Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έκλεισε το ντιλ United Group-Wind, τα νέα δεδομένα

Οι σχεδιασμοί της United Group για την παροχή συνδυαστικών πακέτων. Για ποιους λόγους έκλεισε… κατακαλόκαιρο η συμφωνία του 1 δισ. ευρώ που ανατρέπει την εικόνα στις τηλεπικοινωνίες. Εντος 8μηνου η συγχώνευση Nova-Wind.

Πώς έκλεισε το ντιλ United Group-Wind, τα νέα δεδομένα

Με στόχο τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ελλάδα η United Group, ανακοίνωσε, μετά από σύντομες αλλά έντονες διαπραγματεύσεις, την εξαγορά της Wind Ελλάς.

Η United Group, η οποία ελέγχεται από το γνωστό επενδυτικό fund BC Partners στο οποίο partner είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία με τη Crystal Almond Holdings Limited, μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς, για την απόκτηση του 100% της τελευταίας.

Έχοντας ήδη τον έλεγχο της Nova (πρώην Forthnet), ο όμιλος δημιουργεί τον δεύτερο «παίκτη» στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και στην συνδρομητική τηλεόραση ενώ στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα και στην κινητή τηλεφωνία που μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση στην χώρα μας.

Πρόσφατα μάλιστα (15.6.21) η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag, κατά την ανακοίνωση της μετονομασίας της Forthnet σε Nova και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχε δηλώσει: «Ναι ενδιαφερόμαστε για τη Wind, είναι ένα λογικό βήμα για εμάς η απόκτησή της ώστε να παγιώσουμε τη θέση μας στην Ελλάδα και να γίνουμε ολοκληρωμένος πάροχος».

Με το τίμημα να εκτιμάται λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη συμφωνία μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, η United Group ολοκλήρωσε την εξαγορά της Wind σε χρόνο «εξπρές» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ είχαν γίνει ανάλογες κινήσεις και στο παρελθόν από την United Group, η οποία είχε κάνει έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Wind Ελλάς, αυτή τη φορά αποφασίστηκε να μην αφήσουν περιθώρια σε τρίτους και να προχωρήσει η εξαγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η BC Partners είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind, στο τέλος του 2019, στο πλαίσιο διαδικασίας που είχαν ξεκινήσει οι μέτοχοί της, Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners (ελέγχουν το 95% της Crystal Almond Holdings Limited μητρική της Wind). Τότε δεν υπήρξε συμφωνία στην αποτίμηση της Wind και η διαδικασία έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα.

Η ολοκλήρωση της χθεσινής συμφωνίας αναμένεται το 2022, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, τέτοιου είδους υποθέσεις απαιτούν χρονικό διάστημα της τάξεως των 6-8 μηνών.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να συγχωνευθούν η Nova και η Wind Ελλάς, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας πάροχος που θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία και τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά και όσον αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση.

Σύμφωνα με πηγές της Nova, η συμφωνία αυτή πρόκειται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλάζοντας πολλά πράγματα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όπου για πρώτη φορά εισέρχεται παίκτης με εμπλοκή στα media.

Η κινητή τηλεφωνία

Ένας από τους πρώτους στόχους είναι, σύμφωνα με πηγές των δύο εταιρειών, η ενίσχυση του μεριδίου της Wind στην κινητή τηλεφωνία.

Το νέο σχήμα ξεκινά έχοντας συνολικές πωλήσεις άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέλημα είναι να δημιουργηθούν ολοκληρωμένα πακέτα με δελεαστικές τιμές ώστε όσοι πελάτες έχουν NOVA (σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση) να προχωρήσουν σε σύνδεση και στην κινητή τηλεφωνία.

Η Wind το 2020 είχε συνολικά έσοδα από υπηρεσίες, 508,6 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 135,9 εκατ. ευρώ. Έχει αποκτήσει φάσμα για την ανάπτυξη δικτύου 5G, ενώ πρόσφατα εισήλθε και στα έργα πληροφορικής συμμετέχοντας ήδη σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Συνδρομητική τηλεόραση

Το νέο σχήμα θα δώσει ιδιαίτερη σημασία και στον τομέα του περιεχομένου με την United να έχει αναλάβει συνολικά για όλες τις χώρες που έχει επεκταθεί την διεκδίκηση του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος αναμένεται να διεκδικήσει και 7η τηλεοπτική άδεια διαφοροποιώντας ουσιαστικά την πολιτική της από την Vodafone και την Cosmote.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την πορεία των συζητήσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ της Nova και της Vodafone Ελλάδος αφενός για την είσοδο της πρώτης στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (MVNO) όσο και για την ενσωμάτωση των καναλιών Novasports στο «μπουκέτο» της Vodafone TV.

Ψηφιακές τεχνολογίες

Η ενίσχυση της παρουσίας της νέας εταιρείας στον χώρο των έργων ψηφιακών τεχνολογιών (ICT) για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι επίσης στα σχέδια της νέας εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις σε νέες υποδομές και στρέφεται στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφορικής, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την αναβάθμιση των σημείων επαφής με τους πελάτες.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του επενδυτικού της σχεδίου, η United Group προχωρά σε επένδυση επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην Nova μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσό αυτό προστίθεται στα περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το τελευταίο εξάμηνο για την απόκτηση και την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ η δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου για τη Nova βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε υπογραμμίσει πως ένα σημαντικό στόχο της εταιρείας αποτελεί η εξασφάλιση πρόσβασης σε ανοιχτά NGA δίκτυα και –όπου είναι εφικτό– η κατασκευή ιδιόκτητων υποδομών ώστε η Nova να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό γρήγορου ίντερνετ, νέων τεχνολογιών και κορυφαίου περιεχομένου αλλά και τη καλύτερη εμπειρία χρήστη σε ελληνικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Παράλληλα μέχρι σήμερα η Wind έχει δηλώσει παρών σε έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όπως:

  • Στο wifi4gr (ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ).
  • Στο έργο Απλοποίηση – Ψηφιοποίηση διαδικασιών του δημοσίου (Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών – ΕΠΑΔ, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ) σε συνεργασία με την Priority.
  • Στο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με προϋπολογισμό 700 χιλ. ευρώ.
  • Στο έργο των υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης για τις ανάγκες των δικαστηρίων και των σωφρονιστικών καταστημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Space.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς δήμων και περιφερειών για έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, έξυπνης στάθμευσης και γενικότερα συστήματα έξυπνων πόλεων.

Η θέση του ομίλου

Η ένταξη της Wind Ελλάς στη United Group (UG) αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του ομίλου στην νοτιοανατολική Ευρώπη καθιστώντας την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο, καθώς εκτιμάται ότι από τη χώρα μας θα προέρχεται πάνω από το 30% των εσόδων της UG. Σημειώνεται ότι η UG δραστηριοποιείται σε 8 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, έχοντας ήδη περίπου 11 εκατ. πελάτες, περίπου 14.500 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Η απόκτηση της Wind Ελλάς θα ενισχύσει τόσο την πελατειακή βάση, όσο και τα έσοδα της UG καθώς η πρώτη έχει πάνω από 4,2 εκατ. πελάτες.

Η Wind σε αριθμούς

Το 2020 η Wind είδε την συνδρομητική της βάση να αυξάνεται κατά 3% στους πελάτες κινητής με συμβόλαιο φτάνοντας τους 924.000. Οι πελάτες σταθερής αυξήθηκαν 1,2% φτάνοντας τους 630.000, με την διείσδυση των γραμμών νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία να είναι στο 35,7% ενώ είχε καταγράψει και αύξηση 9,6% των νοικοκυριών με συνδυαστικές υπηρεσίες. Οι εταιρικοί πελάτες είχαν σημειώσει αύξηση 3,4%.

Το 2021 ξεκίνησε για τη Wind με ισχυρή ανθεκτικότητα στους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες, συνεχίζοντας την θετική πορεία που καταγράφει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα τα έσοδα από υπηρεσίες στο α’ τρίμηνο του 2021 σημείωσαν οριακή μείωση 0,5% σε σχέση με την περασμένη χρονιά και διαμορφώθηκαν στα 125 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η ανάπτυξη των εσόδων κατά τη διάρκεια του τριμήνου βελτιώθηκε από μήνα σε μήνα και τον Μάρτιο σημείωσε αύξηση 3,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Επίσης αυξήθηκαν κατά 9,5% και έφτασαν τα 259.000 τα νοικοκυριά που λαμβάνουν υπηρεσίες σύγκλισης (πακέτα που περιλαμβάνουν σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση) ενώ ενισχύθηκαν και κατά 3,6% οι πελάτες συμβολαίου. Από τους νέους συνδρομητές, το 87,5% σχετίζεται με συμβόλαια κινητής σε προγράμματα άνω των 10 GB ή απεριόριστων δεδομένων, ενώ σε 61,5% φτάνει το ποσοστό των νέων συμβάσεων σταθερής σε δίκτυα οπτικής ίνας. Επιπλέον, το 10% των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου έχει προέλθει από online κανάλια.

Η Wind, συνεχίζει να επενδύει στα δίκτυα οπτικών ινών. Κατασκεύασε 400.000 γραμμές έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 25,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ενώ έχει φτάσει στο 13% η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G. Παράλληλα στοχεύει στην επέκταση υποδομών νέας γενιάς με συνεχιζόμενες επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών (FTTC / FTTH) και του δικτύου 5G, ενώ αναμένει πως θα επιτύχει σημαντική επιτάχυνση στις λειτουργικές και οικονομικές της επιδόσεις με το άνοιγμα της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v