάνω από τις ευρωπαϊκές θάλασσες, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για τους ρύπους των πλοίων. Τα δεδομένα θα στέλνονται σε μια data base, όπου θα υπολογίζεται η περιεκτικότητα των αποβλήτων των πλοίων σε θείο. Τα ευρήματα θα διαβιβάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, ο οποίος αναλαμβάνει δράση σε περίπτωση υπερβάσεων.

Οι ελληνικές εταιρείες ALTUS και ADAPTIT επικράτησαν ανάμεσα σε δεκάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον σχετικό διαγωνισμό, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο θα έχει διάρκεια τρεισήμισι χρόνια και ήδη αιτήσεις έχουν κάνει τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Μάλιστα, εκτός από τις τακτικές μετρήσεις, η παραπάνω διαδικασία θα ενεργοποιείται και σε κάθε έκτακτο συμβάν ρύπανσης για την έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η ADAPTIT θα αναλαμβάνει την επεξεργασία, αποθήκευση και αποστολή των δεδομένων που θα συλλέγονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας IT υποδομή, με σκοπό να προωθηθεί περαιτέρω από τον Οργανισμό στους τελικούς χρήστες, τις λιμενικές Αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v