Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων 18,9 δισ. ευρώ

Το επιθετικό πλάνο εξυγίανσης ισολογισμού που τρέχει η τράπεζα. Τα χαρακτηριστικά των χαρτοφυλακίων προς τιτλοποίηση/πώληση και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Alpha Bank: Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων 18,9 δισ. ευρώ

Δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 18,9 δισ. ευρώ αναμένεται να απο-αναγνωρίσει, το επόμενο 12μηνο, η Alpha Bank, μέσω σειράς τιτλοποιήσεων και πωλήσεων, υλοποιώντας το δεύτερο επιθετικότερο πλάνο μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της εγχώριας αγοράς, μετά την Πειραιώς.  

Ένας από τους πυλώνες του νέου στρατηγικού σχεδίου του ομίλου, για την τριετία 2021-23, αποτελεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), ως ποσοστό επί των συνολικών χορηγήσεων, αρχικά στα επίπεδα του 7% (2022) και εν συνεχεία σε 4,5% (2023) και 2% (2024). 

Η πρώτη μεγάλη κίνηση έγινε με την τιτλοποίηση Galaxy. Η Davidson Kempner (DK) αγόρασε το 51% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes). Θα ακολουθήσει δωρεάν απόδοση του 44% των ομολογιών των δύο παραπάνω τάξεων στους μετόχους της Alpha Services & Ηoldings, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην Αlpha Bank να απο-αναγνωρίσει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. 

Επιπρόσθετα, η Alpha ετοιμάζεται να «τρέξει» νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων μικτής λογιστικής αξίας 8,1 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου 2022. Η λογιστική ζημιά από το Galaxy εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ ενώ από τις νέες κινήσεις εξυγίανσης σε 1,25 δισ. ευρώ. Η Alpha πήρε μέρος της ζημιάς στο Δ' τρίμηνο του 2020 καθώς και στο Α' τρίμηνο του 2021, σχηματίζοντας προβλέψεις 900 εκατ. ευρώ. 

Η επίπτωση στα κεφάλαια από την παραπάνω λογιστική ζημιά εκτιμάται σε 1,9% και θα αντισταθμιστεί από το άμεσο (κεφαλαιακός κέρδος) και έμμεσο (μείωση σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού) όφελος που θα φέρουν οι πωλήσεις θυγατρικών και δραστηριοτήτων στο εξωτερικό (Αλβανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και οι στρατηγικές συνεργασίες σε POS και ακίνητα. 

Ο όμιλος αποφάσισε να διευρύνει την περίμετρο της τιτλοποίησης Cosmos, η οποία, πλέον, περιλαμβάνει εγχώρια δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ πριν. Το 50% των δανείων του χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά, το 21% καταναλωτικά, το 11% λιανικής και το υπόλοιπο 18% επιχειρηματικά. Η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ η Alpha θα αιτηθεί την ένταξη των senior notes τίτλων στον Ηρακλή ΙΙ.  

Επίσης διευρύνεται κατά 0,4 δισ. ευρώ η περίμετρος του προς πώληση χαρτοφυλακίου με εγχώρια καταναλωτικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ (project Orbit). Το 84% του χαρτοφυλακίου είναι καταναλωτικά δάνεια, το 12% δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και το 4% στεγαστικά. Η υπογραφή SPA αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. 

Κατά 1,8 δισ. ευρώ διευρύνεται η περίμετρος του project Sky, το οποίο, πλέον, περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το συντριπτικό μέρος των κυπριακών NPEs του ομίλου (σ.σ. θα μείνουν NPEs της τάξης των 200 εκατ. ευρώ). Το 53% του χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά, το 35% εταιρικά, το 6% καταναλωτικά και το 7% δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Α' εξαμήνου του 2022. 

Επίσης, η Alpha θα τιτλοποιήσει κοινοπρακτικά δάνεια, τη διαχείριση των οποίων έχει αναθέσει από κοινού με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στην doValue. Πρόκειται για το project Solar με επιχειρηματικά δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Α' εξαμήνου του 2022. 

Τέλος, προβλέπονται πρόσθετες πωλήσεις μικρών χαρτοφυλακίων ή μεμονωμένων επιχειρηματικών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Α' εξαμήνου της επόμενης χρονιάς.  

Τα NPEs αναμένεται να αυξηθούν κατά 600 εκατ. ευρώ, φέτος, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας (800 εκατ. ευρώ τα νέα NPEs) και να μειωθούν κατά 900 εκατ. ευρώ το 2022 από οργανικές δράσεις. Έτσι, στο τέλος του 2022, μετά και τις προαναφερόμενες τιτλοποιήσεις/πωλήσεις, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ (7% NPE ratio, 5% NPL ratio). 

Το 2023 θα μειωθούν περαιτέρω, μέσω οργανικών δράσεων, κατά 1 δισ. ευρώ και το 2024 κατά 0,8 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2024, τα NPEs προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 1,1 δισ. ευρώ  (NPE ratio 2%). Το cost of risk θα πέσει σε περίπου 80 μονάδες βάσης στο τέλος του 2022 και εν συνεχεία θα αποκλιμακωθεί ήπια προς τις 60 μονάδες βάσης, το 2024, προσθέτοντας απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 4%.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v