Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DEMO: Κύκλο εργασιών 650 εκατ. ευρώ το 2030 φέρνουν οι νέες επενδύσεις

Η στροφή της Ε.Ε. στην εντός ηπείρου παραγωγή και η εκλογίκευση του clawback επιτρέπουν φιλόδοξες επενδύσεις. Η στρατηγική της αμιγώς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή και την έρευνα νέων προϊόντων.

DEMO: Κύκλο εργασιών 650 εκατ. ευρώ το 2030 φέρνουν οι νέες επενδύσεις

Επενδύσεις ύψους 356 εκατ. ευρώ τόσο στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων όσο και στην παραγωγή προγραμματίζει το διάστημα 2021-2027 η αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Δέμο, η στροφή στην οποία υποχρεώθηκε η Ε.Ε. όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγής σκευασμάτων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων (πρακτική που εν πολλοίς είχε υποκατασταθεί με εισαγωγές από τις τρεις χώρες κυρίως της Ασίας), συμπίπτει με τον σχεδιασμό της DEMO AE για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των παραγωγικών της δυνατοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, «η πανδημία υπογράμμισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την εξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από τις εισαγωγές πρώτων υλών και έτοιμων σκευασμάτων, οδηγώντας σε ελλείψεις σημαντικές αγορές κατά την τελευταία διετία».

Πέρα από τη στρατηγική στροφή αλλά και την ανάδειξη νέου μοντέλου επιστροφών -του επενδυτικού «clawback»-, η εταιρεία είχε ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της και των προοπτικών της.

Στο διάστημα από το 2011 έως το 2019, ο κύκλος εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας αυξήθηκε κατά 70% (στα 155 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων το 84% εξάγεται. Στο ίδιο διάστημα, το απασχολούμενο προσωπικό αυξήθηκε κατά 80% στα 934 άτομα από 523 το 2011. Οι επενδύσεις της οκταετίας για την DEMO ανήλθαν στα 79 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές για clawback στα 62 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας offset στην επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας.

Στον νέο κύκλο επενδύσεων ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία θέτει πολλαπλούς στόχους για την αύξηση της παραγωγής της, την είσοδο σε νέες κατηγορίες αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας της. Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, στην πλήρη φάση ανάπτυξης τα εργοστάσια της εταιρείας θα μπορούν να καλύψουν το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών σε κάθε είδους ενέσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα.

Ειδικότερα, η εταιρεία ολοκληρώνει επένδυση δύο νέων μονάδων παραγωγής στο Κρυονέρι, με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας στο α’ τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα προχωρά στη θεμελίωση στις αρχές του 2022 της mega επένδυσης στην Τρίπολη για τη δημιουργία έξι νέων παραγωγικών γραμμών σε εργοστασιακή εγκατάσταση 74.000 τ.μ.

Σ’ αυτό τον σχεδιασμό, οι 4 μονάδες θα παράγουν φαρμακευτικές πρώτες ύλες (με δυναμικότητα 200 τόνων ετησίως), κίνηση που βοηθά την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές για την παρασκευή τελικών γενόσημων προϊόντων, ενώ οι υπόλοιπες τελικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι παραπάνω μονάδες θα δημιουργήσουν, δε, 450 νέες θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ολοκληρώνει την επένδυση για τη δημιουργία κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, όπου θα απασχολήσει 75 επιστήμονες υψηλής κατάρτισης.

Στον ίδιο άξονα ωστόσο προετοιμάζει ακόμη ένα ερευνητικό κέντρο στο Κρυονέρι, αφιερωμένο στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων, κατηγορία που σύμφωνα με τον κ. Δέμο θα αποτελεί το 2030 το 30% της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ίδια εγκατάσταση θα δημιουργηθεί επίσης μικρή παραγωγική μονάδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει κέντρο κλινικών μελετών, τόσο για την ίδια την DEMO αλλά και για φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές διεθνείς startups. Το βιοτεχνολογικό κέντρο θα πλαισιωθεί και από Βιοτεχνολογική Ακαδημία, η οποία θα έχει ως σκοπό την εκπαίδευση νέων επιστημόνων στις νέες τεχνολογίες. Σημειώνεται πως η επένδυση της DEMO αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα που αφορά στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Τέλος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από το 2021 έως το 2027, η εταιρεία θα αναπτύσσει 25 νέα σκευάσματα ετησίως, ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της. Ανάμεσα δε σε αυτά περιλαμβάνονται και τρία προϊόντα μονοκλωνικών αντισωμάτων. Με βάση τα παραπάνω, η διοίκηση της εταιρείας εκτίμησε ότι ο νέος κύκλος επενδύσεων θα αποδώσει σε ταχεία ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της, που σε φάση ωρίμανσης το 2030 θα είναι πολλαπλάσιος και θα αγγίξει τα 650 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v