Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πέμπτη οι δεσμευτικές προσφορές για το project Dory

Οι τέσσερις επενδυτές που διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο με δάνεια 12 ναυτιλιακών ομίλων. Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας πριν το τέλος του έτους αναμένει η Πειραιώς. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου.

Πειραιώς: Πέμπτη οι δεσμευτικές προσφορές για το project Dory

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση του τελευταίου χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Πειραιώς, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του πλάνου εξυγίανσης μέσα στους επόμενους μήνες.

Τέσσερις επενδυτές καλούνται να υποβάλουν αύριο δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η περίμετρος οριοθετήθηκε εκ νέου και μίκρυνε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πλέον, περιλαμβάνει δάνεια 12 ναυτιλιακών ομίλων, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κλήθηκαν να υποβάλουν εκ νέου μη δεσμευτικές προσφορές, από την αξιολόγηση των οποίων πέρασαν στη δεύτερη φάση οι Bank of America, Davidson Kempner, Entrust και Fortress. Κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους έχουν συμπράξει με τρίτους επενδυτές.

Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Πρόκειται για την τελευταία πώληση χαρτοφυλακίου που δρομολογεί η Πειραιώς, στο πλαίσιο της επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 19,3 δισ. ευρώ, μέσω τεσσάρων τιτλοποιήσεων μεγάλης κλίμακας και δύο πωλήσεων.

Η τράπεζα υπέγραψε πρόσφατα δεσμευτική συμφωνία για την τιτλοποίηση Sunrise II (δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ) με τις Intrum/Serengeti, ενώ ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Bain, για πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις leasing (project Sunshine), μικτής λογιστικής αξίας 0,53 δισ. ευρώ. Το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς επιδιώκει να ολοκληρώσει εντός του Α' τριμήνου 2022 το πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού. Αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασισθεί είναι αν η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III), η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας, θα «τρέξει» πριν κλείσει η χρονιά ή τους πρώτους μήνες του 2022.

Με την ολοκλήρωσή της, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις μεμονωμένων εταιρικών δανείων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. έχει ολοκληρωθεί η πώληση δανείων Λογοθέτη και Παπαναγιώτου, ενώ κλείνει η πώληση δανείων Κυπριώτη) και την ομαλή εξυπηρέτηση της συντριπτικής πλειονότητας των δανείων που εξήλθαν από moratoria, το NPE ratio θα υποχωρήσει, σύμφωνα με την τράπεζα, σε μονοψήφιο ποσοστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v