Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πριν την Πρωτοχρονιά οι ανάδοχοι στα πρώτα έργα του Ελληνικού

Προηγούνται οι δημοπρατήσεις για τα έργα υποδομών ύψους 500 εκατ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους έρχονται ωστόσο και οι νέες δημοπρατήσεις για τα έργα των κτιριακών αναπτύξεων. Προϋπολογισμένο το κόστος των ανατιμήσεων στα υλικά.

Πριν την Πρωτοχρονιά οι ανάδοχοι στα πρώτα έργα του Ελληνικού

Αναδόχους για τα πρώτα έργα υποδομών αναμένεται να αναδείξουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Lamda Development μετά την προχθεσινή παρουσίαση του masterplan του Ελληνικού.

Τα πρώτα έργα αφορούν όλο το πρωτεύον οδικό δίκτυο, την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τα λιμενικά έργα και όλα τα συνοδευτικά δίκτυα, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την αντιπλημμυρική προστασία, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κ.λπ.

Δεδομένου ότι από την περίοδο σχεδιασμού έως τη δημοπράτηση των έργων έχουν μεσολαβήσει δραστικές αυξήσεις που επιβαρύνουν το κατασκευαστικό έργο κατά 20%-30%, η πιο «δημοφιλής» ερώτηση προς τη διοίκηση της Lamda Developemnt αφορούσε τον προϋπολογισμό των δημοπρατήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία απάντησε πως έλαβε όλες τις σχετικές πρόνοιες, εκτιμώντας ότι δεν θα επηρεάσουν τη διενέργεια των διαγωνισμών.

Η εταιρεία επίσης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεκινήσουν διαδικασίες δημοπράτησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Πάρκου καθώς και για το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν τα σωματεία ΑΜΕΑ, με σκοπό να έχει επιλεχθεί ο ανάδοχος στις αρχές του 2022. Οι νέες δημοπρατήσεις θα γίνουν με το μοντέλο των προσκλήσεων προς μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες (όπως ήδη συνέβη για το μελετητικό σκέλος του Marina Tower).

Κτιριακή ανάπτυξη

Η Lamda Develοpment προχωρά παραλλήλως τις κτιριακές αναπτύξεις, βεβαιώνοντας ότι πλήθος αυτών θα είναι έτοιμες το 2025, όπως είπε απαντώντας στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Το πρώτο έργο που θα ολοκληρωθεί στο Ελληνικό το 2023 -όπως αναφέρθηκε και στη διαδικτυακή παρουσίαση- θα είναι το συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη καθώς και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ταυτόχρονα, προχωρά στην υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων ανάπλασης της πρώτης πενταετίας, όπως την αναβάθμιση της μαρίνας και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, τον Marina Tower, το Marina Galleria, τoν παραθαλάσσιο οικισμό κατοικιών, καθώς και συγκροτημάτων μπροστά από το πάρκο, τον πύργο που θα στεγάζεται ξενοδοχείο και γραφεία επί της Βουλιαγμένης, καθώς και το εμπορικό συγκρότημα (το εμπορικό πάρκο σε συνεργασία με τον όμιλο Φουρλή).

Οι κατοικίες

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, πέρα από τις 800 κατοικίες που περιλαμβάνουν διαμερίσματα στον οικιστικό ουρανοξύστη Marina Tower, αλλά και έναν μικρό αριθμό πολυτελών κατοικιών δίπλα στη θάλασσα, η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση περίπου 1.200 επιπλέον κατοικιών την πρώτη πενταετία, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση.

Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία τοποθετήθηκε και σε ό,τι αφορά τις αθλητικές και εκπαιδευτικές υποδομές. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον μητροπολιτικό πόλο κατεδαφίζονται και θα δημιουργηθούν νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα στο Αθλητικό Κέντρο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας περιοχής 250.000 τ.μ. με αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων, στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις κ.ά.

Στο Ελληνικό, ο πολεοδομικός σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, εκτάσεις για κοινωφελείς χρήσεις. Οι εκτάσεις αυτές ήδη ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και μπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις δημόσιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τις προτεραιότητες της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η Lamda Develοpment σχεδιάζει επίσης κτίρια που θα στεγάσουν ιδιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, διατηρώντας μάλιστα προχωρημένες συζητήσεις με εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v