Ίσως και την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων κατέχει πλέον ο ελληνικός όμιλος PeopleCert, μετά την εξαγορά της βρετανικής Axelos, έναντι 450 εκατ. ευρώ.
Εξαγορά που φέρνει σημαντικές αλλαγές, καθώς για πρώτη φορά η εταιρεία θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει το 20%.
Όπως αποκάλυψε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βύρωνας Νικολαΐδης, υποδέχεται στο μετοχικό της κεφάλαιο με μειοψηφικό ποσοστό 20% την αμερικανική FTV Capital, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και προχωρά το επόμενο διάστημα στην έκδοση ομολογιακού δανείου με τη Morgan Stanley, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της εξαγοράς.
Ο όμιλος προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας από ελληνική, την τελευταία 15ετία, αποκτώντας έναντι 450 εκατ. ευρώ το σύνολο των μετοχών της βρετανικής Axelos, ενισχύοντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο σταθμό στη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας.
Τεχνολογικό hub στην Ελλάδα
Η «επόμενη μέρα», σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, είναι η περαιτέρω επέκταση της PeopleCert, η οποία αν και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να έχει ως βάση της την Ελλάδα.
«Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα, από 300 άτομα που απασχολούσε στις αρχές του 2020. To 85% των εργαζομένων μας βρίσκεται στην Ελλάδα και η συντριπτική του πλειοψηφία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ περίπου οι μισοί έχουν master και διδακτορικά», τόνισε ο επικεφαλής της PeopleCert συμπληρώνοντας: «Η εταιρεία γίνεται παγκόσμιο τεχνολογικό hub στην αγορά πιστοποιήσεων προσωπικού παγκοσμίως και ετοιμάζεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις εργασίας, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους όσοι έχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες να μείνουν στην Ελλάδα».
Δεν απέκλεισε να προχωρήσει σε νέες εξαγορές, ουσιαστικά για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση της, ενώ εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλες τις χώρες.
Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως στόχος είναι η PeopleCert να γίνει ο βασικός πάροχος πιστοποιήσεων και διεξαγωγής εξετάσεων για δεξιότητες στον τομέα του ΙΤ και γλωσσομάθειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πώς γεννήθηκε η PeopleCert
Το 2000 ο Βύρωνας Νικολαΐδης ίδρυσε την ECDL Hellas, που αργότερα μετονομάστηκε σε PeopleCert. Μια εταιρεία, με έδρα την Ελλάδα, που αναπτύσσει κορυφαίες τεχνολογίες αξιολόγησης δεξιοτήτων και διενεργεί πάνω από μισό εκατομμύριο εξετάσεις τον χρόνο, σε 200 χώρες και 25 γλώσσες.
Μέχρι σήμερα, ο ελληνικός όμιλος έχει διενεργήσει περισσότερες από 5.500.000 εξετάσεις ενώ είναι συμβεβλημένος με 10.000 εξεταστικά κέντρα παγκοσμίως και έχει 9.000 εξωτερικούς συνεργάτες, παρέχοντας πιστοποιήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες σε 700 διαφορετικά γνωστικά πεδία.
Η NASA, η CIA, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Deutsche Bank, η IBM, η Moody’s, η Lloyds Bank, η Hewlett-Packard, η JPMorgan, η VISA, η NOKIA, η BP, η HSBC, η Microsoft είναι ορισμένοι μόνο από όσους έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων του προσωπικού τους.
Το προφίλ της AXELOS
Η AXELOS ιδρύθηκε το 2013 από το βρετανικό δημόσιο (Cabinet Office) και την Capita Plc, με στόχο να προσφέρει πιστοποιήσεις στους τομείς των Επικοινωνιών και Πληροφορικής καθώς και της διοίκησης έργων και επιχειρήσεων.
Η PeopleCert συνεργαζόταν για χρόνια με την AXELOS και όταν ξεκίνησε διαγωνιστική διαδικασία για την πώλησή της, αποφάσισε να συμμετάσχει. «Έχουμε υπογράψει τη συμφωνία και πλέον αναμένεται η έγκριση των μετόχων και των πιστωτών της Capita, καθώς και το πράσινο φως από την κυπριακή Αρχή Ανταγωνισμού», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.
Η AXELOS κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 24,3 εκατ. λιρών πέρσι και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της PeopleCert, η εξαγορά αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας, η οποία την πενταετία 2015-2020 έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 40%, παρουσιάζοντας μια μικρή επιβράδυνση την προηγούμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας.