Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα πριν την αλλαγή σκυτάλης η Καλλιμάνης

Στις 29 Νοεμβρίου η τακτική γενική συνέλευση της Καλλιμάνης, που έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από τη χρήση του 2016. Στην τελική ευθεία η εκπόνηση του σχεδίου εξυγίανσης υπό την Dardanel.

Ενα βήμα πριν την αλλαγή σκυτάλης η Καλλιμάνης

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2018, όταν το εργοστάσιο της βιομηχανίας κατεψυγμένων ιχθυηρών της Καλλιμάνης βυθίζεται για κάποιες ημέρες στο σκοτάδι, όταν ο πάροχος ρεύματος αποφασίζει να κατεβάσει τον διακόπτη λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Από εκείνη την ημέρα έχουν περάσει κοντά στα τρία χρόνια και συνολικά πέντε από τη στιγμή που η βιομηχανία από το Αίγιο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, οδηγήθηκε, υπό την πίεση των τραπεζών, στην αναζήτηση επενδυτή για τη διάσωσή της. Η πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης, υπό την Pillarstone, οδηγήθηκε στα βράχια, όταν η επενδυτική πλατφόρμα ανέκρουσε πρύμναν όχι μόνο από το deal με την Καλλιμάνης αλλά και από αυτά με τη Notos Com και τη FAMAR, αφήνοντας την αχαϊκή βιομηχανία με περισσότερα προβλήματα.

Λύση, μετά από μακρά περίοδο αναζήτησης και διαπραγματεύσεων, βρέθηκε στο πρόσωπο της οικογένειας του Osman Niyazi Onen, που ελέγχει τον τουρκικό όμιλο Dardanel Onentas Gida Sanayi AS.

Δύο χρόνια μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ελληνική βιομηχανία, ο Osman Niyazi Onen, που ηγείται του τουρκικού ομίλου που δραστηριοποιείται στα κονσερβοποιημένα ψάρια, φρούτα και στα κατεψυγμένα λαχανικά, στις ζωοτροφές για κατοικίδια, στον κλάδο της εστίασης κ.ά., βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτησή της.

Ο τουρκικός όμιλος, που ίδρυσε θυγατρική στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει συμφωνήσει να αγοράσει τα δάνεια της Καλλιμάνης στο 10% της αξίας τους, πληρώνοντας 6 εκατ. ευρώ για οφειλές 62,3 εκατ. ευρώ που είχε η χειμαζόμενη βιομηχανία στις πιστώτριες τράπεζές της.

Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση στο Πρωτοδικείο του σχεδίου εξυγίανσης -αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες-, που θα ανοίξει και τυπικά τον δρόμο στην τουρκική Dardanel να αποκτήσει παραγωγική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας. Η Dardanel Greece προχώρησε στις 6 Οκτωβρίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 5,55 εκατ. ευρώ, έτσι πλέον αυτό ανέρχεται στα 6,05 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ για τις 29 Νοεμβρίου έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Καλλιμάνης, για να εγκρίνουν μεταξύ άλλων τις οικονομικές καταστάσεις του 2020. Η εταιρεία έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από τη χρήση του 2016.

Από το 2016, τότε που η Καλλιμάνης εμφάνιζε τζίρο 31,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,149 εκατ. ευρώ, πολλά έχουν αλλάξει στην αγορά. Νέοι παίκτες εμφανίσθηκαν, όπως η Oceana Frozen Food IKE που ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2016, τότε που τα προβλήματα της βιομηχανίας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης άρχισαν να φαίνονται, και παλαιοί παίκτες, όπως η Pescanova, ισχυροποιήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v